Jiří Hlavenka

Jiří Hlavenka Zdroj: profimedia

Izrael vakcínu nekupoval socialisticky a Hlavenka se může zbláznit. Omezenost, nebo antisemitismus? 

Zastupitel a radní Jihomoravského kraje (a současně i podnikatel) Jiří Hlavenka (nestraník za Piráty) napsal na svém facebookovém profilu kritický příspěvek o Izraeli, selhání vedení EU a sporu ohledně vakcín proti koronaviru. Jeho text obhajuje vedení EU, které prý neudělalo chybu při objednávání vakcín. „Chybu“ prý ovšem udělala izraelská vláda, která si dovolila být schopnější než vedení EU a zajistila si s předstihem očkovací dávky, které teď chce vedení EU.

Ve stylu psaní Hlavenky je vidět klasický starý evropský antisemitský stereotyp o tom, že židé jsou zlí, protože jsou schopnější a moudřejší. A také to vyznívá tak, že by Izrael měl nechat ohrozit či rovnou zemřít své občany, aby se tak vyřešilo selhání vedení EU v otázce zajištění vakcín.

Hlavenka doslovně ve svém textu, který již z facebooku odstranil, napsal:

Smazaný facebookový post Jiřího HlavenkySmazaný facebookový post Jiřího Hlavenky|facebook @Jiří Hlavenka

Jiří Hlavenka tento svůj původní text smazal a pak napsal vysvětlující text (níže z něj část cituji), kde se snažil svůj předchozí text obhájit. Odmítl obvinění z antisemitismu, kterým ho počastovali někteří internetoví diskutéři. Osobně jsem zaznamenal od internetových diskutérů například tyto dva komentáře z oblasti černého humoru: „Né, EU pozdě neobjednala, to jen ti Židé ty vakcíny ukradli! To asi chce pan Hlavenka říct. Přitom přednost mají i v USA, protože si objednali již na jaře.“ … „Pan radní Hlavenka přišel na to, kde se stala vakcinační chyba – Židi nás sprostě předběhli. Parchanti sobecky nepočkali na to, až v Bruselu oběžníky oběhnou všechny výbory a podvýbory a ustaví se návrh přípravy přístupu k jednotné strategii s ohledem na genderovou vyváženost, inkluzivitu a zanechanou uhlíkovou stopu.“

Hlavenka na to reagoval slovy: „Jsem pochopil, že když se vyslovím pro férové rozdělování vakcín, aby nejdříve pokryly tu nejzranitelnější část populace, tak jsem antisemita a komunista zároveň … ve snu by mě nenapadlo, že čtenáři mohou vykládat kritiku vlády (VLÁDY!!!) jedné země za nenávist k národu – jako kdyby třeba kritika vlády Andreje Babiše byl zjevný projev antičechismu. Nespravedlivá obvinění z antisemitismu se mě osobně dotýkají, jednak jsou pravým opakem reality a též proto, že antisemitismus považuji za jeden z nejhnusnějších projevů rasismu, který jsou, a vždy proti němu budu bojovat. A Izrael je jedna z mých nejzamilovanějších zemí. 🙂“

Nevím, nakolik je pan Hlavenka informován o problémech s dodávkami a výrobou vakcín proti koronaviru, ale jeho tvrzení se v mnohém nezakládají na pravdě. Podle mého názoru se vlastně snaží obhájit totální selhání vedení EU tím, že nadává a útočí na ty, kteří nejsou tak neschopní jako evropské vlády, ale naopak jsou moudří a předvídali potřebu rychlého jednání. Podle soudruha Hlavenky by se vlastně nyní ti moudřejší a schopnější měli dobrovolně vzdát vakcíny, která zachraňuje životy jejich obyvatel, aby se vykompenzovala neschopnost socialistů z vedení EU a neumírali tak lidé v Evropě, ale umírali lidé například v Izraeli. Jinými slovy by umírali kvůli neschopné EU, což už Hlavenka neříká a jen nevědomky upozorňuje na viditelnou neschopnost vedení EU.

Jak jsem si dále dohledal v světových mediích, Izrael nikoho ve frontě na vakcínu nepředběhl, jak tvrdí pan Hlavenka, to je sprostá lež. Například v komentáři na webu britského deníku The Telegraph se naopak popisuje, jak se zástupci Evropské unie pokusili ukrást vakcíny, jež by směřovaly do Velké Británie. Vtipné je i to, že vedení EU udělalo přesně to, z čeho dlouhodobě obviňovalo Velkou Británii: pokusilo se uzavřít hranice mezi Irskem a Velkou Británií. Takové chování kritizují i dosavadní stoupenci Evropské unie z řad britské levice, například deník The Guardian píše, že je to podle evropského tisku nejlepší reklama na brexit.

Stejné to je v případě státu Izrael. Ten si prostě dávno před zahájením očkování a také dávno před Evropou domluvil nákup vakcíny a byl ochoten kvůli tomu zaplatit více a sdílet i data očkovaných. Z dostupných informací ve světových médiích vyplývá, že Izraelci rozhodně nepředbíhali, jak tvrdí pan zastupitel Hlavenka. Vedení jejich státu ale prostě bylo schopnější, moudřejší, efektivnější a záleželo jim více na ochraně svých lidí než zdejším soudruhům. Izraelci byli ochotni zaplatit za vakcínu prakticky jakoukoliv částku, ale vedení EU naopak raději oddalovalo nákup vakcíny ve snaze snížit cenu vakcíny a ušetřit tak peníze.

Obdobně i USA, tehdy ještě pod vedením prezidenta Trumpa, jednaly a dávno před Evropskou unií si objednaly vakcíny. Soudruzi ve vedení EU přesně v duchu socialismu vše prodlužovali a chaoticky řešili, až lidově řečeno přišli s křížkem po funuse. Aby zamaskovali své selhání, opět v duchu socialistických tradic začali obviňovat všechny kolem sebe. A tuto eurounijní propagandu šíří zastupitel Pirátů Hlavenka.

Je ovšem vůbec možné se divit tomu, že eurobyrokracie, která je dlouhodobě kritizována za neschopnost, pomalost a neefektivitu v mnoha jiných případech, tak osudově selhala? Podle mne rozhodně ne. Je to prostý důsledek skloubení byrokratismu a socialismu v rámci struktur dnešní EU. My z bývalého východního bloku známe tuto neefektivitu a neschopnost z dob komunismu. Tehdy šlo o byrokratický komunismus. Co je ale děsivé, je skutečnost, že to začíná vypadat, že v případě boje s epidemiemi i komunistická diktatura z východního bloku byla efektivnější než dnešní systém socialistické byrokracie EU (například případ potlačení epidemie pravých neštovic v Polsku v roce 1963).

Rozhodně mne nepřekvapuje, že čeští obhájci vládnoucích byrokratů v EU obhajují tento socialistický systém 21. století. Například ministr ČSSD Petříček dokonce kvůli tomu obvinil premiéra Babiše ze šíření dezinformací. Obdobně jako Babiš však kritizoval neschopnost vedení EU například kyperský prezident, takže je otázkou, kdo tu nakonec lže. Myslím si, že na selhání Evropské unie tak nakonec nejlépe sedí tento mnou mírně upravený výrok: „Kdyby byli eurobyrokraté na Sahaře, byl by i písek na příděl.“