Ministr zdravotnictví Roman Prymula po jednání vlády. (30.9.2020)

Ministr zdravotnictví Roman Prymula po jednání vlády. (30.9.2020) Zdroj: ČTK / Krumphanzl Michal

Nouzový stav: Byl hrozný tento stát, když zakázali zpívat a bylo jim to málo

Těžko říct, zda generál Babiš, plukovník Prymula a frajtr Hamáček znají píseň Veličenstvo kat od Karla Kryla. Ale její slova by jim měla znít v uších, když vyhlašovali kvůli koronaviru další verzi nouzového stavu, který bude platit od 5. října. To, co připravila vláda, je totiž (slušně řečeno) naprostý paskvil.

Ve skladbě Veličenstvo kat kromě jiného Kryl zpívá: „Děti mají rády kornouty se zmrzlinou, soudcové se na ně zlobili, zmrzlináře dětem zabili. Byl hrozný tento stát, když musel jsi se dívat, jak zakázali psát a zakázali zpívat. A bylo jim to málo.“

A skutečně. Bylo jim to ve vládě za posledního půl roku málo, co všechno pokazili a udělali naprosto chaoticky a bez nějakého rozumného vysvětlení. Někdy v březnu či dubnu, kdy čínský virus doputoval v plné parádě do Evropy, se to ještě dalo alespoň trochu pochopit. Nikdo takovou kalamitu nečekal a příprava na možnou velkou pandemii spojenou s infekční nemocí (jistě, mnozí před ní varovali léta) byla žalostná. Budiž. Jenže uplynulo několik měsíců a česká vláda je opět v nedbalkách. Tváří se, že je zaskočena dalším šířením covidu-19 a premiér Babiš se situaci snažil vyřešit vyhozením neschopného ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Prý byl moc slušný. No, zaměňovat nekompetentnost se slušností je skutečně jen výplod poblouzněného a pochybného marketingu. Takže přišel jiný sekáč – plukovník Roman Prymula. A opět se hodí, co zpíval Kryl: „Král klečí před Satanem, na žezlo se těší a lůza pod platanem Radu Moudrých věší. A zástup kacířů se raduje a jásá.“

Nouzový králík z klobouku

Zajímalo by mě, jak dlouho a kdo vymýšlel nová opatření proti koronaviru, která vedla až k vyhlášení dalšího nouzového stavu v České republice. Chápu, že čísla šíření nemoci jsou vysoká a že problém existuje, ale zcela nekoncepční pojetí, s kterým přišla česká vláda, je k uzoufání. Jen pár příkladů.

Hromadných akcí ve vnitřních prostorách se může od příštího pondělí účastnit maximálně 10 osob. Restaurace ale zůstanou otevřené. Co když bude v hospodě 100 osob. To není hromadné? Fakt si někdo myslí, že tam budou sedět lidi s rouškami a respirátory na puse? O hromadné akce prý nejde, ani když se lidé budou tísnit v bazénech, akvaparcích a posilovnách (tam se předpokládám při cvičení vůbec nefuní a nedýchá a covid zaleze do činek a dalšího posilovacího nářadí). Myslí to někdo vážně? Nebo je někdo tak neskonale hloupý?

Byl zakázán také zpěv při hudební výchově ve školách. Smetana a Dvořák budou vykládáni zřejmě ve znakové řeči. Dotaz: V nadále otevřených školkách děti mohou s učitelkami dál zpívat? Mohu si „zabékat“ i v hospodě, když se sejdu s kamarády. Pardon, mohu. Ale jen když nás bude u stolu 6 osob.

Prostě je to zmatek a do očí bijící neschopnost vlády.

Ono by bylo vyhlášení nouzového stavu možná pochopitelné, kdyby ho někdo pregnantně připravil a zdůvodnil na základě podrobných analýz a jasných dat. Jenže to bychom chtěli po vládě po půl roce koronaviru asi moc. Kdepak je ta Chytrá karanténa? Kam mizí proslavený semafor? Jak byly posíleny za ty měsíce hygienické stanice? Proč se více netestuje? Proč se nestíhá trasovat? Otázek mnoho, odpovědi vágní či žádné. Nebo se nabízejí jen opakované lži.

Co s tím?

Navíc se vše odehrává za situace, kdy je možné, že po druhé vlně pandemie může přijít i třetí a že se to může brzy propojit i s obvyklou epidemií chřipky. Pak bude vláda dělat co? Tuší to vůbec? Bohužel netuší. Přitom omezující opatření musí být jen velmi dočasná, velmi přesně cílená a region od regionu jiná. Jinak si opět vypneme ekonomiku a pak skutečně hrozí obrovské problémy s dlouhodobými důsledky.

Chceme po vládě, Babišovi, Prymulovi a Hamáčkovi tak moc? Nikoli. Jen jasné odpovědi a ukončení nesrozumitelného mumlání a chaosu.

Vláda neustále vyzývá občany k zodpovědnosti. Má pravdu. Ale i my vyzývejme vládu k zodpovědnosti. Nechceme tuto nezodpovědnou vládu, která neví, co má dělat a jak to má dělat. Vždy jsem tvrdil, ať si každý člověk ve svobodných volbách volí, koho chce. Vážení, vy, co jste volili hnutí ANO a ČSSD, po tom všem zmatku a jednání, které ohrožuje nás všechny, musím říci, že za koronavirový průser nemůže pouze vláda, ale i ti, kteří ji volili a podporují.