Video placeholde

Bodovala Duna a Síla psa. Oscarům však vévodil chaos, špatné vtipy i vlažná podpora Ukrajině

Letošní 94. Oscarová noc měla po dvou letech omezení sice opět svůj klasický červený koberec, ale jinak jí vévodil chaos, špatné vtipy i nevšímavost k současné situaci na Ukrajině. Nejen o tom mluvíme ve stručném pooscarovém kulturním podcastu Reflexu s filmovým publicistou Vojtěchem Ryndou. A řešíme samozřejmě i to, kdo vyhrál a proč.

Divácká sledovanost oscarové ceremonie byla sice vyšší než loni, ale zůstává druhou nejnižší v historii. Jestli to takhle půjde dál, dožijí se vůbec Oscaři roku 2030? 

Zatím se na lepší časy neblýská: facka herce Willa Smithe (krátce na to si šel pro sošku za nejlepší výkon v hlavní roli ve filmu Král Richard: Zrození šampiónek) to na Oscarech dotáhla na všechny důležité světové servery. Ale fakt, že cenu za režii získala teprve potřetí v historii žena, konkrétně původem novozélandská režisérka Jane Campionová za queer western Síla psa (proměnil tuto jedinou z úctyhodných 12 nominací), zůstal téměř bez povšimnutí. 

Šest cen za převážně technické profese si odnesl film Duna, za nejlepší snímek loňského roku však akademie považuje dramaturgicky pečlivě vybalancované drama V rytmu srdce (v angličtině CODA), který sice příliš nepřekvapí, ale je dobře obsazen, citlivě natočen a zabývá se netradičním tématem (totiž výzvami, které život staví před děti hluchých rodičů). 

Na co se zapomnělo

Pro filmovou branži je asi nejskandálnější fakt, že během letošního živého vysílání nebylo předáno osm cen, neb na ně zkrátka „nebyl čas“. Ačkoli byl ceremoniál stejně o víc než 40 minut (!) delší, než měl být, o vyhlášení naživo přišly pro film zcela zásadní kategorie. Vedle krátkého dokumentárního i hraného filmu také střih (!), původní hudba nebo make-up. Tento nový plán na „zefektivnění“ Oscarů byl kritizován novináři, fanoušky, samotnými filmaři a dokonce i účastníky oscarové noci. Novota se dotkla mimochodem i herečky Jessicy Chastainové (získala zaslouženého Oscara za svůj hlavní herecký výkon ve filmu Očima Tammy Faye), která právě make-up artisty považuje za zásadní součást úspěchu dotyčné role. 

Proč se během oscarové noci většina celebrit chovala, jako že válka na Ukrajině neexistuje a že nejdůležitější je diverzita? Na které filmy se zapomnělo a proč? Vyhrála Oscary letos konečně streamovací platforma (Apple TV+ za snímek V rytmu srdce), nebo je to celé ještě trochu jinak? Dozvíte se v pooscarovém podcastu Reflexu.