Huminanitární organizace pod hlavičkou dobra kupčí s neštěstím lidí.

Huminanitární organizace pod hlavičkou dobra kupčí s neštěstím lidí. Zdroj: Adéla Knapová

Uprchlický tábor Moria na řeckém ostrově Lesbos
Uprchlický tábor Moria na řeckém ostrově Lesbos
Uprchlický tábor Moria na řeckém ostrově Lesbos
Uprchlický tábor Moria na řeckém ostrově Lesbos
Uprchlický tábor Moria na řeckém ostrově Lesbos
15
Fotogalerie

Humanitární pracovníci v Řecku aneb Když se pomoc uprchlíkům změní v byznys

Řecká policie zatkla na ostrově Lesbos víc než tři desítky humanitárních pracovníků. Podezírá je ze spolupráce s pašeráky. Údajně měli pomoct víc než třem tisícovkám migrantů dostat se do Evropy. Je to na první pohled odsouzeníhodné, kupčit s neštěstím jiných, a navíc ještě pod hlavičkou humanitárního dobra. Ale pojďme si to říct na rovinu: mnozí z těch, kteří se běžencům snaží dlouhodobě pomáhat, o tom, že někteří z nich uklouzli a využívají služeb kriminálních živlů, minimálně cosi tušili. A někteří pro to mají i pochopení. Argumentují bezmocí změnit situaci legální cestou.

Já sama jsem se s pašeráky migrantů setkala již před pěti lety v pevninském Řecku u hranic Severní Makedonie. Tehdy se dělili na dvě skupiny. První se nijak před policií, celníky a armádou neskrývala, často používala dokonce taxíky. Holt nějak se ti uprchlíci dál dostat musí, jednou už tady jsou, tak co s nimi. Navíc za to zaplatí, jde tedy vlastně o jednoduchý byznys. Druhá skupina operovala o pár kilometrů dál v horách a také za nemalou úplatu pomáhala dostat se nejprve z a následně do schengenského prostoru, jim se platilo víc, protože často pomáhali lidem, kteří neměli šanci se do EU dostat legálně a riziko zadržení na hranicích bylo velké.

S tím, jak se postupně zpomalila vlna migrantů mířících do EU přes Řecko, snížil se počet pašeráků. O to ostřejší boj mezi nimi vypukl, alespoň o tom Řekové z okolí hranic mluvívali. V posledních letech se pak problém s běženci přesunul hlavně na pár řeckých ostrovů v blízkosti Turecka. Symbolem se stal právě Lesbos, na kterém se nacházel ještě do nedávna největší uprchlický tábor, v němž živořily v naprosto příšerných a nelidských podmínkách desítky tisíc uprchlíků. 

Právě na Lesbu jsem zažila také největší míru frustrace ze stran dobrovolníků a humanitárních pracovníků. Měli pocit, že už na uprchlíky všichni zapomněli a že bojují s větrnými mlýny. Přesto všichni z těch, co jsem osobně poznala, důrazně dodržovali zákony a učili to i uprchlíky. Nicméně o aktivitách na hraně legálnosti se vědělo. I zde vznikl symbol – staly se jím záchranářské lodi, které vytahují z moře migranty ohrožené na životě, což je nejen zcela humánní, ale také legální. Otázka je, co dál? Kam s těmi zachráněnými, které pobřežní hlídky odmítly vzít na palubu a tím jim dát status legálních uprchlíků?

A tady se hranice mezi správným a špatným dostává pro mnohé dlouhodobě frustrované humanitární pracovníky do mlhy, v níž zjevně zabloudili a své bloudění ospravedlňují snahou pomoct lidem v nouzi. Když selhaly vlády a EU, zbyli převaděči a pašeráci – tak mi to před chvílí do telefonu řekl Stamo z Mytilény, hlavního města Lesbu. Dodal, že je u nich z toho všeho zatýkání haló. Už dřív byla znát tenze mezi některými místními a dobrovolníky a humanitárními pracovníky. Není vzácné slyšet názor, že kdyby nebylo tolik humanitárních pracovníků, nebylo by ani tolik uprchlíků… Teď dostali odpůrci dobrovolníků ostré náboje – pašeráci lidí jsou jednoznačné zlo, mimo zákon, mimo morálku a každý, kdo jim dává vydělat, je stejně špatný. Nebo?