Schůze Poslanecké sněmovny, 30. října 2020 v Praze. Na snímku jsou premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová.

Schůze Poslanecké sněmovny, 30. října 2020 v Praze. Na snímku jsou premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová. Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

Schůze Sněmovny: Jan Hamáček (ČSSD), Andrej Babiš (ANO) a Alena Schillerová (za ANO; 23. 6. 2020)
Premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) ve Sněmovně (23. 6. 2020)
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ministryně spravedlnosti Marie Benešová, ministryně financí Alena Schillerová (všichni za ANO), premiér Andrej Babiš (ANO), ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (27. 7. 2020)
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), premiér Andrej Babiš (ANO), ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (27. 7. 2020)
Premiér Andrej Babiš (ANO) v Poslanecké sněmovně
15
Fotogalerie

Babiš: Senát zrušit. Schillerová: Senátorská špína. Teď jde premiér a ministryně do Senátu s prosíkem

Andrej Babiš léta opakuje, že Senát je zbytečný a že by se měl zrušit. V posledních senátních volbách letos v říjnu hnutí ANO ve třetině obvodů ani nepostavilo kandidáta. Po průseru kolem přijetí daňového balíčku v Poslanecké sněmovně, ale premiér i jeho pravá ruka, ministryně financí Alena Schillerová, běží do „zbytečného“ Senátu s prosíkem. To všechno dokazuje, že hnutí ANO se dlouhodobě chová k horní komoře parlamentu nezodpovědně, vypočítavě a směšně. Vůbec bych se nedivil, kdyby to teď senátoři a senátorky Babišovi a hnutí ANO spočítali.

Babiš a Schillerová jdou do Senátu na vyloženě nepřátelské území, které zcela ovládá protivládní opozice. Premiér a ministryně financí se navíc k senátorům a senátorkám vytrvale chovají přezíravě, pohrdají nimi a někdy je i uráží. Nebylo by divu, kdyby si je teď Senát „vychutnal“ a ukázal svoji reálnou sílu. O co jde?

Minulý týden Poslanecká sněmovna v noci plné vášní schválila daňové a další změny. Celkový dopad do veřejných rozpočtů to bude mít podle Schillerové 130 miliard korun, z toho jen na státní rozpočet 87 miliard. Podle odborů to bude stát ještě více a podle většiny ekonomických expertů se jedná za současné krizové situace o nezodpovědný krok, protože se tím dál prohloubí už i tak velké dluhy. V schválených změnách je i zrušení superhrubé mzdy (Babišův návrh, pro který hlasovali poslanci za ANO, ODS, SPD, nezařazení i zástupce TOP 09 František Vácha), ale i zvýšení slevy na poplatníka, které navrhl pirátský zákonodárce Mikuláš Ferjenčík (schváleno hlasy Pirátů, ODS, SPD, ČSSD, KDU-ČSL a TOP 09). A právě o tyto dva návrhy se rozpoutal největší boj, který bude pokračovat v Senátu.

Babiš a Schillerová chtějí, aby Senát zamáznul zvýšení slevy na poplatníka a ponechal zrušení superhrubé mzdy. Jenže to nebude tak jednoduché. Většina senátorů totiž bude inklinovat k zachování slevy na poplatníka. Dočkat se pak můžeme různých kombinací, protože část silného senátorského klubu ODS sice podporuje obecně zrušení superhrubé mzdy, ale stávající načasování zákona považují za nešťastné. Slibům, jak vláda či opoziční ODS najdou pomocí jiných změn někde navíc desítky miliard korun, které by schválené poslanecké návrhy vyvážily, moc nevěří.

Premiéru Babišovi a Schillerové se navíc mohou vrátit jako bumerang jejich výroky na adresu Senátu.

Babiš už léta opakuje, že „Senát je zbytečný“. Jak vidí, až tak zbytečný, že teď ho prosí o pomoc. V knize „O čem sním, když zrovna spím“ v roce 2017 Babiš v kapitole „Sen o poctivé politice“ (v případě člověka, který je ve střetu zájmů a bývalého člena totalitní komunistické strany a spolupracovníka s StB to zní zvlášť bizarně) napsal: „Co Senát? Údajná pojistka demokracie… Voliči o Senát nestojí. Zrušit Senát, to by nebyl žádný divoký experiment… Navíc: kdyby platilo, že Senát je pojistka a kontrola správnosti zákonů, měl se za jeho existence už dávno snížit počet novel a novel těchto novel, kde se upravuje, opravuje a napravuje kolem dokola. A to se nestalo.“ Ajaj! A právě v příštích dnech se to může stát a sám Babiš o to žádá.

Ministryně financí Alena Schillerové v září loňského roku v Poslanecké sněmovně při debatě o senátní žalobě na prezidenta Zemana ve svém vystoupení řekla: „Celou dobu, co tu sedím, dostávám desítky zpráv od lidí… Není tam jediný vzkaz na podporu této žaloby. Jsou tam vzkazy na podporu prezidenta a vzkazy typu, jak se tady utrácejí peníze daňových poplatníků, jak se tady mlátí prázdná sláma, a dokonce si dovolím, nepoužívám tvrdé výrazy, jeden z nich citovat: Je to opoziční a senátorská špína.“ Takovou odpornost zosnovala pro Schillerovou propagandistická mašinerie hnutí ANO. Proč by dnes měla „senátorská špína“ pomáhat ministryni, která se chová tak nestoudně? Logiku to moc nedává, ale na druhou stranu logiku v české politice moc nehledejme.

Jak dopadne hlasování v Senátu o navržených daňových změnách, to jenom uvidíme. I Babiš a Schillerová ale teď vidí, že jejich výroky na adresu horní komory parlamentu jsou nestoudné a mohou se jim vrátit v podobě, o které se jim ani nesnilo.