Premiér Andrej Babiš (ANO)

Premiér Andrej Babiš (ANO) Zdroj: Facebook A. Babiše

Petr Pešek: Babišova nejčernější noční můra je sestavování příští vlády

Podpora vládnoucího hnutí premiéra Andreje Babiše se podle průzkumů rozkolísala. Takže vlastně nevíme, na čem jsme. Některé jistoty týkající se ANO ale zůstávají. Třeba trpělivé vysvětlování dění kolem hnutí a jeho předsedy. A mimochodem také zaměstnavatele, který ale už vlastně nezaměstnává.

Jak jinak číst text, který se u Andreje Babiše vyskytuje na stranickém webu ANO: „Premiér, lídr hnutí ANO, zaměstnavatel, bývalý majitel největší české soukromé společnosti Agrofert, která zaměstnává více než 34 tisíc lidí.“

Neméně důležité ale je, že ve webové sekci „Předsednictvo“ už opravdu nefiguruje dvojka hnutí Jaroslav Faltýnek, který se „zkrátka rád setkává v restauracích“, jak vysvětloval šéf sněmovny Radek Vondráček (též ANO) v nedělních Otázkách Václava Moravce onu pověstnou vyšehradskou schůzku.

„Pan Faltýnek se za tu schůzku omluvil a rezignoval z funkce prvního místopředsedy. Myslím, že to taky není málo,“ dodal. Což je jistě pravda. Ale ještě pikantnější je, jak to dopadlo s jeho nabízenou rezignací na šéfa poslaneckého klubu ANO. Poslanci vládního hnutí nakonec sami rádi uznali, že o tom ani nechtějí hlasovat.

Jedno je ale nutno přiznat. Jako při mnoha dalších aférách či „kauzách“ provázejících premiérovo hnutí a jeho předáky se podařilo situaci zachránit i díky Andreji Babišovi. „Voličská základna velmi silně evidovala, jak razantně zakročil premiér a jak to celé v řádu hodin uťal,“ komentoval Radek Vondráček v nedělní debatě na ČT vyšehradskou schůzku. A také nový volební model, který ANO přisoudil stále pěkných 27,5 procenta. A nutno přiznat, že má vlastně docela pravdu.

Jenže ta hlavní noční můra hnutí premiéra Babiše není nevítězství ve volbách, ale vrtkavá možnost sestavení příští vlády. Podzimní volby, kde ANO navzdory solidnímu vítězství zůstalo často mimo krajské rady, jsou varováním. A vysvětlení?

Opět Radek Vondráček: „To je obecně problém polarizace společnosti. Primárně, než by se bavili o programu, o věci, tak primárně se bavili personálně. A o tom, aby tam hlavně nebylo hnutí ANO.“ Naštěstí se to netýká celého uskupení. Naneštěstí pro ANO ovšem jeho člena č. 1.

„Jo, je to osoba Andreje Babiše. Je to kvůli Babišovi,“ postěžoval si Radek Vondráček a zaprorokoval si: „Dělat to za každou cenu jen kvůli antibabiš, to nakonec neudělá dobře ani těm stranám, ani těm krajům, ani těm voličům.“

Což se samozřejmě nedá vyloučit, ať už to znamená cokoliv.

Zvlášť když jsou na obzoru sněmovní volby a tolik stran přežívá v mučivé nejistotě. „Určitá konsolidace politických stran je na místě,“ pojmenoval to v debatě ČT diplomaticky, zároveň ovšem trošku řeznicky šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Čímž pochopitelně kvitoval nový průzkum agentury Kantar CZ, který unikl už dva dny před odvysíláním debaty a Piráty katapultoval na dostřel hnutí ANO.

A který přinejmenším části přítomných asi zkazil radost z překvapení.

Ale back to basics. Neboli k účelu toho všeho snažení. Jak to shrnul v televizní debatě Radek Vondráček, když pranýřoval politikaření: „Někdy přes ty stromy není vidět les. Vždycky bychom si měli vzpomenout, proč tam jsme a proč se ta politika dělá.“ Ano. Nebo ANO. Kdo jak chce.