Aktivisté postavili symbolickou zeď před Pražským hradem

Aktivisté postavili symbolickou zeď před Pražským hradem Zdroj: Zbyněk Pecák

Aktivisté postavili symbolickou zeď před Pražským hradem
Aktivisté postavili symbolickou zeď před Pražským hradem
Aktivisté postavili symbolickou zeď před Pražským hradem
Aktivisté postavili symbolickou zeď před Pražským hradem
Aktivisté postavili symbolickou zeď před Pražským hradem
17
Fotogalerie

Před Pražským hradem vyrostla zeď. Zastavme proud lží, manipulací a propagandy, hlásali aktivisté

V neděli 24. února 2019 v pravé poledne na Hradčanském náměstí vyrostla symbolická zeď. Aktivisté ze skupiny Kaputin při happeningu načasovaném na „předvečer“ výročí únorového komunistického puče, tím upozornili na nebezpečí související s dezinformacemi, hybridní válkou, xenofobií a posilováním autoritářských tendencí. Akce byla také apelem na voliče před nadcházejícími evropskými volbami. V tiskovém prohlášení autoři například vyzývají: „Nebojme se, že dýcháme chemtrails  na placaté Zemi, raději se starejme o naši reálnou budoucnost. Teď více než kdy jindy musíme spolupracovat namísto toho, abychom se rozdělovali.“

Už v předvečer akce zaslala skupina Kaputin vedená známým aktivistou Otakarem Van Gemundem (svlékl se s Markem Hilšerem na jednání vlády i na Zemanově druhé inauguraci a vyhodil Babišovy květiny do koše na svátek 17. listopadu) do vybraných redakcí tiskové prohlášení. V tom se psalo následující:

"Žijeme v době, kdy jedni mluví o stavbě skutečných zdí na „ochranu“ voličů před jakousi imaginární hrozbou. Ve skutečnosti to jediné, co svým počínáním sledují, je moc a osobní prospěch. A pak je nás mnoho těch, kdo otálejí nad možností postavit obrannou hráz proti navýsost reálnému a hmatatelnému nebezpečí. V předvečer výročí tzv. Vítězného února proto skupina Kaputin vyzývá všechny, kdo v sobě ještě mají nezávislého svobodného ducha a sdílejí společenské hodnoty západní civilizace, aby postavili hráz na obranu před útoky, které proti nám autoritářské systémy světa a zejména Kreml nepřetržitě vedou. Útočí na naši mysl, podrobují zkouškám naše svědomí a pobaveně sledují, jak zbytky slušnosti ve společnosti mizí v nenávratnu.

Zastavme to! Zastavme ten proud lží, dezinformací, manipulací a propagandy, který na nás doléhá z kremelských hlásných trub. Mějme se na pozoru před obchodníky se strachem, zlobou a nenávistí. Nedopusťme, aby nízké pudy a emoce cloumaly celou společností a dál přiživovaly xenofobii a nacionalismus.

Jsme lidé. Každý z nás je jiný! Buďme tolerantní, musíme spolu vycházet. Jen společně můžeme čelit aktuálním velkým výzvám, které před nás staví svět. Těm skutečným výzvám, nikoli jejich náhražkám z kremelských pohádek a konspiračních teorií. Nebojme se, že dýcháme chemtrails na placaté Zemi, raději se starejme o naši reálnou budoucnost. Teď více než kdy jindy musíme spolupracovat namísto toho, abychom se rozdělovali. A to je možné jedině v demokratickém systému, kde se moc pokojně a pravidelně předává na základě svobodných voleb, kde se politici podrobují neustálé kontrole svobodného nezávislého tisku a skládají účty voličům. Lze to jen tam, kde se neuzurpuje moc a nevytvářejí žádné náhrady za realitu. Proto potřebujeme neustále odkrývat lži všude, kde se jen vynoří, a chránit nezávislost médií. Potřebujeme bojovat proti korupci a zvůli. Musíme demaskovat šiřitele poplašných zpráv, vysmát se obchodníčkům se strachem a nenávistí a vzájemně se respektovat a naslouchat si. Zároveň nesmíme přijmout dnešní neustálé porušování ústavních principů hloučkem mocichtivých loutek autoritářských režimů. Zastavme to. Povstaňme a bojujme za svobodu a odrážejme tento útok na naši demokracii a západní struktury! Pojďme k volbám, podpořme demokratické strany a tím i Evropskou unii, která jedině jako celek dokáže čelit tomuto útoku autoritářských režimů a globálním výzvám. Podpořme NATO, které jediné nás může ochránit. Podpořme Ukrajinu, která bojuje nejen za svou, ale i za naši svobodnou budoucnost!"

V neděli 24. února v poledne potom skupina postavila před Pražským hradem symbolickou zeď. Jak to na akci vypadalo zjistíte v naší fotogalerii.