Tonya Harding byla ve své době nadějnou americkou krasobruslařkou.

Tonya Harding byla ve své době nadějnou americkou krasobruslařkou. Zdroj: Profimedia.cz

Tonya s Margot Robbie, která si ji zahrála ve filmu Já, Tonya.
Po nevydařené kariéře na ledě zkusila Tonya ještě víc nevydařenou kariéru v ringu.
Po nevydařené kariéře na ledě zkusila Tonya ještě víc nevydařenou kariéru v ringu.
Po nevydařené kariéře na ledě zkusila Tonya ještě víc nevydařenou kariéru v ringu.
Po nevydařené kariéře na ledě zkusila Tonya ještě víc nevydařenou kariéru v ringu.
26
Fotogalerie

Šílený příběh krasobruslařky Tonyi: Olympijská naděje, masakr soupeřky tyčí, násilí a život v bídě

Bývalá krasobruslařka Tonya Hardingová měla velmi těžké dětství, strašné rodinné zázemí a matku tyranku. Ve své době ale byla velkou americkou nadějí na olympijské zlato. Jako první Američanka a druhá žena na světě skočila trojitého axela. Svého amerického snu však nedočkala. Přišlo se totiž na to, že věděla o chystaném útoku na svoji sokyni Nancy Kerriganovou, které měl útočník rozdrtit nohu tyčí. Po této události, která se stala legendárním sportovním skandálem po celém světě, začala Tonyu nenávidět celá Amerika a její hvězda začala rychle upadat...

Malá Tonya Hardingová se se svojí rodinou často stěhovala. Musela se také umět vypořádat se svou matkou, která ji velmi často týrala a s nedostatkem peněz, který Tonyu ovlivnil na celý život. Ale byla to právě její matka, která ji ve čtyřech letech přivedla na led. A ten se pro Tonyu stal vším. I když nebyla úplně krasobruslařský typ - byla robustní, kouřila jako fabrika a s ničím se moc nemazala, byla opravdu talentovaná. Dokonce skočila trojitého axela, což ji vyneslo na vrchol.

Zde se ale setkala se svojí sokyní a konkurentkou Nancy Kerriganovou, která ji vždycky porazila. Nancy byla prototypem ideální krasobruslařky, kterou všichni milovali. A tak došlo ke skandálu, který Tonye (i Nancy) změnil život. Na americkém šampionátu v roce 1994, po tréninku Kerriganovou praštil maskovaný muž přes koleno železnou tyčí. Naštěstí jí ho však nerozdrtil. Tonya a nakonec i Nancy, která se stihla ze zranění zotavit, se dostaly na olympiádu, kde Tonya propadla a Nancy skončila druhá. Pak se přišlo na to, že útok na Nancy zosnoval Tonyin tehdejší manžel Jeff Gillooly a bodyguard Shawn Eckhardt. A co víc, Tonya přiznala, že o všem věděla. Jako trest dostala prospěšné práce a doživotní zákaz krasobruslení.

Život se jí otočil vzhůru nohama. Upadla na totální dno, všichni ji nenáviděli, nikdo o ni neměl zájem a dohnala ji chudoba. Zkusila kariéru boxerky, zpěvačky a dokonce i herečky. Nic z toho však nevyšlo. O mnoho let později se však dočkala úspěchu. Ve 40 letech porodila syna, a o jejím osudu se natočil film Já, Tonya v čele s herečkou Margot Robbie, která byla za roli nominovaná na Oscara.