Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Vladimír Pikora: Vlády zakazují cestování. Kdy preventivně zakážou život, protože je rizikový?

Byly doby, kdy byla věda pro lidi novou neotřesitelnou vírou. Jenže korona nastavila lidstvu kruté zrcadlo. Najednou vidíme, že ani s vědou nic nevíme. Přední britská epidemioložka Mary Ramsay nedávno tvrdila, že možná budeme roušky nosit ještě léta. Jinými slovy, blázinec kolem nás nemusí letos skončit. Věda nás z něj nedostala. 

Jiný vědec, který radí britské vládě, Mike Tildesley zase tvrdí, že je nepravděpodobné, že Britové letos pojedou do zahraničí na dovolenou. Nevím, zda má pravdu, ale něco podobného jsem vloni slyšel u Prymuly a nakonec většina z nás měla dovolenou jako vždy. 

Za této extrémní nejistoty, kdy nevíme, zda nám vědci radí dobře, přechází řada vlád k extrémním řešením. Například kabinet premiéra Igora Matoviče zakázal minulý týden Slovákům dovolené v zahraničí. 

Důvodem zákazu je, že řada lidí je údajně pohoršená z toho, že lidé nesmějí opustit okres, ale mohou jet na Zanzibar. Nedochází jim, že v sousedním okrese je velké riziko nákazy, zatímco téměř všude jinde na světě je nižší. Je proto rizikovější jet z Bratislavy do Žiliny než k moři. Horší než u nás či na Slovensku to tam nebude.

Hodně lidí přitom ukazuje na naši vládu, že prý v ní sedí idioti a že prý my jsme idioti také, když jsme si je zvolili. A jakou vládu mají tedy na Slovensku a jakou v Británii? Tam budou od příštího týdne dávat lidem za dovolenou v zahraničí pokutu až 5000 liber. Nařízení má trvat do konce června a má zabránit rozšíření dalších mutací koronaviru. Není to v rozporu se základními právy, preventivně zakázat lidem cestovat? Jinými slovy, omezování svobody a nelogičnost není doménou jen naší vlády. Je to obrázek celé Evropy.

Já těm zákazům nerozumím. Do letadla bez PCR testu nevstoupíte. Přenos je tedy dost limitován. Nebo nevěříte testům? A jestliže nevěříte testům, proč věříte vakcíně, o níž se zatím neví, zda brání nákaze, jen že brání těžkému průběhu? I tady se ztrácí logika, což ostatně platí kolem celé korony. 

Navíc všimněte si, že Britové jsou v očkování neuvěřitelně úspěšní. Británie už naočkovala víc než polovinu dospělé populace. A přesto tamní život stále komplikují. To ukazuje, že představa, že když budeme rychle očkovat, vrátíme se do normálu, je falešná. Britové očkují jak diví a normálu se vzdalují. To my přitom na jejich úrovni proočkovanosti možná nebudeme ani za mnoho měsíců. Takže nás podobné bejkárny a omezení jen tak neopustí.

Mnozí zákaz cestování obhajují, protože v zahraničí prý číhají mutace. To je možné. Těm se ale stejně nevyhneme. Tak jako tak zde budou. Můžeme je jen pozdržet. Kdybychom rychle očkovali, možná takové zdržování má smysl. S naší rychlostí to ale není řešením. Když se sem mutace nedostanou s turistou, dostanou se sem s řidičem kamionu.

Zákazy nikam nevedou. Jen zmizela svoboda a situace se nezlepšila

Připomíná mi to zákaz kouření v hospodách. Taky ho mnoho lidí obhajovalo. Rovněž prý kvůli zdraví. Každý zákaz bude někdo obhajovat. Až nakonec bude všechno zakázané a nic nebude povolené. 

Jenže pohled do Německa ukazuje, že restrikce nevedou ke kýženému cíli. A není to jen o schopnosti vlády. O Němcích skoro nikdo neříká, že mají neschopnou vládu, a přesto nemají dobré výsledky a musí „překvapivě“ prodlužovat lockdown do dubna. Ani uzavření vstupu údajně švejkujících a nezodpovědných Čechů do Německa jim nepomohlo. Evropští politici prostě nevědí a vědci jim neumí odpovědět, nebo se možná jen neumí shodnout, ale výsledek je stejný.

Nechápu, kde se v nás bere to sebemrskačství a kde se bere pocit nadřazenosti německých médií při informování o nás. Češi nejsou žádní nezodpovědní hlupáci. Jsou velmi podobní Němcům. Když v novinách čtu, že poté, co Německo vyškrtlo Baleárské ostrovy ze seznamu rizikových oblastí, německé aerolinky navýšily počet letů na období kolem Velikonoc, je zřejmé, že Němci prostě chtějí cestovat. Já je chápu. Je pro cestování ideální doba. Všichni jsou doma na home officu, děti nemohou do školy, do sousedního okresu nikdo nesmí, tak proč nepracovat od bazénu. Cestovat je normální. Naopak nenormální je cestování zakazovat.

