Středová věžička Notre-Dame, 1975

Středová věžička Notre-Dame, 1975 Zdroj: Josef Lanc

Paříž, 1975
Pohled na Paříž z věže Notre-Dame, 1975
Středová věžička katedrály Notre-Dame, 1975
Eiffelova věž, 1975
Paříž, 1975
9
Fotogalerie

Detailní fotografie věžičky Notre-Dame z roku 1975, jak už ji neuvidíte. Nahradí ji moderní řešení?

Jak opadl počáteční šok z požáru katedrály Notre-Dame, nastal čas na racionální úvahy, co dál. Jak naznačili francouzský premiér Édouarde Philipppe i ministr kultury Franck Riester, věrná kopie centrální věžičky není jedinou možností rekonstrukce. Podle Riestera se nabízí prostor i pro moderní architektonické řešení. V souvislosti s otazníkem, který nad budoucí podobou katedrály visí, uveřejňujeme snímky katedrály Notre-Dame a dalších krás Paříže od českého fotografa Josefa Lance z roku 1975.

Ať se Francie rozhodne pro rekonstrukci v jakékoliv podobě, původní středovou věžičku už neuvidíme. Naštěstí je zvěčněná na řadě snímků. Ty v naší fotogalerii pořídil v roce 1975 Josef Lanc. Fascinován prací Josefa Sudka propadl panoramatické fotografii. Fotit Paříž však pochopitelně nebyl v době hluboké normalizace zdaleka tak snadný proces jako dnes. „Při podání žádosti jsem využil slov Vladimira Majakovského: Chtěl bych žít a zemřít v Paříži, kdyby nebyla taková země – Moskva. Zafungovalo to a já stál v Chebu na nádraží, vybaven fotoaparáty a filmy, a čekal jsem na přímý vlak z Prahy do Paříže,“ vypráví Lanc.

Nebyl by to však pravý normalizační výjezd, kdyby do něj nezasáhli soudruzi. „Odvedli mě k osobní prohlídce, sebrali pas a jediný vlak do Paříže nechali ujet. Když nic závadného nenašli, mohl jsem se obléknout a zabalit věci vytahané ze zavazadel. Naložili mě do služebního automobilu a přivezli na hranice s tehdejší NSR. Tam mi vrátili pas, přikázali Němcům vracejícím se domů, aby mne odvezli na nádraží Schirnding v NSR. Počkal jsem tedy na osobní vlak do Norimberku, tam jsem přespal a v pozdním odpoledni nasedl na vlak do Paříže,“ popisuje Lanc složitou cestu za fotomateriálem. V Paříži pak Lanc pořídil detailní fotografie chrámové věžičky, které si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Většina Francouzů preferuje klasiku, ne modernu

Co se týče rekonstrukce chrámové věžičky, o její podobě rozhodne francouzská vláda na základě mezinárodního konkurzu.  Ministr Riester ale slíbil, že na osudu katedrály se budou podílet občané formou veřejné debaty. „Bude to sice rozhodnutí státu, ale nic bychom neměli dělat za zády občanů. Pokud přerušíme debatu o tom, zda bude věžička stejná nebo rozdílná, umlčíme tím naše spoluobčany,“ prohlásil.  Jak má taková debat vypadat, zatím neupřesnil.

Pokud by se však skutečně postupovalo podle většiny, ta by pravděpodobně prosadila přesnou kopii věžičky architekta Violleta-le-Duca . To by si podle průzkumu přálo 54 procent Francouzů. Oproti tomu jen 25 procent by jich bylo pro „moderní architektonické gesto“, jak říká Riester. On sám je zřejmě nakloněn spíše inovativnímu řešení. „Když se rekonstruují jiné katedrály, často se zavádějí novinky, tak proč ne zde? Moderní architektonické gesto by nám umožnilo si říct, co bylo před tím (myšleno před požárem), a co potom. Proč dělat, že žádné před tím a potom není, že se nic nestalo?“ myslí si. „Ale ještě není rozhodnuto a já jako ministr bych neměl vyjadřovat svůj osobní názor, ale dohlížet na to, aby probíhala debata,“ dodává Riester.

Pařížské snímky Josefa Lance si prohlédněte ve fotogalerii: