Státní zástupce Šaroch

Státní zástupce Šaroch Zdroj: Archiv Blesku

Státní zástupce Šaroch
Státní zástupce Šaroch
Státní zástupce Šaroch
Státní zástupce Šaroch
Státní zástupce Šaroch
19
Fotogalerie

Šarochova volba: Pošle Babiše k soudu kvůli Čapímu hnízdu, když už jednou otočil?

Případ padesátimilionové dotace určené malým a středním podnikům pro miliardový projekt Farmy Čapí hnízdo vstupuje do finále. Policie opět navrhla obžalovat Andreje Babiše a Janu Mayerovou. Konečný verdikt závisí na nevypočitatelném dozorovém žalobci Jaroslavu Šarochovi.

Kauza Čapí hnízdo procházela složitými peripetiemi a neobešla se bez politického nátlaku okruhu premiéra Babiše na vyšetřovatele i státní zástupce. Stala se roznětkou pro čistky menšinové vlády ANO ve vedení bezpečnostních složek na jaře 2018 - včetně pražské policie, kam byl případ přidělen odboru hospodářské kriminality.

Horká kauza

Politická citlivost kauzy je zjevná. Poprvé v polistopadové historii řídí vládu trestně stíhaný premiér, který zásluhou prorůstání svého vlivu do státní správy cítí neotřesitelnou pozici. Pouze Čapí hnízdo se díky na místní poměry velmi odvážnému přístupu hlavního vyšetřovatele Pavla Nevtípila vymklo kontrole, přestože byl sám kriminalizován. Všechny zbývající kauzy spojované se šéfem ANO byly zameteny pod koberec, nebo míří do ztracena.

Pavel Nevtípil nyní znovu podal návrhy na obžalobu posledních dvou obviněných, premiéra Andreje Babiše a bývalé manažerky Čapího hnízda Jany Mayerové. Stalo se tak po sedmnácti měsících prodlouženého vyšetřování, jež si vyžádalo doplňování důkazů nařízené 4. prosince 2019 nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. Ten v rámci přezkumu zrušil zastavení stíhání obou podezřelých dozorovým žalobcem Šarochem, které označil za nezákonné a předčasné.

Policie svoji úlohu splnila a Nevtípil ohlásil odchod do civilu koncem května z osobních důvodů. Nyní se případ vrací na stůl Šarochovi. Městské státní zastupitelství v Praze, jehož vedení bylo rovněž odstraněno už v roce 2016 krátce po přidělení případu Čapí hnízdo, k tomu vydalo 31. května tiskovou zprávu.

Čapí hnízdo v horké kampani?

„Dnešního dne byl ve věci mediálně označované jako ,kauza Čapí hnízdo' předložen spisový materiál společně s návrhem policejního orgánu na podání obžaloby dozorovému státnímu zástupci. Předložený spisový materiál má rozsah čítající přes 34 tisíc listů a státní zástupce se jím bude nyní zabývat, aby mohl rozhodnout, zda ve věci podá obžalobu, zastaví trestní stíhání či vyřídí věc jinak,“ uvedl mluvčí Aleš Cimbala.

V těchto případech bývá doba obvyklá na seznámení státního zástupce se spisem stanovena na dva měsíce. Není ale striktně vyžadována, podobně jako termíny při doplňování důkazů. „Může to být kratší doba než dva měsíce, ale možné jsou i delší termíny,“ doplnil Cimbala.

Stihne Šaroch nastudovat ke kvalifikovanému rozhodnutí objemný spis, který nakynul o třetinu, ještě do říjnových voleb? Stačí jen připomenout, že poprvé zastavil stíhání všech obviněných po čtyřech měsících od návrhu na podání obžaloby. Pokud by tuto lhůtu zopakoval, hodil by granát do horké fáze volební kampaně, ať už tak či tak. Proto je i odbornou veřejností vyzýván, aby rozhodl co nejdříve.

Zároveň je už jasné, že o případném přezkumu jeho verdiktu nerozhodne Pavel Zeman, který koncem června odchází z funkce nejvyššího státního zástupce. Načasování jeho rezignace vyvolává otazníky, zda nebylo skrytých motivů víc, než oficiálně uváděné politické tlaky. Pokud Šaroch stíhání opět zastaví, ponese tíhu rozhodování, jak naložit s tímto výbušným případem, už někdo jiný. Nejvyšší žalobce může toto rozhodnutí potvrdit, nebo poslat obviněné k soudu sám.

Změna právního názoru

Šaroch zastavil trestní stíhání v září 2019, nedlouho po nástupu ministryně spravedlnosti Marie Benešové, jež tuto kauzu dlouhodobě zpochybňovala. Její předchůdce Jan Kněžínek rezignoval krátce poté, kdy policie podala návrhy na obžaloby.

Dozorový žalobce otočil právní názor s odůvodněním, že důkazy neprokázaly, že byl skutek trestný, neboť společnost Farma Čapí hnízdo splňovala podmínky definice malého a středního podniku. Tento postoj potvrdil i Šarochův nadřízený Martin Erazím.

Zastavení stíhání premiéra Babiše a dalších obviněných působilo nevěrohodně, a nic mu do té doby nenasvědčovalo. Šarochův obrat byl oceňován okruhem ANO, ale i prezidentem Zemanem, který jako první svému mocenskému spojenci pogratuloval.

„Vážím si pana Šarocha za jeho odvahu, že se dokázal postavit mediální smečce, která by ho jinak chválila. To je jeho zásluha,“ uvedl Zeman na TV Barrandov.

Nelze ovšem pominout, že Šaroch dvakrát posvětil postup policie při žádosti Poslanecké sněmovně o vydání Babiše k trestnímu stíhání, podruhé v mimořádně komplikované situaci po nástupu vlády šéfa ANO. Už tehdy podroboval vyšetřovatele brutálnímu nátlaku a opakoval mantru politické objednávky jeho kauzy.

Dalo by se očekávat, že nejpozději v té době bude mít dozorový žalobce jasno, zda má policie v rukou v takto vážné věci okované důkazy. Po čtyřech letech vyšetřování je náhle rozmetal.

Rozpor se závěry OLAF

Šaroch v roce 2018 nevyhověl žádostem obhajoby o zastavení trestního stíhání sedmi obviněných v čele s Andrejem Babišem. Kauza prošla řadou prověrek postupu dozorového žalobce a vyšetřovatelů, včetně dohledu pražské vrchní zástupkyně Lenky Bradáčové. Žádná z nich nenašla problém s důvodností stíhání.

Státní zástupci zastavují stíhání po návrzích na obžalobu zcela výjimečně, statisticky do jednoho procenta případů. Šarochův obrat na poslední chvíli byl překvapením i pro jeho kolegy na městském státním zastupitelství. Dostal se do rozporu nejen se závěry policie, ale i vyšetřovatelů Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), kteří naopak konstatovali úzké a nezákonné propojení Farmy Čapí hnízdo s Agrofertem.

Jaroslav Šaroch se ocitá před složitou volbou. Polovina veřejnosti mu zatleská, polovina ho zatratí. U soudu by navíc musel prokázat schopnost postavit se za shromážděné důkazy, přičemž dosud si počínal velmi nevyzpytatelně. Jak se zachová tentokrát?

Video placeholde
Ve zkratce: Čapí hnízdo otevřelo boj o českou justici • e15