Video placeholde

Foldyna: Tomio Okamura je Zeman SPD. Gayové mít děti nemohou, protože klacek do klacku nepasuje

Jaký sexuální vztah je přirozený? Jenom mezi mužem a ženou? Proč evropská levice kompletně ztratila přízeň dělníků? Proč nemá Tomio Okamura smysl pro humor? A jezdí ještě v aston martinu? O těchto a dalších otázkách jsme si povídali s poslancem Jaroslavem Foldynou (SPD) ve speciálu podcastu Kecy a politika s názvem Tři mačety.

V první části poslanec Foldyna tvrdil, že rozdělení na pravici a levici ztratilo smysl a lidé spíš dávají přednost konzervativním nebo liberálním řešením svých problémů. Foldyna obhajuje především tradiční rodinu sestávající z muže a ženy před komplikovanějšími svazky stejných pohlaví, popřípadě i zvířat, jak tvrdí.

Ve svém bloku s ním spoluautor podcastu Petros Michopulos mluvil o tom, jestli v Evropské komisi mají, nebo nemají jednotliví komisaři demokratický mandát. Nakonec uznal, že ano, ale prý jen zprostředkovaný. Zbytek prvního bloku se mezi oběma pány rozhořela nefalšovaná kulturní válka, jež vyvrcholila debatou o tom, kdo může a nemůže mít děti. Téma završil poslanec Foldyna výrokem, že „klacek do klacku nepasuje“.

Ve druhé části otevřel druhý z autorů, Bohumil Pečinka, téma, proč evropští dělníci opustili levici a přimkli se k populistickým stranám. Prvním zdrojem podle něj je, že evropská levice vyměnila obhajobu zájmů dělníka za obhajobu různých menšin. Současně se západní levice stala mluvčím zájmů městských levicových liberálů. Definitivním zlomem se stala migrační krize 2015, kdy evropská levice zaujala „vítačské“ postoje, zatímco tradiční voliči chtěli příklon k tvrdší migrační politice.

ČSSD si však tímto procesem úplně neprošla a úpadek jejího vlivu spíš souvisí s programovou a personální vyprázdněností a řadou afér. V roce 2006 ještě získala 32 procent hlasů, ale v říjnu 2021 už jenom 4,7 procenta a skončila mimo Parlament.

Poslanec Foldyna se snažil vysvětlit, jak došlo k příklonu stovek, možná tisíců členů ČSSD ke straně Tomia Okamury. Tvrdí, že stále respektuje konzervativně socialistickou vizi společnosti a státu, a SPD je mu proto nejblíže. Říká, že předseda Okamura nebrání vstupu dalších sociálních demokratů do SPD. Připouští, že bylo velkým zklamáním, že SPD na volební kampaň vynaložila velké množství prostředků, ale získala o dva mandáty méně než před čtyřmi lety.

Autoři speciálu Tři mačety soudí, že propad mandátů způsobila neochota SPD se vymezit vůči osmiletému vládnímu období Andreje Babiše. Nepůsobila jako autentická opoziční strana, ale čekatelé na moc z Babišových rukou.

Na otázku, jestli poslanec Foldyna věří Tomiu Okamurovi, že nebude přelévat finanční prostředky strany na své konto jako v době strany Úsvit, odpověděl Foldyna, že se to už v SPD stát nemůže.

„Je z jiného regionu, však víte,“ odpověděl Jaroslav Foldyna na otázku, proč nemá Tomio Okamura smysl pro humor. Současně se pochlubil, že sám je po matce Srb. Není to paradox, že za SPD kritizuje migraci poloviční Japonec a poloviční Srb? zněla otázka. Poslanec Foldyna řekl, že je, ale s tím se prý nedá nic dělat. Na další otázku, jestli ještě jezdí v aston martinu, odpověděl, že neví.

Tomia Okamuru však ocenil, protože je pracovitý a nebojí se chodit mezi lidi a naslouchat jim. „Tomio je Miloš Zeman SPD,“ řekl na závěr pořadu Tři mačety poslanec Ústeckého kraje Jaroslav Foldyna.