Na Tučný čtvrtek se budou podávat hlavně mastná a masitá jídla, ale i tahle jemná kulajda, která může zklidnit rozbouřený žaludek

Na Tučný čtvrtek se budou podávat hlavně mastná a masitá jídla, ale i tahle jemná kulajda, která může zklidnit rozbouřený žaludek Zdroj: Ambiente

Nacpěte se na tučňáka: Příští týden je oficiálně povoleno se přežrat

Příští týden vrcholí masopust Tučným čtvrtkem. Tuhle tradici se vyplatí dodržovat, hlásá totiž, že si máme nacpat břicha. Má to svou logiku: čeká nás půst, který potrvá až do Velikonoc, tedy nějakých šest týdnů ne snad přímo hladovění, ale střídmějšího jídla určitě. Osmadvacátého února je tedy oficiálně povoleno se přežrat! A v restauracích jsou na to připraveni.

Dopřát si jídla a pití, co člověk snese, pusa by se měla lesknout omastkem… Takhle to chodívalo a už zase chodí. Tak jak se snažíme vracet ke smysluplnému rytmu roku a respektovat sezónnost, vracejí se do hry i tradice s jednotlivými sezónami spojované. Má to logiku. Už jsme si zvykli jíst chřest nebo jahody v červnu a dýně na podzim. A taky jsme rádi a ochotně přivykli obnovené tradici zabijaček, které se z domácností a dvorků přesunuly před restaurace a do nich. Pro chytrého restauratéra je dobrá každá záminka, která přitáhne lidi do podniku. A na Tučný čtvrtek se jich spojilo hned třicet.

Jedinečná spolupráce

Třicítka restaurací z Prahy, Brna a Plzně oslaví Tučný čtvrtek, jak se patří: kromě tučných masitých jídel budou na programu přídavky, bezedné polévky, dvojité panáky nebo třeba bůček jako předkrm na účet podniku. Úplně konkrétně si můžete břicha nacpat v podnicích Ambiente, La Collezione, Together a v bistrech The Eatery, Momoichi, Mr. HotDog či pivovar OSSEGG. V Lokálech Hamburk, Nad Stromovkou a v brněnském Lokálu U Caipla hostům nabídnou kromě masopustních pochoutek dvojité panáky, restaurace Sia připraví bezednou polévku, v Bruxxu si můžete přidávat mušlí se špekem, co sníte. Brasileira, Café Savoy nebo Kuchyň na Pražském hradě chystají speciality z vepřového masa, Momoichi bůček po asijsku jako předkrm a The Eatery buchtičky s vaječňákem a spáleným máslem coby dezert na účet podniku.

Zapojí se i La Bottegy Bistroteka, Tusarova či Linka, které nabídnou nášup polévky a těstovin. La Bottega di Finestra připraví domácí salsicciu s parmazánovou kaší a La Bottega Gastronomica zase trippa alla romana – hovězí dršťky po římsku s rozpečenou focacciou. Už vám tečou sliny?

Letošní Tučný čtvrtek je jedinečný právě spoluprací napříč nejen pražskou gastroscénou. Za nápadem stojí Tereza Jarčičová z Ambiente, inspirovala se mimo jiné v Kodani, kde jsou podobné spolupráce běžné. Tuzemské gastronomické klima je často vnímáno spíš jako konkurenční, ale časy se možná mění. „Spolupráce restaurací jsou ve světě běžnou praxí, sami jsme to zažili v New Yorku. Jsem přesvědčený, že se nám všem bude dařit líp, když se budeme vzájemně podporovat,“ říká spolumajitel restaurací Ambiente Tomáš Karpíšek.

A podle Terezy Olivové z Together je tradice dobré nejen udržovat, ale i vytvářet: „Jsme rádi, že se zapojilo tolik kvalitních restaurací a podniků s dobrým jménem. Doufám, že se najde hodně uvědomělých hostů, kteří se k celé věci postaví zodpovědně, vezmou si ve čtvrtek a pak asi i v pátek dovolenou a vychutnají si bezedné polévky, bůčky, mastné speciality i další pozornosti.“

Tohle zní jako výzva. Přímo se nabízí trhnout rekord v konzumaci bůčku nebo dršťkové polévky. Člověk by měl ale krví podepsat, že pak bude stejně důsledně dodržovat následující půst a vzdá se všeho nadbytečného. Každopádně „tučňák“ je teprve před námi, takže si datum 28. února zapište do diáře.

Kompletní seznam restaurací – včetně informací o konkrétních bonusových chodech – hledejte na facebookové události Nášup: Tučný čtvrtek.

Recept: Jemná kulajda z Kantýny

Tuhle polévku si můžete dát v pražské Kantýně, kde ji připravuje šéfkuchař Pavel Straka.

Hrst sušených hřibů zalijte vodou a nechte několik hodin máčet. Asi 10 malých brambor vydrhněte a upečte v troubě doměkka. V hrnci rozpusťte asi 30 g másla, zaprašte hladkou moukou a připravte světle zlatou jíšku. Zalijte ji litrem hovězího vývaru a aspoň 15 minut povařte. Přidejte 750 ml smetany ke šlehání, dvě lžíce krupicového cukru, 50 ml jablečného octa, slité houby a hrst nasekaného čerstvého kopru. Asi pět minut povařte, poté přeceďte a podle potřeby dosolte. Než se polévka povaří, stihnete připravit pošírovaná vejce: v hrnci přiveďte k mírnému varu osolenou vodu a pomalu a opatrně do ní vložte vejce vyklepnuté do naběračky, bílek se rychle zatáhne a obalí žloutek, za dvě minuty máte hotovo. Každé vejce raději připravujte zvlášť. Do talíře dejte pošírované vejce, pečenou bramboru, zalijte polévkou a ozdobte čerstvým koprem.