Mnoho sibiřských národů už je téměř na pokraji vymizení.

Mnoho sibiřských národů už je téměř na pokraji vymizení. Zdroj: Alexander Chimušin

Mladá žena z národa Sojotů. Malý národ, hlásí se k němu kolem 3600 osob. Kdysi věřili, že je hříšné lovit ryby, ale od 19. století je to nezbytná součást jejich života.
Člen národa Evenků, jehož jedna polovina žije v Rusku a druhá v Číně.
Dívka z národa Oroků, kterému se říká i Uilta. Je jich už jen necelých 300. Nejstarší se narodili na Sachalinu v době, když patřil Japonsku a mají proto dodnes japonská jména.
Šamanka z Burjatské republiky.
Ulčové patří k původním obyvatelům Sibiře. Oblečení si často vyráběli z kůže ryb.
16
Fotogalerie

I toto je Rusko: Fantastická galerie národů Sibiře, bohužel některé z nich vymírají

Ruská Sibiř je obrovské území, které je větší než celá Evropa, ale žije zde jenom kolem 40 milionů lidí. Většinu už tvoří Rusové, ale pořád zde přebývá velké množství původních malých národů. Potomky některých jiných národů sem zase násilím přestěhoval Stalin. Právě zástupce malých národů, z nichž se některé postupně asimilují a vymírají, zachytil ve svém projektu fotograf Alexander Chimušin.

Mnoho sibiřských národů už je téměř na pokraji vymizení. Počty jejich příslušníků se počítají ve stovkách. Právě tyto národy, u kterých je téměř jisté že za pár desítek let se jejich příslušníci rozpustí mezi běžnou ruskou populací, se rozhodl Chimušin zdokumentovat a zachovat tak alespoň obrazem jejich zvyky a způsob života.

Fotogral Alexand Chimušin se narodil ve městě Jakutsk ve východní Sibiři, ale od svých 15 let žije v Austrálii. Kromě jiného je autorem velkolepého fotografického projektu The World In Faces. Jeho část věnoval lidem ze své rodné Sibiře a zaměřil se na portréty zástupců malých národů.

Na Sibiři fotil šest měsíců a vznikla z toho vynikající galerie. Podívejte se na ni: