Na otázku, kdo se jí vybaví, když se řekne Česká televize, odpověděla Hana Lipovská, že je to tvář Saskie Burešové v Kalendáriu.

Na otázku, kdo se jí vybaví, když se řekne Česká televize, odpověděla Hana Lipovská, že je to tvář Saskie Burešové v Kalendáriu. Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Televizní radní Hana Lipovská: „Když na petici proti vám vidíte jméno Jiřího Suchého, kterého si hluboce vážíte, člověka se to dotknout musí.“
Jana Bobošíková loni společně s Hanou Lipovskou založila „think tank“ Institut svobody a demokracie
Jana Bobošíková během televizní krize v roce 2000
Hana Lipovská během zasedání Rady ČT
4
Fotogalerie

Neútočím, pouze hledám řešení, říká ekonomka a televizní radní Hana Lipovská

Polarizace české společnosti prorostla i do redakce Reflexu. Pokud se s šéfredaktorem Markem Stonišem na něčem neshodneme, je to smysl a současné fungování České televize. Svědčí o tom naše publicistika na toto téma v časopise i na jeho webu. Co naopak přišlo užitečné nám oběma, bylo pohlédnout za mediální obraz Hany Lipovské, vzhledem k některým svým výrokům nejviditelnější členky Rady České televize.

Hana Lipovská byla do Rady ČT dovolena letos na jaře spolu s Lubošem Xaverem Veselým a Pavlem Matochou. Ani jeden z nich se netají kritickými výhradami k České televizi, například Lipovská se uvedla výrokem o nepotřebnosti veřejnoprávních médií. Jedni nově složenou Radu s gustem kvitují a vnímají její proměnu jako ránu do kavčí bohorovnosti, druzí varují, že tahle „parta“ má politická zadání. Listopadové odvolání dozorčí komise pak brali jako logický krok, test, zda má Rada v tomto složení dostatečnou sílu odvolat generálního ředitele. Pro mnohé zosobňuje tuto snahu Hana Lipovská. I proto, že to byla ona, kdo podal návrh na odvolání komise. Jako naprosto logický pak jejím kritikům připadá fakt, že její nejbližší spolupracovnice je Jana Bobošíková, poražená „celebrita“ televizní krize v roce 2000.

Drobná žena nás v sobotu dopoledne přivítala na kraji Prahy, kde sídlí Institut svobody a demokracie, který Lipovská založila s Janou Bobošíkovou. Fotografie Bobošíkové visí na chodbě v řadě portrétů vůdců svobodného světa. Klaní se jí na ní Andrej Babiš. Hana Lipovská byla vlídná na nás i fotografku, focení si vyloženě užívala, včetně pózy, kdy před sebou drží slogan Podporuji Českou televizi. Později, během rozhovoru, s ním ovšem polemizuje. Podle ní tu Česká televize má být i pro ty, kteří ji nepodporují.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!