Video placeholde
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
23
Fotogalerie

Óda na českou roušku aneb Jak Češi opravdu, s přehledem a bez přehánění dobývají svět. A není to apríl!

„Češi jsou výborní rouškaři,“ bude se od letošního března už navždy říkat globálně. Ženy a muži z facebookové skupiny Česko šije roušky, která k 1. dubnu 2020 čítá 40 000 členů, nejenže už před 2 týdny zasedli k zaprášeným šicím strojům, ale navíc vytvořili i server damerousky.cz, tedy mapu Česka, která přehledně ukazuje, kde roušky nebo cokoli k jejich ušití chybí a v jakém množství. V tomhle už nás žádná země na světě nemůže dohonit. Ani kdyby stokrát chtěla.

O našem „rouškování“ píše nyní poučeně britský deník The Guardian (30. března), referuje agentura Reuters (31. března) a v širším kontextu, kdy si ale pořád ještě „nejsou jisti“, zda roušky ano či ne, se nad tím zamýšlí i CNN (31. března). A mnohá další celosvětová média: váhavě „antirouškové“ doporučení WHO musel mimochodem nedávno uvést na pravou míru Roman Prymula.

Čeští influenceři z iniciativy expertní skupiny COVID-CZECHIA totiž v anglicky mluvícím českém spotu apelují na svět jednoduchým MASKS4ALL! neboli #rouškyvšem. To je heslo, které se z českých sociálních sítí momentálně šíří do celého světa. Najdete ho i ve videu v úvodu článku.

Děje se tak v rámci expertní skupiny covid-czechia.org, která funguje pod záštitou rektora ČVUT Vojtěcha Petráčka. Její aktuální doporučení pro veřejnost ohledně epidemie covid-19 v České republice se k lidem dostávají nejrychlejší možnou cestou, přes síť více než 250 známých českých influencerů a umělců.

Ti teď oslovili světové celebrity, aby prostřednictvím videa #masks4all sdíleli výzvu k nošení roušek, které se u nás osvědčuje nejen pocitově, ale i konkrétními statistickými údaji. 

V Čechách to mezitím frčí. Do šicí akce se už dávno zapojily nejen známé české módní návrhářky, ale dávno i výsadkáři z Chrudimi, hasiči ze stanice v Třeboni či také dnes tolik skloňovaní „senioři“, klidně i devadesátileté (i stoleté!) babičky. Bleskurychle a ve dne v noci šijí na celém území naši vietnamští spoluobčané. Na liberecké Technické univerzitě se vyrábějí roušky z nanomateriálů, nejen šijí, ale také balí a distribuují i stovky českých umělců, kteří momentálně nemají práci.

Například tihle dva pěvci souboru Opery a operety Moravského divadla Olomouc rozvážejí roušky i nákupy, kde je potřeba; neváhají při té příležitosti i zpívat. „Když se nová rouška přinese, to je láska, příteli,“ zpívá duo VP, tedy Vojtěch Pačák a Vojtěch Poštulka, kteří pomáhají v projektu olomouckého divadla „Nákup s Moravským divadlem“. Pusťte si to, až vám bude smutno.