Video placeholde

Bird Box: Nový filmový hit se Sandrou Bullockovou nešel do kin, na internetu trhá rekordy sledovanosti

U hvězdy Gravitace, Času zabíjet nebo Nebezpečné rychlosti nikdy nevíte, jestli její herecký výkon bude spíš na Oscara, nebo na Zlatou malinu. Tentokrát to dopadlo velmi dobře. Netflix těsně před Vánoci uvedl postapokalyptický thriller Bird Box (jde o tu krabici, ne o ten sport), v němž pět let po smrtící invazi neviditelného zla Sandra Bullocková v roli jedné z přeživších musí se dvěma malými dětmi vyplout na divokou řeku a popasovat se s peřejemi. Poslepu. 

Do dvou dnů na vodě prý Malorie s dětmi dojdou nikoli téměř jisté smrti sebevraždou, ale spočinutí a ráje; to vše za zvuků hudby z dílny Trenta Reznora a Attica Rosse. Režisérce Susanne Bierové, která jako první režisérka-žena získala zlatý hattrick v podobě Oscara, Zlatého glóbu a Emmy a doplnila ho i Evropskou filmovou cenou, se povedl snímek vhodný pro milovníky Dne trifidů nebo hororů Rituál a Tiché místo. V něm rodina s dětmi nesměla vydávat zvuky, aby přežila, v Bird Boxu se pro změnu musela vyhnout vizuálním vjemům. V beznadějné situaci dojde k aluzi na Sophiinu volbu a spoustu dalších momentů, které divákovi připomenou klasiky typu Darabontovy Mlhy podle povídky Stephena Kinga nebo Shyamalanovy sci-fi Stalo se. Příjemný ekvivalent k vánočním pohádkám, z nichž některé dopadly poměrně hororově (23 % na ČSFD si Zdeněk Zelenka za Kouzelníka Žita za rámeček nedá).

45 milionů diváků v prvním týdnu?

Podle včerejšího tweetu z oficiálního účtu streamingové služby @NetflixFilm jde o doposud nejúspěšnější snímek z originální produkce Netflixu: v prvních sedmi dnech po premiéře 21. prosince si ho údajně na Netflixu přehrálo 45 milionů diváků, počet pokoutních stahovačů bude samozřejmě také vysoký. Zajímavé ovšem je, že Netflix o své sledovanosti obvykle mlčí, tudíž vlastně nevíme, s jakými výsledky kterých svých snímků sledovanost svého aktuálního hitu srovnává. S Garlandovou únorovou sci-fi Annihilation s Natalií Portmanovou v hlavní roli? S Fukunagovým tři roky starým válečným dramatem Bestie bez vlasti? Odborník žasne, laik se diví: odkud se číslo 45 milionů vlastně vzalo, když ani Netflix sám neuvedl zdroj, natožpak nějaký oficiálně auditovaný? A co se považuje za přehrání snímku – třeba to, když se chudákovi divákovi video spustí na auto-play a on ho po pár vteřinách vypne? A jak vztáhnout počet diváků Bird Boxu k počtu lidí, kteří si koupí vstupenku do kina – lze s ním srovnávat největší kasovní trhák roku 2018, Černého pantera, který po kinech celého světa stržil 1,3 miliardy dolarů? A je pravda, že tu záplavů birdboxích memů na internetu má tentokrát na svědomí marketingové oddělení Netflixu, a ne nadšení diváci?

Zatímco si nad tím budou za oceánem lámat hlavu, mrkněte se na Bird Box, dvouhodinovou přehlídku dobrých hereckých výkonů Sandry B. (už čtyřiapadesátileté!), Trevanta Rhodese, Sarah Paulsonové nebo Johna Malkoviche v mrazivé atmosféře vyprázdněného světa.