Hejtmanka Pokorná Jermanová se svým kolouškem a stranickým šéfem.

Hejtmanka Pokorná Jermanová se svým kolouškem a stranickým šéfem. Zdroj: Foto Aha!: Robert Klejch

Co asi myslí kadeřník a Jermanové koloušek tím, když někoho označí za partu buzerantů?

Manžel středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové zarazil další hřebíček do víka, jímž je třeba v říjnových krajských volbách navždy přiklopit rakev s politickou kariérou této političky z Babišova hnutí ANO. Na sociálních sítích označil dvojici protikandidátů své ženy za „partu buzerantů“.

Věhlas pětatatřicetiletého metrosexuálního kadeřníka Jakuba Pokorného z Benešova by zřejmě zůstal navždy omezen na zákaznice jeho okresní oficíny, kdyby se nechvalně nezviditelnil po boku své o patnáct let starší manželky Jermanové.

Poprvé mu věřejnost věnovala větší pozornost až ve chvíli, kdy prasklo, že služební vůz manželky-hejtmanky využívá k dojíždění do svého salónu krásy. To, že tento mužný typ s pečlivě opečovávaným strništěm a nagelovanou středně dlouhou blond hřívou měl na následující tiskové konferenci problém věrohodně přečíst připravené výmluvy, nikoho moc nepřekvapilo. Pro Jermanovou to ale znamenalo pořádný rozjezd na skluzavce pro politické nestydy.

Postupně se na hejtmanku nabaloval jeden průšvih za druhým a právem ji před blížícími se volbami někteří komentátoři označují za hlavní trumf či černého koně krajské opozice. Největší Jermanové "fláky" stojí za připomenutí.

V roce 2017 prasklo, že kancelář hejtmanky najímá desítky externistů, jimž platí desítky tisíc měsíčně za práce jako „analýza hudebních festivalů“, „přehled vánočních zvyků“ či třeba „sledování aktuálního dění“. Úřad odmítl sdělit, kdo veřejné peníze inkasoval. 

Další průšvihy středočeského kraje se táhnou přes pochybné zadávání zakázek na údržbu silnic bez výběrových řízení, obstrukce při poskytování informací veřejnosti, křivé nařčení Německa ze zadržování ochranných prostředků proti koronaviru... To vše korunováno letos na jaře megaostudou, když Jermanová podala trestní oznámení na záchranářku, která si v době vrcholící koronavirové krize stěžovala na nedostatek ochranných pomůcek. A v posledních dnech ještě další proval – vybraní úředníci, jejichž totožnost je tajná, dostávali u Jermanové pravidelně stotisícové odměny měsíčně.

Středočeský kraj: Co potřebujete vědět před krajskými volbami 2020>>>

Není divu, že na středočeském krajském úřadě už se byli porozhlédnout detektivové specializovaní na odhalování organizovaného zločinu, a že vše také opakovaně kritizovali politici opozice. K nejhlasitějším patří Martin Kupka z ODS, jehož spolu s jeho stranickým kolegou Pavlem Pavlíkem teď Jermanové manžel počastoval již zmíněným vulgárním označením.

Facebookový komentář manžela hejtmanky Pokorné JermanovéFacebookový komentář manžela hejtmanky Pokorné Jermanové|Facebook

V souvislosti se vším, co má už hejtmanka za sebou, je neomalenost jejího manžela vlastně jen maličkost dokreslující úroveň "první středočeské rodiny". Přesto by ale možná měla paní Pokorná Jermanová doma svému o patnáct let mladšímu kolouškovi vysvětlit, že KADEŘNÍK by si měl použití obratu „parta buzerantů“ rozmyslet ještě dvakrát více, než kdokoliv jiný. Jasně, jsou to jen neopodstatněné stereotypy, ale přesto to v podání muže, kterého živí ohánění se nůžkami a fénem, může působit zvláštně komicky.