Ministryně financí Alena Schillerová radí, co k Vánocům.

Ministryně financí Alena Schillerová radí, co k Vánocům. Zdroj: Twitter Aleny Schillerové

Cynický Ježíšek aneb Jak ministryně financí Alena Schillerová radí k Vánocům nadělit Dluhopis republiky

Vybírat vánoční dárky pro své blízké bývá občas opravdu náročné. Někdy chybí inspirace a dobrý nápad, jindy zase potřebné finance. Ministryně financí Alena Schillerová se rozhodla, že letos rozhodování mnoha lidem usnadní a natočila propagační klip, ve kterém vychvaluje jako skvělý dárek Dluhopis republiky. Vše se děje v době, kdy společně s premiérem Andrejem Babišem vytváří, ale i plánuje nové a nové mamutí rozpočtové schodky, které z tuzemských veřejných financí udělají trhací kalendář a z nichž se příštím generacím protočí panenky.

Dluhopis republiky přitom není ve zdejším prostředí žádná novinka. Naopak, v Česku proběhlo již několik emisí. Žádná z nich se však nesetkala s takovým úspěchem jako spořicí dluhopisy, které svého času zaváděl Miroslav Kalousek. Důvod je jednoduchý: jejich zhodnocení je natolik nízké, že ani nepokryje inflaci (s výjimkou protiinflačního dluhopisu) a navíc si erár z výnosu ještě uloupne daň z příjmu. Stát tím však získá tolik potřebné prostředky na financování některých svých rozhazovačných projektů a nemusí se tolik plazit před velkými investory.

Video placeholde
Ministryně Schillerová radí, co koupit k Vánocům • Twitter Aleny Schillerové

Pokud by zhodnocení bylo přece jen vyšší a nabídka dluhopisu by přišla v jiné době, dalo by se o tom uvažovat jako o solidní konzervativní investici, například pro lidi krátce před penzí. Nyní to však působí velice cynicky.

Na jednu stranu tu epidemie koronaviru decimuje ekonomiku a obchodníky, brzy začne masově narůstat nezaměstnanost a skokově přibývá lidí, kteří obracejí každou korunu. Ti už nekoukají, kam by mohli investovat, ale aby měli co do pusy. Druhou věcí je osoba samotné ministryně financí. Ta už opakovaně prokázala svůj poněkud svérázný přístup k státním financím, živnostníkům, ale i přípravě samotných zákonů. Přestože sedí ve sněmovně a sleduje jednání, odcházejí z této komory daňové paskvily, u nichž pak žadoní o opravu v Senátu. O tom, jaké díry tyto návrhy vytvářejí v rozpočtu ani nemluvě.

Letošní Vánoce budou možná poslední pro řadu obchodníků, protože jim vládní nařízení neumožní si na sebe a své zaměstnance vydělat. Paní ministryně by proto spíš měla dát jiné doporučení: poprosit lidi, aby šli utrácet a pomohli obchodníkům přežít. Místo toho chce, aby lidé podepřeli vládu v její rozhazovačné, nezodpovědné a marnotratné politice. Cyničtější vánoční přání by člověk pohledal…