Ve Švýcarsku sezona začala.

Ve Švýcarsku sezona začala. Zdroj: Reuters

Ve Švýcarsku sezona začala.
Ve Švýcarsku sezona začala.
Ve Švýcarsku sezona začala.
Ve Švýcarsku sezona začala.
Ve Švýcarsku sezona začala.
10
Fotogalerie

Lyžování v zahraničí? Podívejte se, kam vás covid pustí

První pacienti s koronavirem si nákazu přivezli z lyžování v Itálii. To už se nebude opakovat, protože Itálie v této sezóně striktně uzavřela veškeré skiareály. Připravili jsme pro vás přehled do jakých zemí a za jakých podmínek budete moci vycestovat na lyžařskou dovolenou. 

Nejprve je nutno říci, že ať se vydáte kamkoliv po Evropě, úplně bez problémů to nebude. Při návratu do Česka z jakékoliv Evropské země s výjimkou Estonska, Lotyšska, Irska, Islandu, Norska, Finska a Dánska, budete muset podstoupit PCR test a předložit příjezdový formulář.

Rakousko: 

Nejlepší lyžařské podmínky můžete nalézt v nedalekých Rakouských Alpách. Tipy na tamní nezapomenutelné zážitky pro vás máme zde.

V Rakousku se skiareály otevřou 24. prosince.

Česká Republika je Rakouskem zařazena mezi rizikové oblasti nákazy koronavirem. Osoby přijíždějící z ČR se musí prokázat negativním testem covid-19 ne starším než 72 hodin. Pokud přijíždějící nebudou mít test k dispozici, musí se ubytovat na vlastní náklady ve vhodném zařízení a do 48 hodin požádat o provedení testu na koronavirus. Jestliže bude test negativní, osoba může okamžitě kanranténu ukončit. 

Od 10. ledna budou muset všichni cizinci přijíždějící do Rakouska z rizikových oblastí nastoupit na deset dní do karantény. V případě negativního testu bude karanténa trvat jen pět dní.

Slovensko: 

Na Slovensku jsou skiareály otevřené a připravené na návštěvníky.

Lze očekávat, že v případě zhoršování tamní epidemické situaci přistoupí Slovenská vláda k uzavření sjezdovek.

Česká Republika je na Slovensku zařazena mezi rizikové oblasti nákazy koronavirem. Osoby přijíždějící z České republiky se musí prokázat negativním testem covid-19 ne starším než 72 hodin, nebo se registrovat prostřednictvím formuláře e-hranice, nastoupit domácí karanténu a nejdříve 5. den se nechat otestovat. 

Itálie:

V Itálii jsou skiareály uzavřeny a podle dosavadních informací tuto zimu již neotevřou.

Švýcarsko:

Podle posledních zpráv se Švýcarsko nechystá skiareály a horská střediska zavírat. Očekává se velký nával lyžařů, který potvrzují rekordní počty rezervací v tamních hotelech.

Česká Republika je Švýcarskem zařazena mezi rizikové oblasti nákazy koronavirem. Povinnost nastoupit do 10denní karantény po vstupu na švýcarské území, a to i v případě, že má osoba negativní test na covid-19. Toto pravidlo se však má po dobu Vánočních svátků zrušit.  

Francie:

Šalamounské řešení lyžování v pandemii přichystali Francouzi. Sjezdovky jsou otevřené, ale vleky ne. Kdo chce jezdit, ať si kopec vyšlape po svých, nebo ať si vezme běžky.

Osoby přijíždějící z České Republiky do Francie musí vyplnit speciální atestaci, která je ke stažení na internetových stránkách francouzského ministerstva vnitra. Francie neuzavřela své vnitřní hranice, pro občany EU ovšem uzavřela vnější hranice. Od 17. 10. je ve Francii vyhlášen do 1.12.2020 nouzový stav a zároveň je nastoleno striktní omezení vycházení.

Španělsko

Skiareály jsou zatím uzavřeny, nicméně se očekává, že s brzkým rozvolňováním koronavirových omezení, budou moci otevřít.

Občané České Republiky musí při přijezdu do Španělska letecky nebo po moři předložit negativní test na COVID-19, ne starší než 72 hodin. Kromě negativního testu musíte při příletu letadlem předložit také QR kód doručený v návaznosti na vyplnění elektronického sanitárního formuláře.

Polsko

V Polsku jsou sice otevřené skiareály, ale jsou zavřené hotely a penziony. 

Občané Evropské unie, stejně jako osoby s trvalým pobytem v těchto zemích, mohou polské pozemní státní hranice svobodně a bez omezení překračovat v obou směrech.

Německo

Skiareály jsou uzavřeny. S ohledem na dosavadní vývoj koronavirové epidemie se jejich otevření tuto sezonu zatím neplánuje.