Premiér Andrej Babiš (ANO) s rouškou během svého pravidelného nedělního hlášení

Premiér Andrej Babiš (ANO) s rouškou během svého pravidelného nedělního hlášení Zdroj: Facebook - A. Babiš

Místo Babiše vystoupil na Nově dvojník. „Nemohu nic slibovat. Ve vládě mám jeden hlas,“ řekl skromně

Premiér Andrej Babiš v neděli večer v rozhovoru pro televizi Nova předvedl, že buď trpí schizofrenií, nebo má dvojníka. Ne, že by záleželo na čemkoliv, co premiér řekl – nesčetněkrát už předvedl, že dokáže změnit názor přes noc. Zajímavá ale byla nečekaná proměna vrchního Jájínka, jímž premiér před kamerou obvykle bývá, ve skromného muže, který vlastně sám o ničem nerozhoduje.

Zatímco běžně se Babiš chová a mluví tak, že vše dobré a užitečné on sám osobně vymyslel, prosadil a zařídil, tentokrát byl před kamerou skromnost sama. Proč ta změna? Od moderátora totiž dostával většinou otázky, které nesměřovaly k dosavadním výsledkům vlády (ty si premiér zásadně přisvojuje), ale k tomu, co teprve bude. Tedy jak bude vypadat návrat Česka k běžnému životu nebo čím, kdy a jak vláda pomůže podnikatelům. A Babiš si tentokrát dával pozor, aby neslíbil něco, co by pak po něm mohl někdo skutečně vyžadovat.

Místo tradičního „zavolal jsem ministrovi (řediteli, úředníkovi, podnikateli) a zařídil jsem to“, premiér včera mnohem častěji používal obraty, které sice vypadají hezky, ale umožňují kdykoliv vycouvat.

Půjdou školáci na druhém stupni do školy? „Budeme se snažit…“ Jak to bude s pomocí podnikatelům? „Bude o tom rozhodovat vláda a budeme o tom diskutovat.“ Konkrétní podobu podpory hotelů a restaurací představí ministryně Dostálová. Něco dalšího představí ministr Havlíček. Vláda rozhoduje ve sboru. Ani moderátor už v jednu chvíli nevydržel a připomněl Babišovi, že je premiér a jeho názor tedy snad není úplně bezvýznamný. „Nemůžu nic slibovat, mám ve vládě jen jeden hlas,“ vypustil z úst skrytých za rouškou obvyklý symbol egocentrismu.

Občas samozřejmě ze skromné ulity nepříliš významného politika vykoukl starý známý Babiš, který suverénně lže a sám se záhy ze lži usvědčuje. Třeba když tvrdil, že ve všech opatřeních se vláda striktně řídila doporučením epidemiologů, aby o otázku či dvě později vypálil, že epidemiologové by byli zdrženlivější s otevíráním nákupních center, ale on s ministrem obchodu Havlíčkem prosadili svou. Jindy zase zopakoval svou mantru o tom, jak je jeho vláda úspěšná, zatímco opozice nezvládala řídit stát ani v době klidu (těžko říct, kde na to přišel).

Celkově byl ale tentokrát v televizi jiný Babiš, než na jakého jsme zvyklí. Ne lepší, ne horší, ale jiný. Opatrnější a vyhýbavější. Zatímco jindy sliboval bez mrknutí oka modré z nebe a všechno všem, teď se raději z řady otázek vyvlékl nekonkrétním příslibem, že o problému ví a bude ho řešit, ale nemůže předem nic garantovat.

Bude zajímavé sledovat, jak dlouho „nový“ Babiš vydrží. Osobně tipuji, že moc dlouho ne. S tím, jak se budou blížit podzimní volby, můžeme čekat téměř jistě další a další sliby, z nichž část bude nesplnitelná a u dalších se rozumní lidé budou modlit, aby je premiér ani nemyslel vážně. Ale tu rychlobruslařskou halu pro Martinu Sáblíkovou, kterou už slíbil celkem třikrát, tu by Babiš nakonec stejně postavit měl.