Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK / Hájek Ondřej

Vakcína Moderna dorazila do Ostravy.
Vakcína Moderna dorazila do Ostravy.
Ministr Blatný s premiérem dohlížejí na očkování v brněnské záložní nemocnici.
Praha od 11. ledna oficiálně zřídila mobilní očkovací tým, který bude jezdit od jednoho domova pro seniory k druhému. Bude rozvážet a také aplikovat vakcíny proti covid-19 jak seniorům, tak i pečujícímu personálu.
Praha od 11. ledna oficiálně zřídila mobilní očkovací tým, který bude jezdit od jednoho domova pro seniory k druhému. Bude rozvážet a také aplikovat vakcíny proti covid-19 jak seniorům, tak i pečujícímu personálu.
11
Fotogalerie

Karel Steigerwald: Čekám, nechci vakcínu z protekce!

Patrně nás čeká protekce a korupční vichr, o jakém se nikomu dosud ani nesnilo. Ještě se očkování nerozjelo a už tu máme první nechutné čachry s vakcínou ve Státním zdravotním ústavu.  Jeho vedení rozdělilo tisícovku vakcín mezi své pracovníky a jejich příbuzné. Tma přímo pod svíčkou! 

S ohroženými skupinami, které by podle všech verzí očkovací strategie měly být očkovány přednostně, mají pramálo společného. Ministr Blatný, stejně jako premiér Babiš v médiích prohlašovali, že první dodávky vakcín, které Česko nakoupilo, dostanou záchranáři, lékaři, policisté, hasiči  a zdravotnický personál starající se o pacienty a zdravotně nejvíce ohrožená skupina občanů - senioři v domovech důchodců.

Tuto prioritu nejvíce ohrožených Státní zdravotní ústav nemá. Má jinou prioritu: je první, na koho to amorální čachrování s vakcínami prasklo. Očkovali tam patrně i příbuzné zaměstnanců! Ústav vyhrál cenu bezohlednosti. Zato seniorů v domovech důchodců je nyní očkováno šest procent. Na jejich úkor se nechali očkovat zaměstnanci exkluzivního státního úřadu. 

Na jiné instituce taková věc zajisté ještě nepraskla. Vakcíny poputují k funkcionářům, jejich kamarádům, milenkám  a známým po jiných cestách, než těch, popsaných premiérem a ministrem. Země je už zvyklá, hyenismus v nynější situaci nikomu asi vadit nebude. I ten zdravotní ústav se nakonec nějak zašmodrchaně obhájí a nikomu se za tento cynický podvod nic nestane. Je čas, aby lidové komise obsadily sklady vakcín a veřejně hlídaly, kam kdo vakcíny vozí a komu se rozdělují? Státní správa přestává fungovat, očkování se proto rozbíhá jako beznohý. Vedení státu místo aby zabralo a pracovalo sto hodin denně, se chce maskovat tím, že prý nám pomůže největší přítel našeho prezidenta, izraelský prezident. Než sem nějaký izraelský expert přijede, panstvo si vakcíny dávno rozebere. Je třeba dočasně improvizovat jakýsi samozvaný dohled soudných lidí, aby se udržely alespoň  základní podmínky ochrany zdraví národa. Aby vakcíny plynuly tam, kam plynout mají a ne za protekcí mocných pánů. 

Stydím se, že tohle musím napsat. Zkusím alespoň vyzvat občany, aby nebrali vakcínu, kterou jim někdo nabídne přednostně, ať už z kamaráčoftu, z lásky, nebo za peníze. Ukažte, že jste lepší než naše vláda a s hrdostí čekejte, až na vás dojde spravedlivě řada. Pěkné by bylo mít na prsou cedulku: Čekám, nechci vakcínu z protekce. Hodila by se i cedulka Předběhl jsem vás, blbci. Už mě očkovali! Jestlipak by si ji nějaký bafuňář na hruď pověsil? Všichni by si z protekce sehnali tu první.