Video placeholde

Jak dopadne předávání Oscarů? Ceny ovládne Síla psa, Spielberga čeká comeback a asi promluví Zelenskyj

Letošní 94. Oscarová noc se bude vysílat naživo na ČT 2 z neděle 27. na pondělí 28. března k ránu, přenos začíná 2 hodiny po půlnoci našeho času. Po koronavirovém bezčasí rozprostře oscarová noc zase svůj klasický červený koberec, očekávejte tedy výjimečnou přehlídku plesových šatů a flitrových pelerín, které je třeba provětrat. V předoscarovém kulturním podcastu Reflexu, spolu s filmovým publicistou Vojtěchem Ryndou, ale řešíme také to, kdo vyhraje.

Nejdůležitější filmová noc se loni konala výjimečně až na konci dubna a ve stínu pandemie. V Číně narozená Chloé Zhao, první žena jiné než bílé pleti, vyhrála cenu za nejlepší režii Země nomádů, ale ceremoniál to byl o poznání méně flamboyantní a taky méně sledovaný (pokles diváků vzhledem k roku 2020 o 58%).

Letos by mělo být vše v podstatě „normální“. I když otázka je, co to vlastně znamená.

Hned tři moderátorky

Už před časem byla oznámena novinka, že během letošního živého oscarového ceremoniálu nebude předáno osm cen, protože na ně zkrátka „není čas“. Aby to „nebylo moc dlouhé“ přijdou o vyhlášení v přímém přenosu zcela zásadní kategorie filmového průmyslu, vedle krátkého dokumentárního i krátkého hraného filmu také střih (!), původní hudba či make-up. Tento nový plán na „zefektivnění“ Oscarů je už teď právem kritizován nejen Akademií, ale i komunitami filmových novinářů a fanoušků.  

Zásadní pak je, že do oscarové noci se po třech letech mizérie vracejí moderátoři: ceremoniál, který produkuje Will Packer a už posedmé režíruje Glenn Weiss, bude poprvé za 35 let uváděn hned třemi moderátory – a vůbec poprvé třemi ženami.

Podle časopisu Variety zahájí Oscary stand-up komička Amy Schumer, pokračovat pak budou herečky Regina Hall a Wanda Sykes. Amy Schumer se hned dala slyšet, že by měl přes telemost vystoupit ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ale jedná se spíš o pouhé přání. Jednotlivé ceny by pak údajně měla předávat mimo jiné Lady Gaga, Zoë Kravitz, Kevin Costner, Uma Thurman, Jamie Lee Curtis, Anthony Hopkins, Rami Malek či John Travolta. Mezi hosty prý – díky nominaci filmu Král Richard, který je o jejich dětství a jejich tátovi-trenérovi - nebudou chybět Venus a Serena Williamsovy.

Stále ještě není potvrzeno, zda během oscarové noci uslyšíme živá hudební vystoupení. Pokud se tak stane, na pódiu se objeví někteří z kandidátů na Oscara za nejlepší původní píseň, k nimž patří Beyoncé (Král Richard), Billie Eilish (Není čas zemřít), nebo Van Morrison (Belfast).

Streamu zdar

Filmovou analýzu si nechme až na povídání po oscarovém ceremoniálu. Dodejme jen, že nejvíce nominací (12) má letos Síla psa, 10 nominací získala Duna a 7 šancí v různých kategoriích mají shodně Belfast a West Side Story.

Zajímavé pak je, že Oscara za nejlepší film dosud nevyhrál žádný snímek z produkce streamovacích společností, a letos je jich z deseti nominovaných hned pět. Naskýtá se tak velká šance na prolomení tohoto „hollywoodského prokletí“. Posuďte sami: společnost Apple stojí za filmem V rytmu srdce, Netflix za westernem Síla psa a hvězdně obsazenou hořkou komedií K zemi hleď! HBO pak uváděla filmy Duna a Král Richard: Zrození šampiónek.