Vakcína AstraZeneca - ilustrační snímek

Vakcína AstraZeneca - ilustrační snímek Zdroj: Asim Hafeez / Bloomberg / Getty Images

Pro koho je AstraZeneca nebezpečná? Instituce se hádají a ženy mladší 60 let by se měly mít na pozoru

„Lisa dostala silné bolesti hlavy týden po první dávce vakcíny AstraZeneca. O několik dní později byla převezena do nemocnice kvůli krevním sraženinám a krvácení do mozku. Zemřela o několik dní později obklopená rodinou. Jsme zdrceni, budeme ji vždy milovat,“ píše se v prohlášení, jež vydala rodina britské rozhlasové moderátorky BBC Lisy Shawové. Bylo jí 44 let.

Jen dva dny předtím médii proběhla podobná zpráva. Po očkování vakcínou AstraZeneca zemřela devětatřicetiletá britská modelka žijící na Kypru Stephanie Duboisová. Příčina smrti se v obou případech teprve vyšetřuje. Obě jsou ale s velkou pravděpodobností dalšími z řady žen, které zřejmě doplatily na to, že vlády některých zemí, navzdory varováním, že souvislost mezi vektorovými vakcínami a tvorbou krevních sraženin existuje, nezastavily očkování především mladých žen, u nichž je riziko nejvyšší.

Je to rarita

Vlnu emocí, kterou oba případy vzbudily na sociálních sítích, ihned vystřídal takzvaný hlas zdravého rozumu. Riziko trombotických komplikací po očkování vakcínou firmy AstraZeneca se oficiálně uvádí 1:100 000. Rizika spojená s nemocí covid-19 jsou mnohem vyšší.

Tak zní hlavní argument, jenž tato zbytečná úmrtí mladých – jinak zdravých žen, často matek – omlouvá. Statistiku, kolik takových případů je v Evropě zaznamenáno, se nám nepodařilo dohledat. V Německu je jich 14, z toho devět se týká žen. Každé očkování je spojeno s jistým rizikem. To je fakt, který je třeba vzít na vědomí. Základní předpoklad, jejž je třeba dodržet, je ale ten, že benefit musí být vždy vyšší než riziko s očkováním spojené.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!