MD Tanveer Hassan Rohan - Challenging Journey

MD Tanveer Hassan Rohan - Challenging Journey Zdroj: National Geographic

Reiko Takahashi - Mermaid
Hiro Kurashina - Another Rainy Day in Nagasaki
Marco Grassi - Mars
Tati Itat - Leida and Laelle, I Will Lift You Up
Alessandra Meniconzi - Tea Culture
9
Fotogalerie

Plejtvák, uprchlice a starověké město: Prohlédněte si úchvatné snímky soutěže National Geographic

Časopis National Geographic oznámil vítěze každoroční soutěže Fotograf cestovatel. Vítězům tří hlavních kategorií Příroda, Město a Lidé se dostalo uznání světově proslulých fotografů. Hlavní vítězka, Japonka Reiko Takahashi si navíc domů odnesla výhru 10 000 dolarů. Během šnorchlování u japonského ostrova Kumejina fotografovala plejtváka dlouhoploutvého s mládětem. Prestižní soutěž vyhrála za snímek kytovcova mohutného ocasu.

Fotografii Reiko Takahashi vybrala porota z celkem třinácti tisíc snímků zaslaných do soutěže. Hlasovat mohli na internetu také čtenáři. Časopis nyní tradičně vyhlásil i čtenářské ocenění, na které se můžete podívat zde.

Druhé místo v kategorii Příroda vyhrála americká fotografka Hao Jiang. Na modrožlutém snímku zachytila z helikoptéry vzlet stovek plameňáků nad jezerem Natron v Tanzanii. Efekt rozpitých červených čar na modrém jezeře je důsledkem krátkého rozběhu ptáků, kteří před vzletem potřebují nabrat rychlost.

Třetí místo poté obsadil Ital Marco Grassi s fotografií nazvanou „Mars“, kterou pořídil v Jižním Tyrolsku. Přírodní pískové věže s velkými kameny na vrcholcích jsou výsledkem staletí prudkých dešťů střídajících se s dlouhými obdobími sucha. Postupující eroze terénu vytváří a vzápětí ničí v oblasti podobné monumenty každý rok.

Výhře v kategorii Město se těšil Japonec Hiro Kurashina se snímkem pořízeným v retro tramvaji projíždějící městem Nagasaki. Druhou příčku pak obsadila fotografie s názvem „Geometrie slunce“, na které je zachycen areál starověkého města Teotihuacán, nacházejícího se v dnešním Mexiku. Na třetím místě se nakonec umístila fotografie dubajských mrakodrapů.

Kategorii Lidé vyhrála švýcarská cestovatelka Alessandra Meniconzi s prací nazvanou „Čajová kultura“. Na fotografii je kazašská dívka Damel. Šálek čaje v jejích rukou pro Kazachy symbolizuje spojení tradice, kultury, odpočinku, obřadu i potěšení.

Druhé místo obsadila fotografie dvou sester – uprchlic z Haiti. Ty nyní po letech strádání ve své domovině žijí se svou rodinou v Brazílii. Leida a Laelle si přejí stát se modelkami nebo učitelkami. Chtěly by vydělat dostatek peněz, aby se za nimi do Brazílie, kterou považují za ráj na zemi, mohl přestěhovat i zbytek rodiny.

Poslední oceněná fotografie je emočně nejvypjatější. Muž se snaží na nádraží v bangladéšském Dháka dostat svou rodinu do vlaku, který směřuje k jeho rodné vesnici. Z hlavního města se u příležitosti slavení hlavních muslimských svátků snaží dostat milióny lidí, kteří zde pracují. Vzácné chvíle chtějí za každou cenu oslavit se svými blízkými.

Na výběr z oceněných snímků se podívejte do galerie: