Video placeholde
Bývalé sídlo Gianni Versaceho
Bývalé sídlo Gianni Versaceho
Bývalé sídlo Gianni Versaceho
Bývalé sídlo Gianni Versaceho
Bývalé sídlo Gianni Versaceho
18
Fotogalerie

Luxusní sídlo, na jehož schodech zastřelili módního návrháře. Podívejte se, jak vypadá Versaceho vila

Nová řada seriálu American Crime Story s podnázvem Versace, kterou Prima KRIMI vysílá od 7. dubna vždy v sobotu a neděli ve 21.55, se natáčela přímo v prostorách vily, kde Gianni Versace v Miami Beach žil a na jejíchž schodech také přišel o život. Vila v současné době slouží jako hotel, ve kterém je k pronájmu 10 apartmánů a pro hosty jsou připraveny i restaurace, bar a venkovní zahrada s bazénem. Od doby Versaceho se interiéry změnily jen minimálně – pronajmout si tak je možné přímo Versaceho ložnici s původním vybavením nebo pokoj, kde bydlela jeho sestra Donatella.

Versace dům z třicátých let koupil v roce 1992 i s přilehlým hotelem, který dal zbourat a na jeho místě nechal vystavět zahradu, bazén a jižní křídlo vily. Právě v bazénu sídla, nese název Casa Casuarina, se nachází 16 metrů dlouhá mozaika medúzy – Versaceho loga, kterou přivezli do Miami z Versaceho rodného města v Kalábrii a jejíchž více než milion kousků sestavovalo dohromady 75 řemeslníků. Některé z kusů mozaiky jsou vyrobeny z 24karátového zlata. Název vily se váže k legendě, že právě na jejím pozemku zůstal po hurikánu, který zasáhl jižní Floridu v roce 1926, jediný strom – casuarina esquisetifolia neboli australská borovice.

Versaceho údajně ke koupi vily přivedla socha klečící bohyně Afrodity, která je před vilou a Versaceho zaujala při procházce po Miami. Gianniho láska k historii prostupuje celým prostorem vily v podobě motivů ze starověkého Řecka a Říma. Samotné apartmány jsou vybaveny a vyzdobeny v klasickém renesančním stylu kombinovaném s prvky romanticismu a staro-řeckého a staro-římského umění a každý z nich byl navržen individuálně a originálně.

Natáčení v reálných prostorách vily mělo na herce podle jejich vlastních slov velký vliv. „Natáčet v jeho domě a být v jeho hlavě, duši a srdci je velmi surrealistické. Nenatáčíme v žádných hollywoodských studiích. Tohle je to místo. Tohle jsou ty schody. Tohle je ta brána a ten bazén. Z celé struktury tohoto domu a jeho žil proudí Versaceho přítomnost. Vědomí toho, že tu není a že už není mezi živými, vás okamžitě donutí uvědomit si ten pocit prázdnoty. Někdo tu chybí. Vědomí toho, že jsem schránkou muže, který může za to, že Versace už není mezi živými, mne opravdu těžce zasáhlo. My se tu snažíme vytvořit něco krásného z něčeho hrozného a temného. Doufáme, že příběh vytvoří jakési světlo, že vytváříme něco, co bude spíše osvětlující než deprimující,“ řekl o natáčení Darren Criss, představitel Versaceho vraha Andrewa Cunana.

Představitel hlavní role Edgar Ramirez si pochvaloval, jak mu prostředí vily pomohlo se ještě více vcítit do role. „Bylo to úžasné privilegium být přímo tady a zachytit energii tohoto domu. Tento dům je v podstatě vrcholem Gianniho posedlostí. To, že jsem mohl spát v jeho posteli, chodit po jeho chodbách a pozorovat jeho umění, to byl sen. Takového privilegia se vám nedostane často.“

Dojem udělala vila i na zpěváka Rickyho Martina, který v seriálu ztvárnil roli Versaceho životního partnera, což obzvlášť ve scénách, které se odehrávají těsně po vraždě, bylo herecky velmi složité. „Místo vraždy na mne osobně mělo obrovský vliv. Bylo pro mne velice jednoduché najít v sobě ten strach a paniku. To, že jsme mohli natáčet přímo v domě, kde se všechno stalo, nám velmi pomohlo. V tom domě cítíte tu energii. Vejdete do pokojů a můžete za nimi cítit příběh. A pro mne jako herce to bylo v mnoha ohledech jako probuzení. A já to nechal plynout, nechal jsem své emoce, aby se do toho ponořily.“