Tupac Shakur

Tupac Shakur Zdroj: Facebook

Tupac Shakur
Říkali mu Černý Ježíš. Tupac Shakur zemřel v noci 7. září 1996 v Las Vegas. Postřelen byl při odchodu ze zápasu Mikea Tysona (54). Kdo ikonu rapperské scény zastřelil se nezjistilo.
Říkali mu Černý Ježíš. Tupac Shakur zemřel v noci 7. září 1996 v Las Vegas. Postřelen byl při odchodu ze zápasu Mikea Tysona (54). Kdo ikonu rapperské scény zastřelil se nezjistilo.
Tupac Shakur
Tupac Shakur
10
Fotogalerie

Básník, rapper, gangster. Tupac se stal legendou a nejvíc peněz vydělal až po smrti

Tupac Shakur patřil k nejtalentovanějším rapperům, dokázal do svých textů zakomponovat i sociální témata. Jeho životní styl byl zvláštní, ve vězení dokonce přečetl několik děl Nicolla Machiavelliho. Jeho slibně se rozjíždějící kariéru ale ukončila válka gangů, Tupac byl postřelen a 13. září 1996 zemřel.

Měl zvláštní osud, narodil roku 1971 v newyorském Harlemu. Jeho původní jméno znělo Lesane Parish Crooks, po několika měsících si ale matka jeho jméno rozmyslela, chtěla pro svého syna něco originálnějšího, a tak jej překřtila na Tupaca Amara Shakura. První dvě jména zdědil po posledním inckém králi, který padl v bojích se španělskými dobyvateli.

Rapper baleťákem

Celá rodina byla zainteresována v hnutí Černí panteři, jednalo se o krajně levicovou organizaci. Její stoupenci bojovali proti policejní brutalitě páchané na Afroameričanech. Ostatně Tupacova matka byla měsíc před jeho narozením zproštěna obžaloby. Rapperův nevlastní otec se na chvíli ocitl na seznamu nejhledanějších zločinců světa, protože měl na svědomí několik ozbrojených loupeží a vražd.

V těchto kulisách mladík vyrůstal, politická agitace však nezašlapala do země jeho talent. Po přestěhování do Marylandu začal studovat herectví a poezii. Hrál dokonce ve školním divadle, objevil se i v baletu Louskáček. Vedle básní se věnoval i beatboxu a dalšímu pouličnímu umění. V této době si lidé všimli, jaký způsobem dokáže pracovat se slovy.

Z Baltimoru se znovu přesunul, tentokrát do Kalifornie, kde naplno rozkvetl. V lednu 1991 debutoval singlem Same Song, tehdy si vybral i nové umělecké jméno – 2pac. Píseň se zalíbila producentům filmu Nic než trable a stala se oficiálním soundtrackem snímku. Postupně začal nahrávat první album, které vyšlo pod názvem 2Pacalypse Now.

Megastar za mřížemi

Někteří rappeři toto album vnímají jako průlomové, v rozhovorech na něj vzpomněl například Eminem nebo 50 Cent. 2pacova hvězda začala stoupat, dále se snažil zakomponovat do svých textů ožehavá témata. Jeho texty ale děsily politiky, například tehdejší viceprezident se nechal slyšet, že podobné nahrávky by vůbec neměly vycházet.

S rostoucí popularitou byl mnohem více na očích. V roce 1993 byl dokonce obviněn ze znásilnění. Nakonec právníci prokázali, že k pohlavnímu styku nedošlo. Rapper ale skončil za mřížemi o pár měsíců později. V únoru ho úřady odsoudily na 18 měsíců za násilí na bezmocné ženě. Otázkou zůstává, zda se obvinění zakládalo na pravdě. Sám Tupac totiž platil za americkou hvězdu, krátce před tím chodil například s Madonnou.

Ve vězení strávil osm měsíců, z nápravného zařízení ho propustili po intervenci šéfa nahrávací společnosti Death Row Records. S firmou 2pac okamžitě podepsal smlouvu a začal nahrávat nové album. V téže době rovněž vrcholila nevraživost mezi východním a západním pobřežím. Tupac se vyhýbal označení gangster, nicméně jeho chování říkalo něco jiného.

Úspěšný i po smrti

Vedle rapu začal hodně číst, za mřížemi studoval Machiavelliho, následně upravil své umělecké jméno a stal se z něj Makaveli. Odstartoval práci na novém albu, vydat ho už bohužel nestihl. Tupac s přáteli navštívil 7. září 1996 narozeninovou oslavu svého producenta, následně se zajel podívat na zápas Mika Tysona.

Při odchodu se dostal do křížku se členem nepřátelského gangu. O pár desítek minut později zastavilo Tupacovo BMW na semaforu, vedle přibrzdil bílý Cadillac. Během několika vteřin zazněly výstřely. Rapper schytal čtyři kulky, jedna mu dokonce poškodila plíci. Okamžitě byl převezen na jednotku intenzivní péče, kde strávil šest dní. V odpoledních hodinách 13. září 1996 svůj boj prohrál.

Po pitvě bylo Tupacovo tělo zpopelněno, část jeho ostatků údajně skončila v jointech přátel. Popel smíchali s marihuanou, tu následně vykouřili. Zpěvákova smrt vyvolala smutek, zároveň podpořila jeho kult. Stále patří mezi nejposlouchanější rappery, jeho první posmrtná deska zažila nebývalý úspěch. Prodalo se téměř 30 milionů kopií a na světových žebříčcích obsadila první místa.

Krátce po jeho skonu nahrál Elton John píseň Ghetto Gospel, v níž lze slyšet samotného 2paca. I v dnešní době si mrtvý umělec udržuje popularitu. Ve Spojených státech má několik soch, vrcholem byl rok 2012, kdy se skrz hologram objevil na hudebním festivalu Coachella. Ještě donedávna byl nejlépe vydělávajícím mrtvým hudebníkem.

Navždy zůstane zapsán jako ten, kdo ovlivnil dnešní rapovou scénu.