Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek Zdroj: Foto Blesk - Jakub Poláček

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek vystoupil na jednání Poslanecké sněmovny (13. 4. 2021)
Loni o sobě pár dal vědět vášnivými doteky na filmovém festivalu v Karlových Varech.
Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnek v rozhovoru pro Blesk Zprávy přiznal zánět žaludku. Po vyšetření v IKEMu je doma. (22. 6. 2020)
Sněmovna o koronaviru: Jaroslav Faltýnek (ANO). Padala mu rouška z nosu (9.4.2020)
Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek
8
Fotogalerie

A nebuďte otrávenej! Vládní soukolí je rozklíženo, čeho se ještě před volbami dočkáme?

Zanedlouho čeká vládu hlasování o nedůvěře, osud kabinetu je v rukách stále zlobivějších komunistů a druhý muž dominantního hnutí ANO nechce říct, jestli bude vůbec hrát ve volbách nějakou větší roli. A tím to nekončí.

Příkladem posunutí politické (i)racionality o pár stupňů dál byla i nedělní debata na ČT. Nejdřív možná příklad za jiných okolností odlehčující: „Střídá se to jako svatí na orloji,“ komentoval časté výměny na ministerstvu zdravotnictví Pavel Kováčik, šéf poslaneckého klubu KSČM.

Tedy strany – nebo spíš Strany – jejíž přímá předchůdkyně tu pořádala likvidační hon na církevní představitele. Ale dobře…

Neméně pestré bylo v Otázkách Václava Moravce nakouknutí i do dnešní politické reality. Další z diskutujících, šéf poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek poté, co bagatelizoval majetkové omyly ministra zdravotnictví (v době psaní článku) Petra Arenbergera, konstatoval: „Já ho tady hájit nechci, chci slyšet jeho názor.“

Na druhou stranu i sám Jaroslav Faltýnek uznal, že „to je samozřejmě chyba“ – myšleno zamlčení šesti desítek nemovitostí a dalších kšeftů ze strany nominanta jeho hnutí ANO ve funkci šéfa rezortu zdravotnictví.

Ještě pikantněji zněl Faltýnkův komentář týkající se opoziční snahy na vyslovení nedůvěry vládě: „Já nevím, jestli ta žádost už je podána, jestli má opozice těch 50 podpisů.“ Nejen podána, ale i schůze je svolána – na 3. června. Což vzápětí Jaroslav Faltýnek potvrdil na základě „neformální“ debaty se svým stranickým kolegou, předsedou Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem. Takže už se ví…

Třeba i to, že novodobí komunisté nejsou žádní despotové a nechávají do závažných rozhodnutí, jako je právě postoj k vyslovení nedůvěry vládě, promluvit členskou základnu.  „My jsme jako velmi demokratická strana v zásadní otázce, kterou toto bezesporu je, dali rozhodnout členské základně, respektive okresním a krajským článkům,“ uvedl doslova Pavel Kováčik.

Pak prý bude následovat „doporučení“ poslaneckému klubu. Ale nějaké závazné hlasování? To je přeci protiústavní! A kdo jiný než komunisté by to měl vědět… „Nikdo nemůže poslance zavazovat, jak má hlasovat. Může mu maximálně doporučit nebo ho požádat, jak má hlasovat,“ dodal šéf poslaneckého klubu KSČM v nedělní debatě na ČT.

Jedna nejistota ale zůstává – ohledně politického osudu Jaroslava Faltýnka. Na politicky-hamletovskou otázku, zda bude či nebude kandidovat do voleb, nechtěl předjímat odpověď. „Jsem otrávenej,“ svěřil se divákům a posléze si i ulevil: „Já přemýšlím, že se na to… jak se to říká slušně?“

Před volbami bude ještě veselo…

Video placeholde
Faltýnek o úniku diáře i synovi na drogách: Ukradl mu milion z trezoru? A co skrytá firma? • PSP ČR