Davidova věž

Davidova věž Zdroj: profimedia

Davidova věž
Davidova věž
Davidova věž
Davidova věž
Davidova věž
10
Fotogalerie

Caracas se stává městem duchů, prchají i lidé ze slumů. Podívejte se na ten nejznámější

Pobyt v krachující Venezuele je těžký i pro ty obyvatele, pro které byl život v chudobě denní rutinou. Podle reportáže listu The Guardian se ze země snaží kvůli nedostatku jídla či léků utéct i oni. Britský Guardian popisuje venezuelskou metropoli Caracas doslova jako město duchů. Jak vypadá život jeho nejchudších vrstev? Prohlédněte si známý slum v nedostavěném mrakodrapu s názvem Davidova věž.

Oficiální název mrakodrapu zní Centro Financiero Confinanzas a původně byl postaven jako bankovní sídlo. Stavba byla zahájena v roce 1990. V důsledku bankovní krize v roce 1994 a také v důsledku nečekané smrti hlavního developera J. Davida Brillembourga, jehož jméno v hovorovém označení nyní budova nese, byly práce na stavbě zastaveny.

Bez obyvatel byla až do roku 2007, kdy se do nedostavěné věže začali stahovat squatteři a bezdomovci. Svépomocí si do holé stavby dokonce načerno zavedli elektřinu a v omezené míře i vodu. Davidova věž se následně proměnila ve výškový slum a stala se domovem pro přibližně dva a půl tisíce lidí. Život v nedostavěné budově byl však velmi nebezpečný, vážná zranění a úmrtí byla takřka na denním pořádku. Mrakodrap se také bohužel stal ohniskem kriminality.

V současné době, kdy v důsledku socialistickou vládou zaviněné krize nastal hromadný útěk Venezuelanů do sousedních zemi, je i Davidova věž téměř vylidněna a skýtá podobný obraz jako mnohé další čtvrti Caracasu.

Text vyšel také na webu E15.cz >>>