Ze safari v deltě řeky Okavango v africké Botswaně.

Ze safari v deltě řeky Okavango v africké Botswaně. Zdroj: Viliam Buchert

Ze safari v deltě řeky Okavango v africké Botswaně.
Ze safari v deltě řeky Okavango v africké Botswaně.
Ze safari v deltě řeky Okavango v africké Botswaně.
Ze safari v deltě řeky Okavango v africké Botswaně.
Ze safari v deltě řeky Okavango v africké Botswaně.
10
Fotogalerie

10 rad pro cestovatele na safari: Jak „ulovit“ zvířata, když jste fotografičtí amatéři

I jednoduché digitální fotoaparáty a mobily dnes umožňují pořídit přijatelné fotografie zvířat a přírody na safari. Pokud jste amatér, jako já, nedoufejte při pořizování snímků v nějaké zázraky, protože na to nemáme dostatečné vybavení a zkušenosti. Ale k ulovení několika dobrých obrázků si lze poměrně lehce pomoci. Zde je 10 rad, jak fotografovat na safari, i když jste to předtím nikdy nedělali.

Samozřejmě mnoho lidí se domnívá, že vyfotí něco skvělého, protože s digitálním přístrojem to přece nemůže být tak složité. Stačí jenom cvakat, cvakat a cvakat. Jistě, i to je cesta, ale při safari přece jenom platí určitá pravidla a zákonnosti. Při návštěvě Botswany mi cenné rady v tomto směru poskytl v okolí kempů Ker & Downey v deltě řeky Okavango místní průvodce Omphile Kaluluka a také můj novinářský kolega Jakub Kynčl, pro kterého je fotografování životní vášní.

Zde je 10 rad pro amatérské focení na safari:

1. Vždy poslouchejte svého řidiče a průvodce

Přestože napadení člověka zvířetem nebývá na safari nijak časté, podobné případy se stávají. Zásadou je, abyste se vždy řídili pokyny řidiče, který vás na safari vozí, či průvodce, pokud jdete na takzvané pěší safari. Tito zkušení lidé vám poradí i v případě fotografování. Protože úplně každý člověk si představuje na své fotografii něco jiného než jeho soused, dobrý úhel pro snímek najdete většinou po diskusi s řidičem. Prostě spolupracujte. Představa, že právě vy máte na safari průvodci velet, je zcela mylná, i když jste si ho zaplatili.

2. Uklizené věci

Protože safari se odehrává většinou po nerovném terénu, velmi dobře si zabezpečte své fotografické vybavení. Amatéři nejsou na rozdíl od profesionálů obtěžkáni objektivy, takže je to jednodušší. V autech bývají přihrádky, kam si můžete odložit kryty objektivů, samotné přistroje i fotobrašny. V Africe budete mít sebou určitě i vodu. Láhve po každém napití dobře uzavřete, protože se stává, že najednou vidíte zajímavý objekt, chcete honem fotit, neuzavřete pořádně láhev a neštěstí může být na světě. Že budete mít vodu v klíně, není problém, ale ve fotografickém vybavení je to horší. Pamatujte také na to, že většinou nejste v autě sám(a). Pokud se nabízí kvalitní snímek, umožněte ho udělat i ostatním. Prostě za chvilku uhněte z výhledu. Cesty za zvířaty bývají několikahodinové, spolucestující vám laskavost na jiném místě (možná) oplatí.

3. Bezpečnost při focení

Setkání s velkým africkým zvířetem vždy vyvolává v těle určité chvění. Nikdy nevíte, co se může stát. Když jste blízko slona či lva, máte podvědomou obavu, zda auto chobotnatec nepřevrátí či král zvířat nenapadne. Opět – řidič a průvodce v jedné osobě pozná, zda je zvíře klidné, syté a podobně. Jedna rada například zní: „Nedělejte při focení prudké pohyby, nevystrkujte fotoaparáty mimo vozidlo. Například lvice vnímá auto jako jedno velké zvíře a pak neútočí.“ V každém případě je to vždy zážitek mít velké zvíře kousek od sebe. Pak někdy zapomenete i fotit…

4. Počkejte si

Mnoho lidí, zejména když jsou na safari poprvé, je na své „unikátní“ snímky takzvaně nadržená. Proto ihned fotí cokoli a kdekoli. Třeba strom, kámen, mraveniště, jiná auta, mraky na obloze, atd. Vydržte chvilku. Váš průvodce skoro vždy (nemusí to být stoprocentní, příroda si někdy dělá, co chce) vytoužená zvířata nakonec najde, zná prostředí i místa, kde se obvykle zdržují. Výhodou je, že digitální fotoaparáty umožňují udělat obrovské množství snímků, toho využijte. Já jsem v Botswaně za tři dny udělal asi tisíc fotek, z nichž byla nějak použitelná asi třetina, skutečně dobrých bylo jen několik desítek. Ale to stačí. Zbytek může skončit v archivu.

