Donald Trump, Angela Merkelová, Vladimir Putin

Donald Trump, Angela Merkelová, Vladimir Putin Zdroj: Vintag

Albert einstein ve 3 letech
Josif Vissarionovič Stalin
Hillary Clinton, 22 let (1969)
Walt Disney, zhruba 16 let (kolem r. 1917)
Oprah Winfrey, 17 letá Miss Black
27
Fotogalerie

Fešák Trump, baculatá Merkelová a mladý Putin. Podívejte se na slavné, když byli mladí

U velmi slavných lidí si většinou zafixujeme jejich podobu z doby největší slávy a nedokážeme si představit, že někdy bývali mladší, anebo naopak na smrtelné posteli. Třeba takového Alberta Einsteina si asi každý představí jako starého pána s rozvrkočenou bílou kšticí. Dokážete si představit, že byl někdy tříleté dítě? A co takový Vladimir Putin, když ještě nebyl superhrdina a vládce všech moří?

Zrovna dětství ruského prezidenta je obzvlášť zajímavé a záhadné. Ruskému vládci člověk nejspíš nemůže věřit téměř nic, co o svém vlastním životě tvrdí, zvlášť když zná praktiky KGB, ve které sám pracoval, což bylo jeho velké přání.

Nejasnosti jsou jak kolem jeho data a místa narození, tak i kolem toho, kdo jsou jeho rodiče. Sám Putin tvrdí, že se narodil roku 1952 v Petrohradě do rodiny mechanika a dělnice. „Jsem z obyčejné rodiny,“ říká o sobě ruský vůdce. Politolog Stanislav Belkovský i Putinova údajná matka Věra Putinová z Gruzie však tvrdí, že se Vladimir narodil už o dva roky dříve.

Ztracený syn Putin

Sám Putin uvádí jako svou matku Marii Ivanovnu, ale výše zmíněná Věra Putinová tvrdí, že ruský prezident je zcela jistě její ztracený syn. Putinová žije v gruzínské vesnici asi 20 km vzdálené od města Gori, kde se narodil krutovládce Stalin.

Žena tvrdí, že počátkem 50. let měla poměr se ženatým ruským alkoholikem a čekala s ním dítě. Později se provdala za jiného muže a na jeho nátlak svěřila nemanželské dítě do péče svým rodičům. Od těch ho měli adoptovat lidé, které Putin vydává za své rodiče. Putinová tvrdí, že syna od té doby neviděla, až v roce 1999 jej poznala v televizi. Za svým tvrzením si stojí a je prý ochotna podstoupit testy DNA.

Z archívu vesnice Metechi, kde dnes dvaadevadesátiletá Věra Putinová žije, vyplývá, že Putin byl v letech 1959–1960 registrovaný v místní škole a jeho národnost byla gruzínská. Putina tvrdí, že po tom, co o své domněnce promluvila, obdržela několik výhrůžek smrtí.

Vova, chytré a tiché dítě

Vzpomíná na Vladimira, kterému říkala „Vova“, jako na extrémně inteligentní dítě. Jeho nejoblíbenější předmět prý byla ruština a vůbec byl Ruskem naprosto fascinovaný. Byl prý ve třídě nejmenší, přesto hodně soutěživý chlapec. Ve všem chtěl vítězit. Vladimir prý hodně četl, málo mluvil a nenavazoval vztahy. Syna odvezla prarodičům v roce 1960, když mu podle ní bylo 10 let.

Těžko říct, jestli je příběh paní Putinové pravdivý, nicméně vyplňuje prvních deset let Putinova života, které jsou v jeho autobiografii popsány dost zvláštně, a ne moc zevrubně. Po Putinově příběhu pátral například ruský novinář Artyom Borovik, jehož soukromé letadlo se zřítilo cestou do Kyjeva. Zrovna se chystal publikovat příběh paní Putinové. Italský novinář Antonio Russo zase zveřejnil záznam, na kterém Věra Putinová hovoří, a krátce potom byl zastřelen v Tbilisi.