Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Pobřežní hlídka bez Pamely: Třicet let zachraňování životů na americké Jonas Beach

Celoživotním objektem zájmu amerického fotografa Josepha Szabó jsou mladí lidé a jejich výjimečný pohled na svět plný rozporu, vášně a odhodlání. Ne náhodou učil Szabó dvacet sedm let fotografii na střední škole na Long Islandu. Odtud to neměl daleko na Jonas Beach – jednu ze slavných pláží newyorského ostrova bohatých. Na výjimečných fotografiích, které nyní publikuje ve velké retrospektivní knize, zachytil, jak šel čas s místní pobřežní hlídkou.

Jonas Beach se rozprostírá na téměř deseti kilometrech longislandského pobřeží. Ročně pláž dle odhadů navštíví na šest miliónů návštěvníků. Plavčíci se sem údajně vracejí dlouhá léta. Na rozdíl od kalifornských pláží zde bezpečí plavců nehlídají jednotlivci, ale skupinky až osmi plavčíků.

První fotografie tady Joseph Szabó pořídil v 60. letech. Od té doby se sem každý rok vrací, aby pozoroval, nejen jak se s časem proměňují plavkové trendy, rutina plavčíků i celková atmosféra na pláži, kde je během sezóny každoročně hlava na hlavě.

Navzdory Szabóově dlouhému časovému záběru je těžké poznat, kdy byl který snímek vzhledem k černobílé koloratuře pořízen. Jako by se s neměnným exteriérem, muskulaturou plavčíků, z nichž se většina rekrutuje z elitních závodních plavců, a změtí slunečníků a slunci vystavených lidských těl zastavil čas.