Miroslav Kalousek v nedělních Otázkách Václava Moravce

Miroslav Kalousek v nedělních Otázkách Václava Moravce Zdroj: Repro ČT

Sen o hromadném slučování středopravých stran. Idealismus, naivita nebo jen z nouze ctnost?

Už je to tu zase. Při oznámení, že už příště nebude kandidovat do Poslanecké sněmovny, tuto kartu opět zdvihl Miroslav Kalousek. Středopravicové, respektive „tradiční“ strany by měly jít do voleb společně, protože jedině tak se může podařit vystřídat nynější garnituru v čele s ANO. Anebo se vůbec dostat do parlamentu, dalo by se dodat při pohledu na nejnovější průzkumy popularity některých z nich.

Ať už tak či tak, představa široké fronty obmyšlených uskupení zůstává nereálná. A dost možná i nesmyslná.

„Mám obrovskou ambici, aby se tady vytvořil jasný projekt, který může uspět ve volbách, který tady může změnit situaci,“ prohlásil Miroslav Kalousek v nedělních Otázkách Václava Moravce. A nebylo to poprvé, co s touto myšlenkou přišel.

Dalo by se samozřejmě namítnout, proč tedy jeden ze středopravých proudů roztříštil založením TOP 09. Anebo proč tak rád a tak často ostřeluje například ODS. Tedy pokud zároveň kriticky mluví o „osobních ambicích“ a „zástupných argumentech“ jako v nedělní debatě ČT. To vše jsou ale jen… zástupné argumenty.

Kromě jistých osobních animozit je hlavní překážkou neslučitelnost většího než malého množství středopravicových stran. Odpor vůči vládě Andreje Babiše nestačí. Jednak jsou tu Piráti, o nichž Miroslav Kalousek vcelku správně konstatoval: „Udělat srozumitelný předvolební program s Piráty je vyloučeno, Piráti jsou progresivní levice.“ I když opět, detaily koalice TOP 09 s ještě levicovější Stranou zelených (a hnutím Hlas) v krajských volbách ve Středočeském kraji ponechme stranou…

Krajské volby 2020: Veškeré informace naleznete zde>>

Co se překážek týká, jsou tu rozdílné názory na roli státu v ekonomice (dotace vs. liberální trh), míru evropské integrace, svazky osob stejného pohlaví, kožešinové farmy… Jistá míra úzké spolupráce či do budoucna i slučování některých středopravicových stran má nepochybně smysl. A nejde jen o to, že se tím lépe vytvoří nadějná protiváha nynější levicově-populistické garnituře. Stačí pohled na průzkumy obliby stran z poslední doby.

Podle volebního modelu zveřejněného právě v nedělních Otázkách Václava Moravce se hned šest parlamentních stran pohybuje kolem existenční hranice pěti procent, které jsou branou vstupu do Poslanecké sněmovny (mimo jiné STAN, TOP 09 a KDU-ČSL). Takže už jen proto by některé z nich měly o užší spolupráci více než přemýšlet.

Ostatně příkladem jsou právě krajské a senátní volby, kde vzniká řada menších spojenectví středopravých stran (tedy kromě sebevědomých Pirátů, kteří v krajských volbách jdou většinou sami). Což je zřejmě i rozumnější cesta než nějaká široká nesourodá aliance, stačí si vzpomenout na fiasko Čtyřkoalice. Protože i v politice platí, že méně je někdy více.

Volby do Senátu 2020: Kdy a jak Češi zvolí třetinu senátorů?