5. Dostatečná vzdálenost

Turisté, kteří fotí amatérsky, mají vždy touhu dostat se ke zvířatům co nejblíže, protože jejich technické vybavení jim neumožňuje focení z příliš velké dálky. Ale i obyčejné fotoaparáty moderní doby mají zoom, tak ho používejte. Když je auto moc blízko, zvíře totiž často uteče, nebo v klidu odkráčí a u těch větších to může být i nebezpečné. Až budete fotky pak zpracovávat, obrázek pořízený z větší dálky vyřízněte v nějakém programu a tím si svoje zvíře zvětšíte, budete jako u něj. Jsou to vaše fotky, dělejte si s nimi, co chcete, nejde o žádnou soutěž. Navíc poté, co uděláte výřez a fotku zvětšíte, uvidíte věci, na které při safari není čas, nebo si jich nevšimněte. Například, že buvol má na hlavě ptáky, jak vidíte zde ve fotogalerii.

6. Jaký pohled zvolit?

Existuje samozřejmě mnoho knížek, článků a všemožných rad, jak správně fotografovat. I jak správně fotografovat na safari. Ne, že by to nebylo zajímavé čtení, ale pomůže vám jen částečně. Například rady tohoto typu jsou fakt většinou k ničemu: „Počkejte si, až se k vám zvíře otočí. Čekejte na moment, kdy otevře tlamu. Dávejte pozor, aby vám nechybělo ucho, nos, kus hlavy, kus nohy, atd“. Je to všechno pravda, ale zvíře se někdy neotočí, tlamu neotevře a občas se pohybuje a vy to nestíháte. Nemáte čas jako profesionál celé hodiny a dny, až se snímek podaří. Za pět minut už jste jinde. V přiložené galerii jsou zebry, kterým chybí kousek hlavy a já jsem byl přitom pěvně přesvědčený, že to dopadlo dobře a jak krásně jsem tu kompozici vymyslel. Prostě cvakejte, cvakejte, něco se urodí.

7. Raději potichu

Znáte to, někteří lidé pořád mluví. U focení na safari je ale lepší alespoň občas mlčet. Jde o to, nevyplašit zvíře, když auto přijede k němu blíž. Řidič pak také vypne motor. Být někdy zticha je velmi důležité i z jiného důvodu. Lidé si dnes také na safari pořizují videa, buď za pomocí fotoaparátu či mobilu. Pak si to pustíte a až následně zjistíte, že někdo jiný tam něco povídá (na jakoukoli změnu je samozřejmě pozdě). Mikrofony jsou přitom velmi citlivé. Z cesty po Botswaně mám na některých videích nechtěné komentáře od jednoho kolegy, třeba o způsobu bombardování v Sýrii. Prostě mi něco povídal. V hospodě dobrý, ale když natáčíte plachou antilopu…

8. V noci? Nic moc

Pokud jste amatér(ka), nespoléhejte na to, že to, co nevyfotíte za denního světla, doženete na safari v Africe za soumraku či potmě. Opět, fotolaik to moc neumí, snímky s bleskem nejsou odněkud z auta nic moc a průvodci na nalezená zvířata neradi dlouho svítí reflektory, které v autech mají (alespoň v Botswaně to moc dělat nechtěli). Ne, že by se opět nedalo něco zajímavého ulovit, ale to už jste na hraně náhody.

9. Vejde se vám to?

Amatér-neamatér, pokud jedete na dovolenou a nechcete řešit technické vybavení vašeho fotoaparátu v cizině, tak si do něj kupte SD kartu s větší pamětí. Vejde se vám na ní i několik tisíc fotografií (to by mělo stačit každému) v dostatečně velkém rozlišení. A pokud budete mít v průběhu cesty čas (ideální dobou pro tuto práci je třeba čekání na letišti, což bývá otrava), to co se nepodařilo, prostě rovnou smažte. Vidět a vyhodnotit každou jednotlivou fotku stojí za námahu, vždy něco nečekaného objevíte.

10. Upravujte, upravujte

V odborné fotografické veřejnosti se vedou nekonečné diskuse o tom, jak a kdy fotografie upravovat pomocí různých programů v samotném fotoaparátu či v počítači. Nedbejte na to, pro amatéra není žádným zločinem upravit svoji vlastní fotku, protože je to věc pro jeho potřebu, pro jeho vlastní prezentaci. Že byla tráva o něco méně zelená a slon byl spíše šedivější než černý? No a co? Vaší manželce, rodičům či dětem to bude srdečně jedno. Budou chtít především vidět, kde jste byli, co jste viděli a k tomu si většinou rádi poslechnou váš komentář. S fotkami proto následně pracujte, abyste se mohli pokochat.

No a jak to s takovým amatérem na safari dopadá, se můžete podívat v malé ukázce ve fotogalerii: