Video placeholde
Protesty proti záměru Izraele anektovat palestinská území
Protesty proti záměru Izraele anektovat palestinská území
Protesty proti záměru Izraele anektovat palestinská území
Protesty proti záměru Izraele anektovat palestinská území
Protesty proti záměru Izraele anektovat palestinská území
18
Fotogalerie

"Ó Židé, Muhamadova armáda se vrátí!" Na demonstraci proti anexi Palestiny zazněla antisemitská hesla

„Chajbar, Chajbar, o Židé, Muhamadova armáda se vrátí.“ Dnes v době mediálních a politických projevů o boji proti bělošské nadvládě, šíření nenávisti apod. se v hlavním městě Evropské unie uskutečnila demonstrace, na které zazněla otevřená hrozba Židům, že budou muslimy ovládnuti a uvrženi do nevolnictví jako kdysi v době zakladatele islámu Mohameda, a tyto hrozby prozpěvovali jak muslimové, tak jejich spojenci z řad propalestinských aktivistů.

V neděli 28. června se v Bruselu, hlavním městě Evropské unie, konala veřejná masová demonstrace proti záměru Izraele anektovat palestinská území. Jak ukazují amatérské záběry, této demonstrace se zúčastnilo množství muslimských antisemitů, kteří veřejně deklarovali svou nenávist nejen k Státu Izrael, ale hlavně k Židům, tedy i těm evropským. Muslimové společně s evropskými propalestinskými aktivisty na demonstraci zpívali známou protižidovskou píseň muslimských extremistů „Chajbar, Chajbar, o Židé, Muhamadova armáda s vrátí.“

Tato píseň odkazuje k příhodě ze života zakladatele islámu Mohameda, kdy dle muslimských historiků a teologů měl Mohamed obvinit z osnování spiknutí židovský kmen žijící v oblasti Chajbar nedaleko oázy Medina, která byla sídlem Mohameda. Po tomto veřejném obvinění vyrazil Mohamed s armádou k Chajbaru, kde na Židy zaútočil, desítky jich muslimové zabili a zbytek se po několika dnech muslimům vzdal.

K celé věci se již veřejně vyjádřili představitelé některých židovských evropských organizací. „Tyto slogany nemají nic společného se svobodou projevu. Jsou podnětem k nenávisti, která nás hanobí a znepokojuje,“ řekl předseda CCOJB (Comité de Coordination des Organisations Juives de Belgique) a viceprezident WJC (World Jewish Congress) Yohan Benizri. „Budeme spolupracovat se všemi nezbytnými aktéry včetně soudnictví, abychom tyto nepřijatelné výpady zastavili. Jako občané se proti tomu zmobilizujeme. Ticho je násilí.“

Západní Evropa v posledních letech čelí masivnímu nárůstu protižidovské nenávisti, kdy naprostá většina těchto projevů přichází ze strany evropských muslimů. „Co se týče antisemitských předsudků u muslimské komunity, víme, že jsou dvakrát až třikrát větší než u většinové populace,“ upozorňuje koordinátorka EU pro boj s antisemitismem Katharina von Schnurbeinová, kterou cituje Česká televize.