Šéf KSČM Vojtěch Filip s rouškou v Otázkách Václava Moravce (3.5.2020)

Šéf KSČM Vojtěch Filip s rouškou v Otázkách Václava Moravce (3.5.2020) Zdroj: Reprofoto ČT

A oni zase bijí černochy… V komunistických argumentech k Rusku a Číně se vracejí staré špatné časy

Výhrůžky třem pražským komunálním politikům, nátlak na (nyní již nežijícího) předsedu Senátu… Ruská i čínská diplomacie v uplynulé době ukázaly, že jsou připraveny hájit zájmy i hrdost svých zemí prostředky na hranici diplomacie. Nebo možná za ní.

A jakkoliv si lze o krocích některých z trojice českých aktérů – tedy pražského primátora a starostů městských částí Praha 6 a Řeporyje – myslet ledacos, jedno je jisté. Moskvě i Pekingu se podařilo ve vrcholné české politice oživit usychající vzácnou rostlinu jménem relativizace.

Jejím symbolem z dob studené války je univerzální, satirická ruská odpověď na americkou kritiku tristního stavu všeho možného v komunistickém impériu: „A vy zase bijete černochy.“ Po pádu komunismu jsme sice obnovili naše geopolitické vazby na Západ, nicméně v projevech některých vrcholných politiků záchvěvy této otupující mentality přetrvávají.

Asi nepřekvapí, že prim v tomto ohledu u nás hrají komunisté v čele se svým předsedou Vojtěchem Filipem. „Stejný zákon mají Spojené státy americké, že mohou stíhat po celém světě kohokoliv,“ komentoval v nedělních Otázkách Václava Moravce fakt, že Rusové chtějí pražské komunální politiky stíhat za přemisťování či stavění pomníků, jež se Moskvě nelíbí. Byl by to jen český rudý folklor, pokud by nešlo o prvního místopředsedu dolní parlamentní komory a šéfa strany, která drží vládu u moci.

A nabídl i dávku sebemrskačství spojenou s narudlým výkladem historie, v němž samozřejmě nemohl chybět hlavní strašák: fašisté. Neboli Němci a jejich přisluhovači z dob druhé světové války. Detaily, že fašismus byl doménou hlavně v Itálii (o podobnostech s marxistickými režimy nemluvě) a v německém případě šlo o nacismus, nechme stranou…

 „My jsme ti, kteří začali v roce 75. výročí osvobození od fašismu dělat kroky, které zpochybňují ty, kteří osvobozovali Československo.“ A nechyběla ani troška té relativizace: „A jestli jsou to východní, nebo západní generálové…“ Jistě, za komunismu se tu uctívali jak sovětští, tak američtí osvoboditelé.

A aby nezapadlo, že fašismus je tu – kromě koronaviru – mezi námi stále, Vojtěch Filip konstatoval: „K postojům tří politiků mám vážné výhrady, protože oni tady oslavují fašismus. Proč oslavovat vlasovce a stavět jim pomníky?“

Další diskutující v nedělní debatě na ČT, ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček mluvil ve vztahu k ruským výhrůžkám o poznání rázněji. Ani on ale zcela nedokázal zapudit pokušení relativizace. „Nikdo nám nesmí vyhrožovat a nikdo nesmí narušovat naši suverenitu. A kdokoliv to udělá – až je to Rusko, ať je to Čína, ať je to Amerika – okamžitě musí dostat tvrdou odpověď.“

Protože geopolitika má svá neúprosná pravidla, jak jsme se dozvěděli vzápětí: „Všechny ty velmoci – Rusko, Čína i ostatní velké země – vždycky mají tendenci chovat se někdy trošku predátorsky.“ Inu…

Hrozby ovšem mohou přicházet i skrytě, skrz finanční závazky státu. A ještě že tu máme rudé strážce národní suverenity. „Českou ekonomiku může ovládnout někdo, kdo si koupí naše dluhopisy,“ varoval šéf KSČM Vojtěch Filip.

Takže země je v dobrých rukách… Anebo snad ne?