Ateliéry Barrandov

Ateliéry Barrandov Zdroj: Profimedia.cz

Film Bastard
Seriál Carnival Row
Seriál Carnival Row
Film Jeden život
Film Jeden život
8
Fotogalerie

Replikanti míří do Česka. Co víme o obří zakázce pro český filmový průmysl? A co dalšího se tu natočilo?

Je to jeden z největších projektů, které se kdy v Česku točily, shodují se insideři, které Reflex oslovil, aby okomentovali plánované natáčení seriálu Blade Runner 2099. Série, která naváže na slavné filmy Ridleyho Scotta a Denise Villeneuva, má u nás vznikat od konce letošního června do listopadu. Zdejší části filmového průmyslu navázané na zakázky ze zahraničí to dá velkou vzpruhu – těchto produkcí k nám totiž z různých důvodů letos plánuje zamířit méně než jindy.

„Jde o jeden z nejnáročnějších projektů, jaký u nás byl kdy produkován. Naprostá většina natáčení proběhne v barrandovských ateliérech. Czech Film Commission, oddělení Státního fondu kinematografie, jednalo v Los Angeles o České republice jakožto zemi pro výrobu seriálu s producenty Alcon Entertainment už loni na sklonku srpna,” sdělila Reflexu Pavlína Žipková z Czech Film Commission.

Servisní produkci bude pro videotéku Amazon Prime Video zajišťovat firma Film United. „Jsme moc rádi, že se nám podařilo tento prestižní projekt pro Českou republiku získat. V tuto chvíli se intenzivně připravujeme na to, co bude jedno z nejnáročnějších a nejnákladnějších natáčení u nás,” napsala Reflexu producentka Veronika Lencová s tím, že aktuálně nelze poskytnout více informací.

Novinka měla přitom původně vznikat nikoliv v Praze, ale v Belfastu, natáčení ale zpozdila loňská hollywoodská stávka natolik, až se producenti rozhodli vyrazit jinam. Zda se v Česku objeví hvězdy původních filmů Harrison Ford nebo Ryan Gosling, zatím není známo, oznámeno totiž nebylo ani hlavní obsazení. Režisérem prvních dvou epizod a showrunnerkou mají být nepříliš známí televizní tvůrci Jonathan Van Tulleken a Silka Luisa.

Méně peněz a stávky

Seriál se tak pravděpodobně zařadí po bok jiných velkých sérií jako Carnival Row, Kolo času nebo Nadace, které v Česku utrácí miliardy. Streamovací platformy, velká studia i menší evropské investory do Česka, podobně jako do většiny států lákají takzvané filmové pobídky, kdy jim stát vrací část peněz utracených za zdejší služby a lidi. V základní podobě jde o pětinu z uznatelných nákladů. Loni na pobídky zamířilo 1,4 miliardy korun, letos na ně Státní fond kinematografie podle schváleného rozpočtu bude mít 1,2 miliardy korun.

„Snižování rozpočtu na filmové pobídky je problematické a těžko se mi vysvětluje zahraničním producentům,” uvádí Žipková, podle níž je letos rozjezd projektů pomalejší než jindy, primárně však v důsledku již zmíněné stávky. „Tento zásah je globální, i když nejvíce jím trpí právě samotný Hollywood. U nás stávky samozřejmě neohrozily množství evropských projektů, stále jsme oblíbenou destinací například produkcí z Německa,” míní. 

Stávky loni pozastavily zdejší natáčení seriálu Interview s upírem a již zmíněné Nadace. Výroba její třetí řady má od března pokračovat v Prague Studios – po stávce se totiž kamery nečekaně zastavily znovu kvůli nespecifikovaným problémům týkajícím se rozpočtu a fyzické produkce, informuje web Deadline. Točit se má nově kromě Prahy i v Polsku.

Co uvidíme

S problémy se potýká i akční snímek Ballerina ze světa Johna Wicka, který loni v zimě v Česku filmovala herečka Ana de Armas. Jenže Praha v něm možná nakonec ani vidět nebude – snímek se má podle některých zdrojů takřka celý přetočit včetně velkých akčních sekvencí. Na opravných pracech po režisérovi Lenu Wisemanovi se má podílet „architekt” Johna Wicka Chad Stahelski, štáb má ale podle všeho už zamířit do Budapešti.

Letos bychom ale kromě již uvedených a v Česku natočených snímků Jeden život, Bastard a Kosmonaut z Čech měli vidět remake slavné Vrány, který rovněž vznikal v Praze s Billem Skarsgårdem v hlavní roli. U tohoto titulu snad už odklad nenastane, ačkoliv podle zdrojů Reflexu i jeho tvůrci v čele s režisérem Rupertem Sandersem bojovali s tím, jak koncipovat mnohé akční scény.