Napoleon Bonaparte

Napoleon Bonaparte Zdroj: Mall TV

Rozvod Napoleona a Joséphine
Napoleon na smrtelné posteli.
Císař Napoleon ve své studovně.
Napoleon se svým vojskem míří do bitvy u Wagramu v roce 1809
4
Fotogalerie

Tajemství Napoleonova penisu. Hodně cestoval a velikosti moc nepobral

Malý muž s velkými schopnostmi, nebo spíš průměrně vysoký muž s malým penisem a velkým komplexem? Korsický rodák, který se stal jedním z nejobávanějších vojevůdců všech dob, měl svou třináctou komnatu dobře ukrytou.

Britové, kteří ve svých kreslených vtipech rádi karikovali Napoleona Bonaparteho jako zakrslíka, stojí pravděpodobně za vznikem termínu „napoleonský komplex“. Ten se ujal jako lidové označení pro psychický komplex vycházející z malé výšky, případně jiné fyzické indispozice. Z reality přímo ale nevycházel. 

Ve skutečnosti totiž Napoleon měřil asi 168 centimetrů, což byla u mužů té doby běžná výška. Pravděpodobně vykazoval známky antisociální poruchy osobnosti, čemuž odpovídá jeho vysoká odolnost vůči stresu, absence strachu i rozhodovací paralýzy. To, co by zdravého člověka zbrzdilo a vedlo k opatrnému promyšlení situace, Napoleona nezastavilo. Šel vždy přímo hlavou proti zdi nehledě na důsledky. S napoleonským komplexem v dnešním slova smyslu se tedy nejspíš nepotýkal. Nebo se tak alespoň tvářil.

Jeho nedostatek se ukrýval mnohem hlouběji a nikdo kromě jeho milenek neměl tu čest se s ním blíže seznámit.

Ticho budeš!

O velikosti, nebo spíš malosti jeho penisu se toho možná dost našeptalo už za jeho života. Zvlášť když se Bonaparte po 13 letech bezůspěšného snažení o dítě rozvedl se svou první ženou Josefinou de Beuharnais. Potomky měl nakonec tři, ale jen jednoho legitimního. Veřejně se o Napoleonově penisu začalo mluvit až po jeho smrti, kdy doktor během pitvy z těla zemřelého císaře vyjmul některé orgány včetně toho pohlavního. Jeho úd následně „obletěl“ svět a usadil se v Americe.

Od italského kněze putoval k anglickému knihkupci, přičemž v cestovním dokladu byl údajně označen jako „mumifikovaná šlacha“. Odtud se dostal přes oceán do Filadelfie a v roce 1927 se objevil v newyorském Muzeu francouzského umění, kde ho zakoupil do rodinné sbírky jistý urolog z New Jersey, aby jej poté zdědila jeho dcera, sběratelka historických kuriozit Evan Lattimerová. Ta narozdíl od svého otce, který úd pečlivě ukrýval v krabici, císařskou relikvii odtajnila. Podle novinářů, kteří měli tu čest jej vidět, měřil penis jen asi 4,5 centimetru. 

Sama stávající majitelka o něm prohlásila: „Je velmi malý, ale tím je slavný.“ Univerzita, kde pracoval její otec, sice na základě rentgenu potvrdila, že se skutečně jedná o pohlavní úd, ale k potvrzení toho, zda je pravý, by bylo zapotřebí testů DNA. K tomu ovšem francouzská vláda nedala souhlas. Chtějí snad ochránit čest své ikony?

Malý velký misogyn

Jakou měl velikost Napoleonův penis v akci a jak pevnou měl erekci, se už stejně nikdy nedozvíme. Fakt, že svou pověstnou nadřazenost vůči ženám projevoval i v politice, je ale neoddiskutovatelný. 

Ačkoliv jeho občanský zákoník z roku 1804 stanovoval rovnost občanů před zákonem, ženy vrátil zpět do kuchyně.  

Nejen že v zákoníku zakotvil podřízenost ženy svému muži, který byl pánem domu. Žena ho musela poslouchat, a pokud mu byla nevěrná, mohl ji i beztrestně zabít. 

Zatímco tedy revoluce dala ženám určitá práva, Napolenon je rázně a šmahem vrátil k patriarchálním pořádkům.