Idi Amin byl v letech 1971–1979 prezidentem Ugandy, pro svou krutost přezdívaný jako řezník z Kampaly.

Idi Amin byl v letech 1971–1979 prezidentem Ugandy, pro svou krutost přezdívaný jako řezník z Kampaly. Zdroj: wikipedia.org

Idi Amin byl v letech 1971–1979 prezidentem Ugandy, pro svou krutost přezdívaný jako řezník z Kampaly.
Idi Amin byl v letech 1971–1979 prezidentem Ugandy, pro svou krutost přezdívaný jako řezník z Kampaly.
Idi Amin byl v letech 1971–1979 prezidentem Ugandy, pro svou krutost přezdívaný jako řezník z Kampaly.
3
Fotogalerie

Syn čarodějnice v čele státu. Před 50 lety začal teror Idiho Amina, řezníka z Kampaly

Uganda, východoafrická země, která se řadí mezi nejhustěji osídlené v rámci celého kontinentu. Hlavní město Kampala, jež je mimo jiné známé tím, že leží na břehu Viktoriina jezera, nechvalně proslulo kvůli diktátorovi Idi Aminovi, jemuž se přezdívalo řezník z Kampaly. Někdejší prezident se stal neomezeným vládcem Ugandy 2. února 1971.

Jeho datum narození je dodnes s otazníkem, protože Amin po sobě nezanechal ucelené paměti. Diktátorův syn vypověděl, že se jeho otec narodil v roce 1928 v Kampale, jiné zdroje uvádějí město Koboko a letopočet 1925. Pravdou ale zůstává, že Idi Amin prožil velkou část svého života v ugandském protektorátu, který byl pod britskou správou.

Urostlý voják s temnými úmysly

Dětství strávil v neucelené rodině, protože matka měla být čarodějnicí či šamankou, a proto ji měl opustit manžel. Budoucí diktátor rád sledoval elitní ugandskou jednotku (tzv. africké střelce) a toužil se stát jedním z nich. To se mu nakonec podařilo a ve vojenských řadách našel své štěstí. Vyhovovala mu kázeň a disciplína. Zajímavostí je, že téměř dvoumetrový Amin vynikal ve sportu, stal se několikanásobným ugandským šampionem v těžké váze. Vedle toho závodně plaval a hrál rugby.

Urostlý branec rychle stoupal armádní hierarchií a předpovídala se mu zářná budoucnost. Ironicky lze poznamenat, že měli pravdu, protože Amin dosáhl nejvyšší pozice. Na kluka, který stěží vychodil základní školu, je to úctyhodný výkon.

V roce 1959 působil v Keni a dosáhl nejvyšší hodnosti, kterou mohl voják tmavé pleti mít. Jeho nadřízení registrovali zvláštní a brutální chování. Například při jednom zásahu proti zlodějům dobytka Idi Amin nešťastníky dlouho mučil a později je trýznivě zabil. O tři roky později získala Uganda nezávislost, skvělá zpráva i pro budoucího vůdce, protože se mohl činit ve státním aparátu. Prvním prezidentem se stal Edward Mutesa, jehož po třech letech vystřídal premiér Milton Obote.

Amin: Lidské maso je slané…

V 60. letech působil Amin jako zástupce velitele ugandské armády, měl za sebou několik skandálů, jako například pašování zlata do Konga. Do této kauzy se zapletl i prezident Obote, který se chtěl vyhnout obvinění, a tak zrušil ústavu a některé hlasité kritiky zatknul. Oboteho režim neměl s demokracií nic společného, ostatně sám zrušil starobylá království a nastolil v Ugandě autokratický režim.

Perzekuce a pronásledování hrozilo i někdejšímu spolupracovníkovi Idi Aminovi, který Oboteho předešel a 25. ledna 1971 provedl vojenský převrat. Ten byl završen právě 2. února téhož roku, kdy se Idi Amin prohlásil za ugandského prezidenta a velitele ozbrojených složek. Lid v něm viděl novou naději po hrůzovládě Oboteho. Šeredný omyl, za který zaplatí téměř 300 tisíc lidí životem. Amin se stal neomezeným diktátorem, který se mimo jiné označoval za přemožitele Britského impéria, posledního skotského krále či pána všeho tvorstva na souši i ve vodě.

Idi Amin měl masovou oblibu především v armádě, což mu dávalo absolutní kontrolu nad děním v Ugandě. To však neznamenalo, že jsou vojáci v bezpečí, během prvních dvou let jeho vlády zemřelo na deset tisíc lidí. Mezi oblíbené praktiky patřilo sekání končetin, které poté musel nešťastník držet v ruce. Amin rovněž využíval své aligátory, také se vypráví, že sám diktátor pojídal lidské maso.

Bezstarostné dožití v Saúdské Arábii

V třaskavých 70. letech se činil, nejdříve se přiklonil na stranu Velké Británie, posléze se orientoval na Sovětský svaz. Záhy přijal islám a začalo dlouhodobé přátelství s Muammarem Kaddáfím. Amin na sebe upozornil protižidovskou rétorikou, kladl velký důraz na národní aspekt. Uganda se dostala do záře reflektorů v roce 1976, kdy se nabídl jako zprostředkovatel během únosu letadla společnosti AirFrance.

Stroj, jenž unesli Palestinci, přistál ve městě Entebbe, Amin chtěl z této akce vytřískat politické body, to sem mu však nepodařilo. Izrael vyslal do Ugandy elitní jednotku Sajeret Matkal a během několika hodin byli lidé vysvobozeni. Zajímavostí je, že během akce zahynul bratr izraelského premiéra Jonatan Netanjahu.

Každý diktátor má územní choutky, Amin chtěl získat část sousední Tanzanie. Naivní akce skončila krachem a stála Amina místo, protože tanzanské jednotky vpadly do Ugandy. Řezník z Kampaly uprchl nejdříve do Libye, poté odcestoval do Saúdské Arábie. Pod ochranou šejka strávil téměř 30 let. Zemřel v roce 2003, za své činy nebyl nikdy souzen.