Při hromadné sebevraždě zemřelo přes 900 lidí.

Při hromadné sebevraždě zemřelo přes 900 lidí. Zdroj: Profimedia.cz

Tvrdá práce byla v sektě Chrám lidu denním chlebem.
Tvrdá práce byla v sektě Chrám lidu denním chlebem.
Takto to vypadalo v Jonestownu, kde se tísnili členové sekty Chrám lidu.
Členové sekty se v Jonestownu i vzdělávali.
Tvrdá práce byla v sektě Chrám lidu denním chlebem.
37
Fotogalerie

Největší masová sebevražda v moderních dějinách: Po vraždě senátora spustil šílený mesiáš peklo

18. listopadu 1978 se v guyanském pralese v Jižní Americe, kde měla sídlo sekta Chrám lidu, uskutečnila hromadná sebevražda, při které zemřelo přes 900 lidí. Z toho přibližně třetinu tvořily děti. Tento hrůzný čin měl na svědomí kazatel Jim Jones, který si po usmrcení svých oveček vzal sám život - střelil se do hlavy.

Už v dětství Jima Jonese jeho vrstevníci označovali za podivína. Divného kluka, co se zajímal o smrt a rád promlouval na pohřbech domácích mazlíčků. Schopnost umět mluvit mu zůstala až do dospělosti, kdy uměl svým charismatem a projevy ovlivnit stovky lidí. Často se označoval za převtělení Ježíše, Budhy nebo Lenina. Kázal křesťanské myšlenky, ale později se spíš obracel ke komunismu nebo utopii.

4. dubna 1955 založil sektu Chrám lidu, kde propagoval myšlenky rasové snášenlivosti, sňatky mezi bělochy a černochy a další. Tím okouzlil, vzhledem k době, ve které sekta vznikla, mnoho černochů, kteří toužili po rovnoprávnosti. Časem se sekta několikrát přestěhovala. První do Ukiah v Kalifornii a pak do San Franciska. Nakonec ale Jones podlehl svojí paranoi, že ho chce americká vláda zničit i s Chrámem lidu, a rozhodl se pronajmout si kus půdy v jihoamerické Guyaně. Tam se svými nejbližšími odešel a založil město Jonestown. Zde byla samozřejmostí tvrdá každodenní práce, návštěvy kázání nebo modlení.

V roce 1977 však na Jonese prasklo několik nepříjemných skandálů. Veřejně promluvilo několik bývalých členů sekty o znásilňování, sexuálním zneužívání, ponižování, dokonce i o vraždách a na světlo se dostala i myšlenka hromadné sebevraždy. 17. listopadu proto do Jonestownu odjel kongresman Leo Ryan se svým týmem, aby zjistil, jak to v Jonestownu opravdu je. Jim Jones ho však po příjezdu vyhodil. Když se k Ryanovi a jeho týmu při odjezdu chtělo připojit několik členů, kteří se chtěli vrátit domů, došlo k masakru. Jonesovy ozbrojené gorily začaly pálit a Leo Ryana a další lidi u toho zabili.

A pak už to šlo ráz na ráz. Jonesovi došlo, jakou reakci tento masakr vyvolá. Nařídil proto svým stoupencům podniknout hromadnou sebevraždu. K dispozici byl nápoj otrávený zřejmě kyanidem. Když ale byla nalezena těla, většina z nich měla v těle vpichy a nebo dokonce střelné rány. Také byla jejich těla pohmožděna přemísťováním. Jim Jones a jeho ošetřovatelka zůstali naživu jako poslední. Jones se nakonec zastřelil. Pouze několika málo členů sekty se podařilo utéci do okolní džungle. Celá událost si vyžádala 915 obětí na lidských životech, z toho asi třetiny dětí.