Elena Ceaușescu byla první dámou Rumunska. Vysloužila si mnohem větší nenávist než její manžel.

Elena Ceaușescu byla první dámou Rumunska. Vysloužila si mnohem větší nenávist než její manžel. Zdroj: Profimedia.cz

Elena Ceaușescu byla popravena kulkou do hlavy.
Nicolae Ceaușescu byl popraven kulkou do hlavy.
Měla mindráky ze svého vzhledu. Svoje propagandistické fotografie nechávala retušovat.
Elena zachycena při procházce po pláži.
V roce 1989 proběhla v Rumunsku krvavá revoluce, při které byla Elena Ceaușescu a její manžel Nicolae popraveni.
29
Fotogalerie

Manželky diktátorů: Pologramotná Elena toužila po obdivu a falšovala své fotky i vědecké práce. Lidi ji nenáviděli

Elena Ceaușescu byla manželkou rumunského prezidenta Nicolae Ceaușescu. Celý život ji provázely obří mindráky nejenom ze svého vzhledu, ale také z nedostatečného vzdělání. Proto si kupovala vysokoškolské tituly, platila vědce, kteří pod jejím jménem psali vědecké práce a na propagandistických fotografiích nechávala retušovat svůj vzhled. Rumunské obyvatelstvo ji nenávidělo snad ještě víc než jejího manžela. I proto skončila stejně jako její choť. S kulkou v hlavě.

Nenáviděná první dáma Rumunska Elena Ceaușescu, která si nechávala říkat Matkou národa, se narodila do rolnické rodiny v obci Petrești. Jako mladá nepatřila mezi nejbystřejší. Základní školu ani nedochodila. Místo toho odjela do Bukurešti s tím, že tam najde štěstí.

Předtím, než v roce 1937 vstoupila do komunistické strany, vystřídala několik povolání - například v chemické laboratoři. Tady asi vznikla její posedlost vědeckým prostředím a chemií. V roce 1939 se seznámila se svým manželem Nicolaem, kterému později porodila tři děti.

Když se její muž stal prezidentem země, mocichtivá Elena nemínila zůstat pozadu. Na plno se však projevil její komplex z téměř žádného vzdělání. Sama vybírala personál, ale jelikož se bála lidí, kteří by mohli být vzdělanější než ona, nabírala pouze zaměstnance s nižším vzděláním než měla ona sama. Kvůli tomu tak řídili stát téměř negramotní jedinci. Také si nakoupila vysokoškolské tituly, a platila si vědce, kteří místo ní psali vědecké práce.

Další věc, která dělala Eleně problém byl její vzhled. Vadilo jí, že má dlouhý nos a scvrklou pleť, s tím se ale nedalo nic dělat. A tak aspoň nechávala retušovat propagandistické fotografie a plakáty tak, aby na nich vypadala jako éterická víla. Navíc záviděla ostatním prvním dámám jejich styl a parádní vzhled, proto nakupovala předražené oblečení, kožešiny a jedla kaviár nebo pokrmy, o kterých běžný Rumun nikdy neslyšel. Ani s dětmi neměla vztahy nic moc. Byla posedlá dirigováním jejich životů, nechávala je dokonce hlídat krutou komunistickou policií Securitate. Stála za krachy vztahů její dcery Zoi a syna Nica, kterému sama vybrala manželku, kterou nechtěl. Z jejích tří potomků dnes žije pouze nejstarší syn Valentin.

 

Pamětníci sdělují, že národ tisíckrát víc nenáviděl Elenu Ceaușescu než jejího manžela, který měl v důsledků své vlády na svědomí nespočet lidských životů. Oba dva byli zastřeleni při krvavé revoluci v roce 1989, když byli zadrženi při úprku ze země.