Video placeholde

Z horníka programátorem. Český dokument sleduje neuvěřitelnou životní cestu z dolu do IT byznysu

Horník a baníkovec Tomáš Hisem téměř čtvrt století pracoval jako horník. Když musel Důl Paskov po útlumu těžby opustit, stál před rozhodnutím, co dělat ve svém životě dál. K překvapení všech se rozhodl, že se chce rekvalifikovat na programátora. Filmový štáb spolu s režisérem Jindřichem Andršem jeho nelehké snažení dalších několik let sledoval, aby dal vznik humornému dokumentu Nová šichta o boji se zažitými zvyky, i trhem práce. Dokument je těsně před dokončením. V kinech by se díky podpoře fanoušků mohl dostat už v příštím roce.

Když rázovitý padesátník Tomáš Hisem vyfáral z poslední směny na Dole Paskov, upřely se na něj kamery a mikrofony čekajících novinářů. Na otázku, co bude po uzavření dolu dělat, odpověděl flegmaticky: “Chci zkusit štěstí v IT.” To ale ještě nevěděl, že stát se programátorem nebude vůbec lehké. Na své cestě je konfrontován s dnešním komplikovaným trhem práce a zcela novým prostředím, na které se musí adaptovat. Vzniklo tak humorem prosycené dokudrama, které není jen příběhem Tomáše, ale všech, kteří by v životě chtěli dělat něco jiného, ale mají pocit, že to nejde.

“Před třemi lety jsem si v novinách přečetl krátký článek o projektu, ve kterém se propuštění horníci mají přeučit na programátory. Řekl jsem si, to přeci není možné. Nebo ano? A na další kurz jsem se již vydal s kamerou. Potkal jsem tam horníka Tomáše, který mne ihned odzbrojil svým upřímným charakterem. Na otázku - jaký máte vztah k počítačům? Odpověděl: “Asi dobrý, pokud může člověk navázat vztah se strojem,” vysvětluje počátky filmu Nová šichta režisér a student dokumentární tvorby na pražské FAMU Jindřich Andrš.

Jelikož se jedná o celovečerní debut Jindřicha Andrše, který původně začal jako studentský snímek, potýká se Nová šichta s malým rozpočtem. Nyní štábu chybí zhruba 250 tisíc korun na dokončení obrazové a zvukové postprodukce a výrobu distribučních kopií, aby se snímek mohl vůbec dostat k divákům do kin. Filmaři se rozhodli zkusit štěstí na crowdfundingovém portálu Hithit, kde se aktuálně snaží částku získat od svých podporovatelů. Ti se rekrutují nejen z filmových fanoušků, ale hlavně z IT a hornických komunit.