Proč si Matěj Stropnický nekoupil chalupu??

Proč si Matěj Stropnický nekoupil chalupu?? Zdroj: TMBK

Život na zámku aneb někdejší lídr Zelených Stropnický jako představitel ekologické skromnosti

Patrně jste také zachytili zajímavou informaci, že bývalý předseda strany Zelených a výrazný pražský zastupitel Matěj Stropnický oznámil, že se i se svým přítelem stěhuje z Prahy na venkov. Pár si údajně koupil zámek v Osečanech v okrese Příbram ze 17. století s obřím pozemkem.

Připomeňme, že Stropnický dříve hlásal, že hypotéky jsou novodobé otroctví. Proto jako ironický právník musím ocenit, že se mu na zámek podařilo dosáhnout bez zmíněného neo-otroctví.

Vysokoškolská pedagožka a čtenářům Reflexu též známá ekonomka Hana Lipovská trefně věc glosovala - M. Antoinetta: Když nemají chléb, ať jedí koláče. M. Stropnický: Když nemáš na byt, kup si zámek.

Nicméně nechci se nad věcí zamýšlet z ekonomického pohledu, spíše chci nastavit pomyslné zrcadlo z jiného úhlu. Ekologického! Jde přece o superstar našich Zelených.

Doprava bez problémů

Vážení zelení lídři, tohle máme chápat jako příklad trvale udržitelného rozvoje? To má být Vámi vzývaná ekologická udržitelnost? Kde zůstala skromnost a ohleduplnost k planetě Zemi?

Přemýšlejme. Kdyby každý ze sedmi a půl miliardy lidí, kteří nyní žijí na planetě, bydlel v tak rozsáhlé, energeticky náročné a krajně neekologické nemovitosti jako pan Matěj, to by to dopadlo.

Doufejme, že pan zastupitel a ex-náměstek pražské primátorky do matičky Prahy bude za prací dojíždět na kole či maximálně za pomoci veřejné vlakové dopravy, ne snad neekologicky autem. Ostatně pan Stropnický předsedá výboru dopravy zastupitelstva hl. m. Prahy.

Pravda, pražská doprava má všechny své problémy již vyřešeny, tak se dá řídit ze středočeského zámku, zvolal by patrně satirik Miloslav Šimek, kdyby ještě žil.

Pražský zastupitel z venkova

Stranou ponechme, že pražský zastupitel se stěhuje mimo Prahu. Zanikne mu mandát či si ponechá trvalé bydliště v Praze?

Paradoxně fyzická osoba, která bydlí v Praze, Olomouci či v Ostravě v paneláku se chová ekologičtěji než tahle hvězda Zelených!! Vím, na první pohled to nezní tak sexy, ale skutečně z pohledu ekologické stopy tomu tak je.

Chce se mi zvolat – naše planeta není na jedno použití, pokrytci!