Video placeholde

Kecy a politika: Justice bez lidskosti je pomsta. A mstí se mafie

Velké reakce vyvolalo vystoupení nového ministra spravedlnosti Pavla Blažka a odstupující ministryně Marie Benešová v nedělním pořadu Partie na CNN Prima News. Mluvili zde o řadě velkých trestněprávních kauz z poslední doby, které se u soudu ukázaly jako bezdůvodné. Popisovali občas tragickou roli médií, s nimiž manipulují někteří státní zástupci prostřednictvím řízených úniků informací z vyšetřovacích spisů.

Hovořili také o nekritizovatelnosti špiček státního zastupitelství a jejich neochotě převzít za jejich rozhodnutí odpovědnost. V podstatě se shodli na tom, že nová vláda by měla novelizovat zákon o státním zastupitelství, který konečně zavede funkční období, pravidla odvolávání a pravidla pro transparentní výběr funkcionářů. Ke všem těmto věcem se vrací nový podcast Kecy a politika.

Podpořte autory a předplaťte si podcast Kecy a politika, který obsahuje odpovědi na dotazy fanoušků a další bonusy >>>

V minulých týdnech byla po téměř deseti letech ukončena velká kauza Vlasty Parkanové. Exministryně obrany byla vrchním státním zastupitelstvím obžalována kvůli údajně předraženému nákupu čtyř letadel CASA. Autoři podcastu citovali nejdříve soudkyni prvoinstančního soudu Markétu Binderovou, jež v rozsudku řekla, že „soud dospěl k jednoznačnému závěru, že posudek předložený obžalobou je metodicky a věcně nesprávný a ve své podstatě nepřesvědčivý. Postrádá erudici, kterou by bylo možné od ústavního znaleckého posudku očekávat.“ Podobně reagovala i Česká komora odhadců majetku, protože posudek policie měl „nízkou vypovídací schopnost“. Ani to nepohnulo žalobci, aby důkazně zpevnili svou obžalobu.

V pravomocném rozsudku pak soudkyně Petra Benešová řekla: „V provedeném dokazování je nesporné, že Česká republika za cenu 3,5 miliardy získala čtyři špičkové letouny a zároveň se jí díky této transakci podařilo rozhýbat obchod s jinými letouny, které byly naopak pro ČR nepotřebné, a v množství, které měla v té době k dispozici, nevyužitelné.“ Dodejme jenom, že hlavním vyšetřovatelem byl dnešní ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jiří Mazánek, jenž za kauzu dostal ocenění Policista roku. Žalobcem byl Jan Kořán, ale celou dobu kauzu z pozice vrchní státní zástupkyně posvětila Lenka Bradáčová.

Jeden z autorů podcastu Kecy a politika, Petros Michopulos, na tomto příkladu ukazuje na to, že „justice bez lidskosti a empatie je nakonec vždycky jenom pomsta. A pomsta není spravedlnost.“ Dodává, že tímto způsobem se mstí jenom mafie. Autoři také probírají kauzou šéfa ruzyňské věznice Ivana Horáka, jehož kauza byla u soudu zproštěna koncem roku 2021. V těchto dnech vydal server Česká justice výtah z písemného zdůvodnění rozsudku, z něhož vyplývá, že policisté z Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) se dopustili provokace s cílem udělat z něj úplatkáře, ale, jak soud konstatoval, „neprokázalo se, že by Horák úplatek požadoval či si ho nechal slíbit“.

Podle Horáka to byla odveta za to, že v květnu 2017 nevyhověl lidem z pražského vrchního státního zastupitelství, aby přemístil exšéfa českého fotbalu Miroslava Peltu do vazby v Litoměřicích. Namísto toho jej Horák nechal na žádost vězeňské lékařky převézt do vězeňské nemocnice.

Autoři podcastu Kecy a politika rovněž rozebírají výrok soudkyně Marcely Kučerové, která označila Vrchní státní zastupitelství v Olomouci za původce úniku informací z trestních spisů směrem k novinářům. Tyto a další případy naznačují, že záměr vlády „přijmout opatření k posílení odpovědnosti státních zástupců“ je pokus rozumně vyvážit jejich obrovské pravomoci, které se vymkly jakékoli kontrole a začínají ohrožovat demokratické fungování státu a pocit vlády práva v České republice.

Přidejte se do skupiny Kecy & politika na Facebooku, kde Bohumil Pečinka, Petros Michopulost a fanoušci podcastu diskutují nad aktuálními tématy, plánem epizod i výjezdy do regionů >>>