Hospitalizovaná Natálka v nedaleké nemocnici. Jaké motivy má člověk schopný popálit malou holčičku?

Hospitalizovaná Natálka v nedaleké nemocnici. Jaké motivy má člověk schopný popálit malou holčičku? Zdroj: Blesk / Ivana Žáková

Noc z 18. na 19. dubna 2009 ve Vítkově. Čtveřice skinheadů si romskou rodinu vybrala pro svůj atentát náhodně.
Natálčina rodina uprostřed krajiny zápalných lahví
Jiří Tůma (vpředu), jeden z vůdců jesenických skinů, který je dnes za propagaci nacismu ve vězení
Po čtyřech měsících od žhářského útoku došlo k největšímu zatýkání skinů v celé oblasti
Jednou z věcí, kterou policie našla u zatčených, byly talismany s obrazem Adolfa Hitlera
5
Fotogalerie

Natálka v krajině zápalných lahví: 10 let od žhářského útoku, jehož obětí se stala dvouletá holčička

Přesně před 10 lety zaútočili na dům obývaný romskou rodinou ve Vítkově na Opavsku místní příznivci neonacismu. Výsledek? Vážně popálená dvouletá holčička Natálka. Útok se stal symbolem a my deset let od hrůzného činu zveřejňujeme článek, který v roce 2009 vyšel v tištěném Reflexu od experta na extremismus, Miroslava Mareše.

Vítkov na Opavsku, noc z 18. na 19. dubna 2009. Prásk. Zápalná láhev rozbije e okno romského obydlí, za okamžik poté se sama roztříští o podlahu. Vyšlehnou plameny a rychle zachvátí celý pokoj. Všimne si jich první oběť. Křik. Oheň se šíří. Někdo se zachrání, jiný má smůlu. Horko, dým, chaos. Seškvařená lidská kůže. Popálená romská holčička NATÁLKA se stala jedním ze symbolů vzrůstající vlny rasistického násilí ve středoevropském regionu.

O čtyři měsíce později státní zástupkyně Brigita Bilíková o útočnících veřejnosti sdělila, že "každý ze čtyř obviněných zařídil něco - někdo knoty, někdo zápalnou látku. Pak dojeli v noci na místo, řidič zůstal v autě, zbylí tři vystoupili a každý do jednoho z oken hodil jednu láhev." Dodala, že romskou rodinu si čtveřice vytypovala náhodně. Každému z nich hrozí 12-15 let odnětí svobody, nebo dokonce výjimečný trest - doživotí. Proč se vrhači zápalných lahví vyskytují v tomto regionu častěji než jinde v Česku, snad s výjimkou Jablonecka?

Násilí na periférii

Bruntálsko a Jesenicko se staly již na počátku devadesátých let oblastmi, v nichž se vytvořily party rasistických skinheads. Často se chápali jako tzv. sudeťáci, tedy skini, kteří navazují na tradice sudetoněmeckého nacismu. Hlavní základna tohoto směru však byla v Čechách. Další skini zde nebyli příliš vyprofilovaní, za inspirací a povyražením jezdili do nedaleké Ostravy. 

V republikovém rámci však zdejší scéna nebyla ještě příliš výjimečná ani početná. 

V prvním incidentu v Bruntále hráli ještě významnou roli rasističtí skini z Ostravy, kteří přijeli podpořit své domorodé soukmenovce. V roce 1994 se zde konal pohřeb strážníka zdejší městské policie, kterého zabil muž romského původu. Došlo k nepokojům. Během nich se skini dostali do ostré konfrontace se zasahujícími policisty. V jednu chvíli se dokonce chtěli vydat "na cikány" a násilně je zlikvidovat, ale policie jim v tom zabránila. O bruntálské a jesenické rasistické scéně se začalo mluvit. 

Čeští fašisté

První výrazná éra je spojena s druhou polovinou devadesátých let. Začalo tu působit regionální uskupení, které si říkalo Čeští fašisté. Pokoušeli se propojit české národovecké i nacionalistické tradice. V Krnově a v Jeseníku vznikly i pobočky tehdy dominující nacionalistické organizace Vlastenecká fronta.

Dne 4. února 1996 vhodili v Krnově místní nazi-skinheads v ranních hodinách zápalnou láhev do okna bytu romských nájemníků ve Vrchlické ulici. Láhev se zarazila o rám. Byt neshořel. V odpoledních hodinách útok zopakovali na sousední dům, kde zápalná láhev prolétla oknem do postele, která shořela. Oba požáry se naštěstí podařilo včas zlikvidovat. 

O několik dní později mladí rasisté hodili zápalnou láhev do bytu obývaného Romy na ulici Požárníků. Láhev rozbila skleněnou výplň, dopadla do kuchyně a začala hořet. Ani tentokrát nikdo nebyl zraněn. Skupinka byla v roce 2002 odsouzena, ale s jedinou výjimkou se jednalo o podmíněné tresty. O dva roky později, 17. ledna 1998, zaútočila skupina jiných rasistických skinheadů v Krnově na zaparkované auto místního Roma lahvemi s neznámou hořlavinou. Tentýž den vhodili skinheadi zápalnou láhev do romského bytu obývaného pětičlennou rodinou. Těžce zranili osmačtyřicetiletou ženu. Za útok byl v roce 2002 odsouzen pouze Radek Bedri na dva roky nepodmíněně. Ostatní obvinění byli osvobozeni pro nedostatek důkazů.