Evropa postupně ničí vše, co měla

Nejprve si novou ideologií zničila automobilový průmysl a nyní cestovní ruch. Cestovní kanceláře to mohou zabalit. Za poslední rok jich také už čtvrtina skončila. Pokud budeme vymýšlet nové překážky pro turistický ruch, zabalí to všechny. Ale koho to dnes zajímá, když do nich média neustále jen cpou, kolik lidí už zemřelo?

Teoreticky by už nemělo být hůř, ale dnes nejde nic vyloučit. Vloni poklesl celosvětový počet lidí cestujících letadlem o 76 %. Člověk by čekal, že letecké společnosti udělají vše pro to, aby počet cestujících vzrostl. Jenže letecké společnosti se chovají stejně jako automobilky. Ty vědí, že lidé nechtějí elektrická auta, a tak co jim nabídnou? Elektrická auta! Nereagují na to, co si přeje zákazník, ale na to, co si přejí politici, aktivisté, lobbisté a státní regulace. Letecké společnosti to dělají podobně. Už nás připravují na to, že létat budou pouze očkovaní. Korporátní socialismus obrací trh naruby. Už neplatí náš zákazník náš pán, pánem je centrálně plánující úředník. 

Politikům nevadí, že letecké společnosti propouští. Dnes nebojují o pracovní místa jako obvykle, dnes údajně bojují za životy. To chtějí média i voliči slyšet. Bankroty dnes nikoho neděsí. Politici všem slíbí dotace. To je univerzální náplast na vše. Prý jsme se měli moc dobře a mladé lidi prý už peníze ani majetek stejně nezajímá. Navíc to tak krásně zapadá do zelené ideologie. Nepamatujete si na české zelené, jak nám snad už předloni říkali, že není možné, abychom létali na dovolenou? A na jejich slova došla. Gréta tleská.

Černé vize se zhmotňují. Rychle si vzpomeňme, co zelení socialisté ještě říkali, abychom se připravili na progresivní zítřky. Mluvili o zákazu používání slov máma a táta, nebo to byli jiní pomatenci? Stejně si už raději říkejte čísly a nejlépe ve středním rodě.

Je covidový pas řešení, nebo super business plán?

Na první pohled zní pas dobře. Ti, kdo jsou naočkováni, budou konečně zase volně cestovat. Jenže má to pár háčků, a to logických, právních i geopolitických. Logickým háčkem je, že se neví nakolik může i očkovaný člověk virus šířit dál. Strach z mutace pas tedy neřeší.

Právním háčkem je, že bychom si měli být rovni. S pasem si ovšem rovni nejsme. Je to řízená diskriminace. Nezapomínejme, že jsou lidé, kteří se ze zdravotních důvodů nebudou moci očkovat nikdy. Najednou nám tedy někdo bere právo volného pohybu pod rouškou něčeho, co logicky nesedí.

Krom toho pokud je toto volný pohyb, pak jsme měli volný pohyb i před rokem 1989. Tehdy vám taky stačila „jen“ vízová doložka či devizový příslib.  A všichni se asi shodneme, že to tehdy žádný volný pohyb nebyl. 

Navíc problémem pasu je, že i kdybych mu věřil a hned ho chtěl, stejně než na mě přijde s očkováním řada, bude možná zima, a to nevím, jestli ta příští. Tady EU selhala na celé čáře. Můžete lidi tlačit do něčeho, co je, a ne do něčeho, co není.

Není ani pravdou, že nám takový pas vrací cestovní ruch do normálu. Například Čína už umožnila některým státům, aby jejich občané mohli vstoupit do Říše středu. Ovšem jen pod podmínkou, že budou naočkováni čínskou vakcínou. A tady má evropský covidový pas problém. S čínskou ani ruskou vakcínou nepočítá. To se tedy budeme očkovat mnoha vakcínami podle země výroby? Jinými slovy, nejde o efektivnost vakcíny, ale o geopolitiku. A tak je to kolem vakcíny se vším.

O zdraví jde až na posledním místě

Mimo jiné jde i o peníze. Alespoň tak si vysvětluji zprávu, že v USA již testují vakcínu Moderny na dětech. Proč ale očkovat děti? Je to snad ohrožená skupina? To mi jako ekonomovi dává logiku jen z toho pohledu, že by byla pro farmaceutický průmysl ohromná škoda neočkovat i děti, když tvoří na planetě víc než miliardu potenciálních odběratelů. To jsou miliardy dolarů dalšího případného zisku.

Jsou lidé, kteří tvrdí, že tak to není a že je nutné děti očkovat kvůli možnosti vzniku dalších mutací. Rád bych těmto vědcům věřil, ale zatím nám příroda ukazuje, že nás neustále dokáže překvapovat a že ji prostě nemáme pod kontrolou. Ona ovládá nás, a nikoli my ji. Možná jsou miliardy zisku jen vedlejším „nechtěným“ důsledkem. Uvidíme.

Celý tento boj s koronavirem je až dosud absurdní a v rozporu se zdravým rozumem. To, že bezdomovec dostal v Bratislavě pokutu 100 eur za to, že porušil zákaz vycházení, někomu přijde normální? Ukončeme paniku a vraťme se ke zdravému rozumu. Pokud bude pokračovat, brzo v rámci zákazů zakážeme život.