V minulosti ženy napodobovaly dívku, která údajně projela nahá městem na koni jako první.

V minulosti ženy napodobovaly dívku, která údajně projela nahá městem na koni jako první. Zdroj: Profimedia.cz

Ženy z hnutí Femen protestují proti nejrůznějším tématům.
Protestování nahotou je rozšířené po celém světě.
V roce 2018 byl nahý protest namířen i proti prezidentu Miloši Zemanovi.
New York a téměř nahá protestující.
New York a téměř nahá protestující.
39
Fotogalerie

Nahota jako protest: Věděli jste, že tento způsob poutání pozornosti pochází už z 11. století?

Ženské nahé protesty jsou známé po celém světě. Nejvíc jich má na světomí ukrajinské hnutí Femen, které se vyjadřuje k nejrůznějším problémům ve společnosti, v politice, atd. Jedna z členek dokonce namířila svůj nahý hrudník proti Miloši Zemanovi při prezidentské volbě před dvěma lety. Málokdo ale ví, že tento způsob protestu vznikl už velice dávno. Podle pověsti na počátku 11. století v Anglii. O co šlo?

Krásná lady Godiva, manželka anglického hraběte z Coventry, se podle pověsti postavila svému manželovi, který chtěl svým poddaným nepřiměřeně zvednout daně. Godivě bylo nešťastných lidí líto a tak manžela prosila, aby zvýšení daní zrušil. On ale namítl, že ona peníze potřebuje také na svoje šaty, díky kterým je hned poznat, že je urozená. Godiva ale neustoupila a řekla, že se projede městem na koni nahá a tak dokáže, že urozenost je očividná i bez šatů a ozdob. A on za to sníží daně. Nakonec to krásná Godiva opravdu udělala a docílila toho, že její muž daně snížil, čímž si oba zasloužili respekt svého lidu. Je to ale jen pověst a existuje několik verzí, které kolují po světě.

Nicméně Godiva se stala symbolem protestů proti sexismu, proti nerovnoprávné společnosti, proti porušování občanských práv a proti mnoha dalším tématům. Byla inspirací pro sepsání divadelních her, ve kterých nesměly chybět nahé herečky a v Coventry jí byla dokonce postavena socha. 

Feministické extrémistické hnutí Femen (původně z Ukrajiny, ale dnes už je rozšířené po celém světě) na svých akcích využívá nahoty jako upoutání pozornosti zejména pro média. Zpravidla odhalují svá prsa, popsaná nejrůznějšími hesly. Jedna z členek tohoto hnutí v roce 2018 překvapila prezidenta Miloše Zemana heslem „Zeman, Putin's slut“ (česky Zeman, Putinova děvka) a svými nahými prsy, když se blížil k urně, aby odvolil v prezidentských volbách.