Weber zavraždila celkem deset dětí včetně tří vlastních
Významný francouzský patolog podezřelá úmrtí vždy smetl ze stolu. A tak má i on na svědomí mnoho životů!
Dobový tisk o vraždách Weber barvitě informoval den co den
Weber zavraždila celkem deset dětí včetně tří vlastních
Chlapce našli zardoušeného s překousnutým jazykem v její posteli.
12
Fotogalerie

Zrůdy v sukních: Ježibaba z Goutte d'Or uškrtila 10 dětí! Vraždící monstrum třikrát osvobodil známý patolog

Případ vraždícího monstra jménem Jeanne Weber je považován za jeden z největších omylů francouzské kriminalistiky. Na začátku 20. století už byly nejrůznější vyšetřovací metody natolik na úrovni, že se dal vrah často určit zcela jistě. A bylo tomu tak i v několika případech vražd malých dětí. Jenže významný francouzský patolog podezřelá úmrtí vždy smetl ze stolu. A tak má i on na svědomí mnoho životů!

Jeanne Weber se narodila v roce 1874 v malé rybářské vesničce na západě Francie. Už ve 14 letech odešla do Paříže hledat štěstí. Místo toho našla manžela, který se opíjel a lásce k alkoholu naučil i ji samotnou. Měli spolu tři děti, dvě z nich už byly roku 1905 po smrti. Podle všeho rukou samotné Jeanne.

Právě osudného roku 1905 to všechno začalo. Weber hlídala osmnácti měsíční Georgette, dceru své švagrové, které se náhle udělalo špatně a zemřela. Soudní lékař zcela ignoroval podezřelé modřiny na dívčině krku a smrt neoznačil jako podezřelou. O týden později hlídala Weber dvouletou Suzanne, která rovněž náhle zemřela. Tentokrát lékař příčinu její smrt označil jako křeče. O čtrnáct dní později Weber hlídala bratrovi sedmiletou Germaine, která se začala náhle dusit. Přežila, ale Weber ji navštívila o čtyři dny později znovu.

Za její smrt a smrt posledního syna Weber vinili lékaři záškrt. Nakonec Jeanne její dvě švagrové přistihly prakticky při činu - jak s šíleným výrazem ve tváři stojí nad malým Mauricem. Tentokrát už byla obviněná z vraždy - lékař pro jednou neignoroval stopy po škrcení na dětském krčku. Došlo i k exhumaci ostatních dětí. Vše bylo marné, ačkoliv někteří lékaři už na tělech viděli znaky ukazující k vraždě, do případu se vložil proslulý patolog Henri Thionet a potvrdil křeče a záškrt jako příčinu smrti dětí. Weber byla volná.

A to se opakovalo ještě jednou - Thionetovo svědectví a brilantní práce advokáta Jeanne jí umožnili dál páchat zlo. Potřetí už se jí to nepodařilo. V hostinci, kde přebývala přemluvila desetiletého syna majitele, aby jí dělal společnost, protože se sama v pokoji bojí. Později ho našli zardoušeného s překousnutým jazykem v její posteli. Ani Thionet jí už nebránil, dál ale tvrdil že předchozí úmrtí nebyly její vinou. Weber byla odsouzena, jako šílená ale skončila v blázinci, kde se po deseti letech oběsila.