V roce 2014 byl exkomunista Telička lídrem ANO pro evropské volby. Teď je na kandidátce s TOP 09.

V roce 2014 byl exkomunista Telička lídrem ANO pro evropské volby. Teď je na kandidátce s TOP 09. Zdroj: Foto Blesk - Ladislav Křivan

V květnu 2014 byl Telička nejlepší kamarád s Andrejem Babišem.
Ve volbách do Evropského parlamentu byl bývalý komunistický kádr Telička pro ANO hlavním tahákem na voliče.
Právě díky lidem jako Telička mohl Babiš ve svých politických začátcích předstírat, že buduje moderní proevropskou stranu.
Babiš a Telička v roce 2014 - blízcí nejen v politice, ale i v civilu.
ANO, bude líp. Před rokem 1989 s KSČ, pak s ANO a teď na kandidátce s TOP 09.
5
Fotogalerie

TOP 09 kádruje, kdo je extremista. Sama má na kandidátce „kádra“ z KSČ a tvář ANO

Šéfka topky Markéta Pekarová Adamová označila v televizi Trikolóru Václava Klause mladšího a SPD Tomia Okamury za extremistické. Její strana má ale na hlavě haldu pořádně žluklého másla.

Do kádrování politické konkurence se Pekarová pustila v předvolebním rozhovoru, když mluvila o koalicích své strany. „Top 09 jednoznačně nejde do koalice nikde, ani na komunální úrovni, s komunisty a extremisty, takže s SPD a Trikolórou. To jsou strany, které s námi nemají nic společného, které vidí svět úplně jinak,“ uvedla.

Pravdou je, že o SPD hovoří v souvislosti s extremismem zpráva ministerstva vnitra, a na kandidátce Trikolóry do krajských voleb na Karlovarsku se zase objevil bývalý místopředseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Jiří Froněk. DSSS je nástupkyní Dělnické strany, kterou soud v roce 2010 rozpustil kvůli extremistickým postojům.

Bylo by na dlouhou diskusi, zda SPD do ministerské zprávy o extremismu patří, nebo se ji tím snaží poškodit politická konkurence, jak tvrdí její šéf Tomio Okamura. Stejně tak není zatím jasné, zda Froněk nakonec na kandidátce Trikolóry zůstane – krajské vedení strany prý o jeho dřívějším angažmá nevědělo a teď řeší jeho odstoupení. Jisté ale je, že právě TOP 09 by měla být na kádrování konkurentů mimořádně opatrná.

Ve snaze zabránit navzdory vlastním žalostným preferencím volební katastrofě postavila „pravicová“ TOP 09 na řadě míst země kandidátky do krajských voleb s různými „zelenými“ stranami. Na první dobrou stačí připomenout zálibu v systémové šikaně řidičů, kterou tyto partaje zejména ve větších městech dlouhodobě předvádějí. To by téměř jistě nemalá část veřejnosti zaškrtla jako projev extremismu. Ostatně všeobecně známé označení „ekoteroristé“ nevzniklo náhodou.

Volby 2020: V říjnu proběhnou volby do zastupitelstev krajů a Senátu>>>

Ještě více však do očí bije středočeská kandidátní listina, kterou TOP 09 sestavila s hnutím Hlas a Zelenými. Hned na druhém místě je zde totiž za Hlas jeho předseda Pavel Telička: předlistopadový člen KSČ, pracovník komunistického ministerstva zahraničních věcí, v roce 2013 jedna z hlavních tváří hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše, později europoslanec za ANO. Právě díky takovým lidem mohl exkomunista a agent StB Babiš ve svých politických začátcích předstírat, že buduje moderní a proevropskou stranu. Právě takoví lidé dovedli exkomunistu a agenta StB Babiše k nynější moci. (To, že agentem StB byl i Teličkův otec, je jistě jen náhoda.)

Pokud tedy chce předsedkyně TOP 09 označovat za extremistické strany, jejichž názory se jí nelíbí, měla by si nejprve připomenout platný zákon o protiprávnosti komunistického režimu, z něhož stojí za to citovat: „Komunistická strana Československa, její vedení i členové jsou odpovědni za způsob vlády v naší zemi v letech 1948—1989, a to zejména za programové ničení tradičních hodnot evropské civilizace, za vědomé porušování lidských práv a svobod, za morální a hospodářský úpadek provázený justičními zločiny a terorem proti nositelům odlišných názorů.“ S vědomím toho by si Markéta Pekarová Adamová měla zamést před vlastním prahem. Nebo spíš před vlastním Teličkou.