Václav Klaus, který byl pozitivně testován na covid-19, podstupuje odběr krve

Václav Klaus, který byl pozitivně testován na covid-19, podstupuje odběr krve Zdroj: Facebook Institut Václava Klause

Klaus zřejmě doplatí na poctivost při trasování. V profízlované zemi by to nemělo nikoho překvapit

Když se exprezident Klaus nakazil koronavirem, zjistili hygienici, že před tím v době uzávěry trutnovského okresu pobýval pár dní ve svém bytě v Černém Dole. Dozvěděli se to jen díky tomu, že s nimi lidé z Klausova blízkého okolí poctivě spolupracovali při trasování. Teď za to chtějí Klause trestat. Těžko mohli udělat víc pro to, aby si lidé příště dobře rozmysleli, jestli a jak mají s hygienou mluvit.

Trasování je jedním z nejdůležitějších nástrojů při potlačování jakékoliv epidemie. Hygienici se při něm pokoušejí zjistit co nejpřesněji, s kým byl nakažený člověk v kontaktu, když byl už infekční, ale ještě o tom nevěděl. Tyto lidi pak varují, že mohli být rovněž nakaženi a mají se podle toho zařídit. Celý proces je závislý na tom, jestli a jak otevřeně se trasovaný pacient s hygieniky podělí o informace.

Jak už bylo řečeno, v Klausově případě byla spolupráce při trasování příkladná. Hygienici se díky tomu dozvěděli, že exprezident pobyl pár dní ve svém bytě, který vlastní v krkonošské obci Černý Důl. Ta se nachází v okrese Trutnov. V době, kdy tam Klaus byl, sice ještě neplatil plošný zákaz cestování mezi okresy, ale již byla vyhlášena uzávěra tří konkrétních okresů, přičemž Trutnov byl mezi nimi.

Pražská hygiena teď informace o Klausově pobytu v zakázaném okrese, které získala díky trasování, poslala dál do byrokratického procesu směřujícího ke správnímu řízení a možnému potrestání exprezidenta. „Jednalo se o informaci, že pan exprezident porušil usnesení vlády návštěvou uzavřeného okresu,“ citoval Seznam.cz šéfku pražské hygieny Zdeňku Jágrovou s tím, že podnět podala Městskému úřadu v Trutnově.

Ponechme pro účel tohoto komentáře stranou, jestli Klaus skutečně nějaké nařízení porušil, či nikoliv. Jeho mluvčí tvrdí, že exprezident předem vše konzultoval s místně příslušnými hygieniky v Hradci Králové, kde mu bylo řečeno, že Trutnovsko může navštívit s potvrzením, že v okrese vlastní byt. Zda to v případném správním řízení obstojí, uvidíme časem.

Mnohem důležitější ale je, jaký vzkaz vyslali hygienici veřejnosti tím, jak naložili s informacemi o Klausově pohybu, získanými při trasování. Tedy přesněji: získanými jen díky tomu, že jim je lidé z prezidentova okolí otevřeně a nic zlého netuše předali. Pokud si doteď čas od času odborníci povzdechli, že lidé při trasování nespolupracují, nezvedají hygienikům telefony, své kontakty raději nehlásí, aby je nedostali do problémů, teď tomu Jágrová a spol. nasadili korunu. Ukázali, že vše, co člověk v dobré víře hygienikům při trasování řekne, může být použito proti němu (případně proti lidem, o nichž hovoří).

O kolik procent asi teď přibude těch, kdo si v hlavě opráší staré dobré poučky z totality, kdy v samizdatovém manuálu doporučujícím správné chování při výslechu Státní bezpečnostní bylo na jednom z prvních míst, že nejlepší je mluvit co nejméně? A že jistější než přímo lhát nebo zapírat je nic si nepamatovat? Bude se teď moct lidem někdo divit, když budou trasování bojkotovat? Já ne.