Milovníci teroru

V prostoru Jeseníků na konci devadesátých let působili nejen ti, kteří přímo páchali rasistické násilí, ale i ti, kteří je propagovali a teoreticky rozvíjeli. V roce 1999 byla z Jeseníku rozšiřována publikace Listy rasové války. V jejím úvodu bylo uvedeno: "Cílem teroristických akcí a násilných útoků proti našim nepřátelům je na prvním místě probuzení strachu a ukázání, že proti nim stojí síla. Samozřejmě nemůžeme čekat, že nedojde k takovým reakcím, jakými budou pokusy o pomstu. To je však svým způsobem rovněž cíl teroru, neboť pouze tak povede až k rozpoutání války." Publikace obsahovala i výzvy k obstarání střelných zbraní a návody na výrobu nástražných výbušných systémů.

Propagace terorismu se děla i jinými způsoby. Jeden z vůdčích představitelů jesenických skinů, Jiří Tůma, přišel v červenci 1999 k soudu v triku se symbolikou neonacistické teroristické organizace Combat 18. Později se Tůma odstěhoval do Prahy, kde udělal významnou kariéru v Národním odporu. Za jeho propagaci šel do vězení.

Spekulovalo se o tom, že buňka C 18 v severomoravském regionu skutečně vznikla. Její internetové stránky však byly spíše spravovány slezskými aktivisty. Objevily se i informace o tom, že za žhářskými útoky stojí organizované skupiny, které si podle zahraničních vzorů říkají NSDAP a Ku-klux-klan. Ale to byly nejspíše fámy, které šířili místní dogmatičtí komunisté (pro něž je Bruntál rovněž významnou základnou), aby vyvolali společenský neklid.

Výbušný systém

V oblasti však pokračovaly i skutečně násilné akce. Dvanáctého června 1999 v Jeseníku neznámý pachatel vhodil v noci do auta patřícího muži vietnamské národnosti podomácku vyrobený výbušný systém, který explodoval. 

O pár dnů později, v noci z 24. na 25. června 1999, vhodil neznámý pachatel do osobního automobilu dvě sklenice s černým prachem a pravděpodobně ředidlem. Došlo k částečnému výbuchu. Na místě byly nalezeny letáky s textem: "Bílí lidé!!! Neparkujte svá vozidla v blízkosti aut barevných přistěhovalců a rasové lůzy! Byli bychom neradi, kdyby případná exploze poškodila Váš majetek. My musíme chránit existenci našich lidí a budoucnost bílých dětí. Nejsme žádná organizace ani hnutí. Jsme ztělesnění hněvu árijského národa. Oni jej pocítí!!!"

V kraji dorůstala i mladá generace rasistů. Jak vyplývá ze zprávy ministerstva vnitra, "19. února 1999 v Krnově nezletilý J. B., nar. 1984, s dalšími dosud neustanovenými pachateli kolem 17.00 hod. pokřikovali na Roma A. Č., nar. 1985, ,ty černá svině, patříš do popelnice, tvá matka je kurva a všechny cikánské matky jsou kurvy'". S ohledem na věk pachatele policie případ odložila. 

Nová vlna

V prvních pěti letech nového tisíciletí nebylo o bruntálské a jesenické neonacistické scéně slyšet tolik jako dříve. V kraji se rozběhly i dílčí preventivní protiextremistické aktivity, jejichž hlavním výstupem byl protiextremistický seminář v Krnově, organizovaný místní radnicí v roce 2002. Pak však práce s experty ze samosprávy a školství na úseku postupu proti extremismu ustala.

Naopak přišlo oživení neonacistické scény, a to kolem roku 2005. Dorostla nová generace aktivistů, kteří se propojili se zbytky té předchozí. Měli a mají tradičně úzké vazby na scénu v Opavě a Ostravě. Krnov se stal místem pravidelného únorového vzpomínkového pochodu na dva místní aktivisty Aleše Marečka a Davida Friedela, kteří tragicky zahynuli v roce 2006. Na Bruntálsku začala působit místní pobočka Národního korporativismu, jež zde uspořádala několik akcí. V roce 2008 se přetvořila na Autonomní nacionalisty Bruntálsko, kteří se zapojili do celostátních struktur.

Je zajímavé, že současně se vzrůstem politické aktivity se opětovně objevily i násilné incidenty. Doposud není zřejmé, kdo stál za žhářskými útoky proti romským obydlím v Moravském Berouně, ve Vrbně pod Pradědem a v Bruntále v letech 2008-2009. Policie však od 13. srpna tvrdí, že má ve vazbě pachatele nejznámějšího útoku ve Vítkově z letošního dubna.

Uzavřená komunita

Odplevelit severomoravské okresy od dlouhodobě zakořeněné extremistické scény bude velmi obtížné. Krajní pravice si zde vytvořila svůj vlastní svět. Oblíbené hospody a kluby se stálým osazenstvem, výlety, občas uspořádání vlastních koncertů a demonstrací. Kolektiv utužují i vlastní média. Dříve dominovaly časopisy, tzv. ziny, dnes je hlavním prostředkem komunikace Internet.

Ti schopnější přispívají na celostátní stránky, jiní mají vlastní stránky a blogy, další se baví na chatu a skypu. Existující struktura politického hnutí zajišťuje jeho chod včetně náboru nových sympatizantů. Ti se učí od starších. Někteří lidé ze scény odejdou, když začnou žít "běžným rodinným životem", jiní v hnutí zůstávají.

Na závěr

Rasismus v této oblasti není vázán jen na většinově bílou populaci. Policie v minulých letech evidovala i řadu slovních a násilných trestných činů s rasovým podtextem, které spáchali místní Romové.

Velká část obyvatelstva regionu má také negativní zkušenosti s kriminalitou některých místních Romů, což přispívá k nárůstu mezietnického napětí. Nic z toho však nemůže ospravedlnit pokus o upálení dvouletého dítěte.

Text vychází z článku v tištěném Reflexu za srpna 2009.