Washington D.C. Nebeská podívaná nad Capitolem...

Washington D.C. Nebeská podívaná nad Capitolem... Zdroj: Reuters, ČTK, Profimedia.cz , NASA, Jay Huang

George Washington, Mount Rushmore
vrch Mount Rushmore s podobiznami předních osobností George Washingtona,Thomase Jeffersona, Theodora Roosvelta a Abrahama Lincolna
Bílý dům, Washington D.C.
Úplněk nad Capitolem ve Washingtonu D.C.
4
Fotogalerie

Odvážný generál či zastánce otroků. Která hlavní města nesou jména amerických státníků?

Zkusme si představit, že by v Poslanecké sněmovně někdo prosadil zákon, aby se Praha od 1. ledna 2022 jmenovala Zeman či Zemanov. Dostali bychom se do situace, kterou zažívají lidé ve Spojených státech, protože jejich hlavní město vzdává hold americkému prezidentovi Georgi Washingtonovi. Spolupracovníci hrdého státníka totiž 9. září 1791 rozhodli, že budoucí hlavní město budou nazývat Washington.

V létě 1790 vybral George Washington oblast, kde měla stát americká metropole. Jeho rozhodování podpořil zmocňovací zákon, a tak prezident situoval město do oblasti řeky Potomac. Zároveň jmenoval tři komisaře, kteří měli dohlížet na rozvoj. Nejdříve bylo postaveno na čtyřicet kamenných značek, čímž se vykolíkovaly hranice oblasti, jež později dostala název Columbia.

Spojené státy americké neboli Columbia

Po téměř roce začaly vznikat první stavby, Washington propagoval, aby se nově vzniklé město jmenovalo Federal City. Mělo totiž být centrem amerického státu. Na schůzce konané 9. září 1791 se ale komisaři shodli, že bude lepší, když město nazvou po prvním americkém prezidentovi. Tím položili základ zajímavému fenoménu.

Město správně nazýváme Washington, D. C., protože v roce 1889 přibyl i stát s názvem Washington. Spousta lidí neví, co písmena „D“ a „C“ znamenají. Ve volném překladu můžeme použít spojení oblast Columbie (Disctrict of Columbia). Název Columbia je ženskou formou slova Columbus, v porevoluční době bylo totiž hojně propagováno, aby se Spojené státy jmenovaly Columbia. Zastánci této myšlenky pocházeli z řad intelektuálů, údajně měl odkazovat na fakt, že Amerika je zemí svobody.

Zemřel prezident. Pojmenujme město!

George Washington byl po dlouhé roky jediným státníkem, který měl „vlastní“ město. Postupem času ale začaly mapu zaplňovat i jeho kolegové. Například v roce 1821 bylo ve státě Mississippi založeno město Jackson. Není tajemstvím, že se jednalo o poctu prezidentovi Andrew Jacksonovi, který měl lví podíl na vítězství v bitvě o New Orleans. O pouhý rok později sáhlo k přejmenování město Crawford na Floridě. Dnes bychom ho v mapě našli jako Jacksonville.

Když byl v roce 1865 zavražděn americký prezident Abraham Lincoln, plakala téměř celá země. Pár měsíců nato se ke Spojeným státům přidala Nebraska. Představitelé navrhli, aby se hlavní město jmenovalo po tragicky zesnulém prezidentovi. Plány nakonec nabraly reálné obrysy a metropolí Nebrasky je skutečně Lincoln.

Podle další hlavy státu, konkrétně po Thomasi Jeffersonovi, nese název dalšího města. Zákonodárci státu Missouri nechali v roce 1821 vzniknout Jefferson City, to bývá někdy označováno i jako Jeff City. Jeffersonův nástupce James Madison vydržel v úřadu osm let, poté se věnoval odpočinku a psaní pamětí. Zemřel v červnu 1836, na jeho počest bylo pojmenováno nově založené město, které se později stalo hlavním městem státu Wisconsin.

Mešita Lyndona Johnsona

Stopy amerických státníků nekončí pouze v USA. Například v západoafrické Libérii, která se řadí k nejstarším státům celého kontinentu, vévodí město Monrovia. Exoticky znějící název má původ v pátém prezidentovi Jamesi Monroeovi. Nabízí se otázka, proč právě Monroe? Odpověď je jednoduchá, americký politik se zasadil o to, aby do Afriky odplulo co nejvíc otroků. V tomto období byla ražena zvláštní teorie – odsun otroků je jednodušší než jejich emancipace.

Kdo zavítá do Asie, může okusit atmosféru vesnice FELDA LB Johnson. Osada je v Malajsii, kterou v roce 1966 Lyndon Baines Johnson navštívil. Podle místních měl zavítat i do zmíněné osady, kde obdivoval kaučukovníky. Usedlíci na amerického prezidenta nezapomněli a pojmenovali po něm základní školu a mešitu. Mimo jiné o několik stovek kilometrů dále bychom narazili na filipínské město New Washington.

Třeba se jednou dočkáme a kdesi v daleké Africe vznikne osada na počest Miloše Zemana.