Paluba Apolla 7

Paluba Apolla 7 Zdroj: Vintag

Paluba Apolla 7
Pohled na Zemi z paluby Apolla 7
Paluba Apolla 7
Paluba Apolla 7
Pohled na Zemi z paluby Apolla 7
26
Fotogalerie

Jedinečné fotografie z paluby Apolla 7 aneb Ještě než člověk přistál na Měsíci

Let Apollo 7 je sice mnohem méně známý než legendární Apollo 11 (malý krok pro člověka, velký skok pro lidstvo), ale zato má mnoho prvenství. Byl to první let z programu Apollo, který se vůbec uskutečnil. Předchozí Apollo 1 totiž skončil neúspěchem. Dále to byl třeba první pilotovaný let s raketou Saturn 1B a taky z něj byl poprvé pořízen přímý televizní přenos.

První let z programu Apollo se měl uskutečnit už v roce 1967, ale skončil tragicky. Kabina začala během testování hořet a posádka zahynula. NASA proto na 21 měsíců program přerušila a vyšetřovala příčiny nezdaru. Pracovalo se taky na vylepšení bezpečnostních prvků a raketoplánu jako takového.

O to větší úspěch měla zdařilá mise Apollo 7 v říjnu 1968. Nedošlo k žádným technickým potížím, problémy potkaly vlastně jen posádku. Ta byla tříčlenná a během jedenáctidenního letu po zemském orbitu si jednotně stěžovala na sušenou vysokokalorickou stravu, která se všem brzy přejedla. Všichni tři muži se taky postupně nachladili a na stísněné palubě se brzy začali hádat. Tím si bohužel zajistili, že let Apollo 7 byl zároveň jejich posledním.

Po zdařilé operaci byla NASA dost sebevědomá na to, aby o dva měsíce později vyslala Apollo 8 k orbitu Měsíce. Původně byly mezi pořadovými čísly letů 7 a 8 ještě dva mezistupně, ale vedoucí činitelé úřadu pro letectví a kosmonautiku se nebáli je vynechat. Vrcholem vesmírného snažení Američanů je samozřejmě mise legendárního Apollo 11, kdy člověk poprvé vkročil na jiné vesmírné těleso.